MENU

20:08
Відбувся всеукраїнський суддівський семінар

16-18 вересня в Коблево та Южному паралельно з матчами відбіркового турніру чемпіонату Європи-2017 відбувся всеукраїнський семінар для перших-других суддів та технічних делегатів ФВУ.

Голова арбітражної комісії ФВУ Анатолій КОВАЛЕНКО розповів прес-службі ФВУ про роботу семінару: 

НОВОВВЕДЕННЯ ТА АТЕСТАЦІЯ

- В роботі семінару прийняли участь 73 учасники. На початку ми інформували всіх про ті нововведення, зміни, уточнення, які відбулися в правилах за останній період. Робилося це шляхом виступу суддів міжнародної категорії, членів арбітражної комісії з обов’язковою презентацією, відеоматеріалами і таке інше. Особливо варто відзначити презентації Катерини Гранько «Робота з протоколом», Володимира Пасюти «Нова картка оцінювання суддів». Окрему доповідь «Випадки на міжнародних змаганнях» представив Євген Умінський, а про зміни в правилах розповів голова методичного відділу Олексій Скібіцький.

Після обговорення цих докладів ми провели атестацію суддів та технічних делегатів. Спочатку учасники відповіли на тестові завдання по правилах. Крім, в атестацію увійшла перевірка протоколу - судді отримали вже заповнені протоколи, де були якісь неточності, а задачею учасників було їх знайти. За підсумками атестації всі 73 учасники семінару впоралися із завданнями на «4» та «5».

Далі відбулося засідання арбітражної комісії, яка рекомендувала виконкому список суддів та техделегатів для роботи на матчах чемпіонату та Кубку України сезону-2016/17. Була розглянута низка методичних рекомендацій та посібників, які потребують уточнення. Ми постановили ці уточнення зробити і довести до відомості всіх через офіційний сайт ФВУ до старту чемпіонату.

Також було прийнято, що 24 вересня відбудуться регіональні семінари з тим, щоб довести інформацію, що прозвучала на семінарі. Вони пройдуть у Львові та Харкові. Крім того, дозволили провести такі семінари у великих містах – Києві, Чернігові, Дніпрі – з обов’язковою присутністю суддів міжнародної категорії, чи членів арбітражної комісії.

КОРИСНИЙ ДОСВІД

- Крім безпосередньої роботи в семінарі, його учасники стали глядачами відбіркових матчів чемпіонату Європи, які відбувалися в Южному…

- Так, це також входило до плану роботи семінару. Крім того, наші лінійні судді брали безпосередню участь в самих матчах. Після чого вони отримали чіткі роз’яснення – по жестах, по місцям розташування. Також наші судді вели електронні протоколи матчів. Ми це питання теж роз’яснили з тим, щоб в майбутньому вже до них перейти.

Щодо самих матчів, ми побачили, що судді працювали спокійно, давали можливість грати, не звертаючи увагу на невеличкі технічні помилки. Звісно, після кожного ігрового дня ми обговорювали те, що побачили упродовж матчів.

- Чи можете відзначити тенденції в суддівстві на міжнародній арені?

- Перша тенденція – чітка організація, чітке дотримання протоколу та дисципліни під час ігри. Друга – витримка правил прийому повинна бути, як говорять, «на користь волейболу». Якщо ми бачимо, що десь були незначні помилки, чи порушення було чисто емоційне, то достатньо усного попередження. 

ЗАДАЧІ НА МАЙБУТНЄ

- Чи планується введення електронного протоколу в матчах чемпіонату та Кубку України?

- В цьому відношенні дано завдання кожній області  визначити людину, яка займатиметься електронним протоколом. Після цього ми для них проведемо спеціальний практичний семінар. Але тут ще стоїть питання можливості закупки обладнання та оснащення для ведення електронного протоколу. Як тільки ми його отримаємо, зможемо провести такий семінар. Намагатимемося в окремих містах упродовж найближчого року це зробити.

- Чи є зміни в суддівстві, на які варто звернути увагу?

- Категоричних змін немає. Єдине, що зараз ми уточнили, що граючим тренером, чи ліберо може бути будь-хто з офіційних осіб, навіть лікар, чи масажист. 

- Перший трофей сезону і серед жіночих, і серед чоловічих команд – Суперкубок України – буде розіграний вже 15 жовтня. З якого кола суддів обиратимуться арбітри цих матчів?

- З кола наших провідних суддів-міжнародників – Михайло Медвідь, Віктор Козловський, Андрій Ковальчук, Олексій Скібіцький, Володимир Паєвський, Сергій Гулька. Кожен матч судитиме окрема бригада.

 

Прес-служба ФВУ

Категорія: Волейбол Украины | Переглядів: 683 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: