MENU

18:05
80 років — першій волейбольній книзі!

    Щороку в Україні випускаються десятки спортивних видань -- методичної літератури, навчальних посібників та іншої цікавої публіцистики. Не обділений увагою в цьому плані і волейбол. Та чи відомо, коли саме побачила світ найперша книжка в Україні, присвячена цьому виду спорту? Виявляється, так, відомо!

    Її автором був самовідданий спортивний організатор, пропагандист волейболу Георгій Іванович Шелекетін. Заслужений майстер спорту, суддя всесоюзної та міжнародної категорії, учасник Великої вітчизняної війни, він проніс любов до волейболу через все життя. Корінний харків’янин Георгій Шелекетін був засновником перших волейбольних команд та клубів на Слобожанщині. Чималу роль він відіграв і у навчанні гравців та тренерів правилам гри, технічним і тактичним особливостям волейболу. Саме Шелекетін став автором перших в Україні науково-практичних та методичних праць з цього виду спорту.

    Перше його видання так і називається -- «Волейбол». Воно вийшло в друк 1934 року у Харкові. На жаль, у наш час збереглися лічені екземпляри цієї книги. Один з них можна знайти у Національній бібліотеці України ім. В.Вернадського в Києві.

    З нагоди 80-річчя появи на світ цього дебютного українського видання про улюблений вид спорту ми задали кілька питань віце-президенту Федерації волейболу України, голові науково-методичної комісії ФВУ, ректору Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Шевченка, доктору наук, професору Миколі Носко.

 

-- Микола Олексійович, які враження у вас склалися від знайомства з літературним надбанням, що вийшло 80 років тому завдяки харків’янину Георгію Шелекетіну?

-- Вже сам по собі той факт, що це перша в Україні книга, яка цілком і повністю присвячена волейболу, говорить сам за себе. Автор підійшов до розповіді про новий на той час вид спорту з науковою точністю, а головне -- виокремив волейбол для широкого загалу з-поміж десятків інших ігор. Волейбол вже тоді відрізнявся від решти рухливих ігор тим, що мав чіткі правила, а також чіткий набір технічних і тактичних прийомів, якими мав оволодіти спортсмен для опанування цього виду спорту. Георгій Іванович Шелекетін здійснив глибоку навчально-методичну роботу з вивчення волейболу, досить докладно описав тренувальний процес, основні норми, які необхідні для суддівства матчів. Цей комплексний підхід автора робить книгу важливою та цікавою з точки зору розуміння основ гри і розвитку волейболу. 

-- Наскільки сильно змінився волейбол за ці 80 років?

-- Новацій є велика кількість -- не лише тактичних, але й організаційних. Втім, те саме можна сказати про будь-який вид спорту. Візьміть лише амуніцію атлетів! Якщо у першій половині XX століття не було рідкістю, коли спортсмени грали босоніж, то тепер у волейболістів є ультрасучасне взуття, яке запобігає травмам стопи та іншим пошкодженням, сприяє пружності при стрибку. Я навів лише один маленький приклад, а їх насправді можна згадати безліч. Приємно, що волейбол як був, так і залишився одним з наймасовіших видів спорту на планеті. І хоча зараз за рахунок появи телебачення та різних інших факторів відвідуваність змагань набагато зменшилася, люди продовжують грати у волейбол. Тим більше, дуже популярними є його різновиди -- пляжний, парковий тощо.

-- Як нині розвивається науково-методична волейбольна галузь? І чи в достатній кількості з’являються нові літературні джерела, з яких можна черпати інформацію про техніку, тактику, підготовку спортсменів, організацію навчально-тренувального процесу волейбольних команд?  

-- Українські вищі навчальні заклади і, зокрема, Чернігівський національний педагогічний університет імені Тараса Шевченка роблять свій посильний внесок у розвиток спортивної науки. Проводяться досліди, щороку у нашому університеті проходять захисти однієї-двох кандидатських або докторських дисертацій на тему волейболу. Особлива увага в цих роботах приділяється координації рухів під час гри, активності м’язів при виконанні складних технічних елементів. На щастя, сьогоднішні технічні можливості, електронні системи підрахунку тактико-технічних дій дозволяють вивчати рух гравця аж до найменших дрібниць. 

Наприкінці хотів би підкреслити визначальну роль Георгія Івановича Шелекетіна у становленні спортивної волейбольної методології. 80 років тому він створив своєрідну волейбольну «абетку», що є актуальною навіть сьогодні. Саме завдяки таким ентузіастам, як він, волейбол свого часу став на повний зріст в Україні, отримав тисячі прихильників. І зберігає це надбання і понині!    

 

 

 

Прес-служба ФВУ

Переглядів: 948 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: