MENU

15:26
ПРИЗОВІ СХОДИНКИ ДЛЯ ДВОРІЧАН

         На початку березня в спортивних залах Харківського вищого обласного училища фізичної культури і спорту відбулися ігри фінального етапу дитячої волейбольної ліги Харківщини серед вихованців спортивних шкіл і клубів фізичної підготовки. Змагання серед юнаків і дівчат старшої вікової групи (команди складені з юних волейболістів 1998-1999 років народження) відкривали програму фіналів обласного чемпіонату нинішнього сезону. Учасниками фінальних розборів традиційно стали команди Дворічанського ДЮКФП «Юність».

         Нагадаю, що до фіналу команди нашого району потрапили після спарених матчів з командами міста Ізюма (дівчата) і Великого Бурлука (юнаки). Більше ніхто з суперників найближчих з нами районів за географічним положенням заявок до участі не подавали і не обтяжували себе виступами в обласних змаганнях. Тож належної ігрової практики перед фінальним етапом наші юні волейболісти не мали і практично на ходу моделювали свою гру у фіналі.

         У дівчат фінальний етап розпочали шість команд в двох підгрупах. Першу трійку склали команди ДЮСШ м. Лозова-1 і харківські ДЮСШ № 11 і № 12. Трійку команд іншої підгрупи разом з нашими дівчатами утворили однолітки з ДЮСШ м. Лозова-2 і ХВОУФКС (Харківського вищого обласного училища фізичної культури і спорту). Переможцем першої трійки вийшла команда волейболісток ДЮСШ № 11 м. Харкова. В «нашій» трійці юні дворічанки впевнено переграли своїх візаві з Лозової, але поступилися харків’янкам з вищого училища фізкультури. Рахунок обох матчів 3:0. Далі команди мали зіграти стикові матчі за остаточний розподіл місць у фіналі. Посівши другу сходинку в групі, наші дівчата обіграли в боротьбі за третю позицію ще одного представника Лозової все з тим же «сухим» рахунком 3:0. А от головний фінал… Саме тут зроблю необхідний відступ. Тренери команд-учасниць виявили невдоволення тим, що до участі у фіналі було допущено команду ХВОУФКС, волейболістки якого раніше не приймали участі в обласних змаганням і яким належало б грати в змаганням рівнем вище і саме там шліфувати свою майстерність. Довга нарада представників оргкомітету винесла вердикт, який і досі вважається нелогічним, суперечливим і неоднозначним. Участь команди вищого училища визнали «поза конкурсом» і переможцем оголосили команду ДЮСШ № 11 м.Харкова. А нашу команду номінували на друге місце. Але скажіть, шановні, що було б якби за жеребом (до речі яким чином він був проведений і досі залишається загадкою) наші дівчата не потрапили в одну підгрупу з командою училища фізкультури? Відповідаю, ми могли б бути на вершині турнірної таблиці і бути переможцями чемпіонату. Чи не навмисне таке рішення, яке іде в розріз із спортивним принципом і незалежним та сліпим жеребкуванням? Таким чином срібними призерками обласного чемпіонату стала команда дівчат старшої вікової групи Дворічанського ДЮКФП «Юність» (керівник гуртка Каща Л.А.) Честь команди на обласних змаганнях захищали А. Медяник, Ю. Демченко, К. Павленко, Ю. Громова, А. Гуря, І.Ногіна, В. Гладченко (молодша), А. Жила і А. Копа. Нашу команду нагороджено грамотою, а кожна учасниця отримала медаль відповідного ступеню. Cпеціальним призом було нагороджено капітана дівочої команди А.Медяник, яка того дня святкувала свій День народження. З рук олімпійського чемпіона С.А. Люгайло Настя отримала в подарунок книгу про розвиток олімпійського руху.

 

         У змаганнях серед юнаків учасниками фіналу стали сім команд, які склали відповідно трійку команд і квартет на попередньому етапі фіналу. Дворічани потрапили до трійки волейбольних дружин разом з харківськими командами ДЮСШ № 11 і ДЮСШ № 12. Останніх наші волейболісти здолали з рахунком 3:1, а от волейболістам одинадцятої спортивної школи поступилися з аналогічним рахунком, хоча першими виграли сет і повели в рахунку. Таким чином, подальшу долю на турнірі команда вирішувала в боротьбі за третю позицію. Тим часом в квартеті команд, де грали ДЮСШ № 8 (м. Харків), ДЮСШ м. Валки, ДЮСШ м. Лозова і ХВОУФКС, останні не залишили опонентам ані найменших шансів, перемігши суперників з однаковим  «сухим» рахунком 3:0. Маючи дві перемоги в активі, суперником дворічан в боротьбі за третю позицію стала команда ДЮСШ № 8 м. Харкова, яку хлопці клубу «Юність» впевнено переграли з рахунком 3:1. В головному матчі чемпіонату знову стала дилема, кого оголошувати чемпіоном. Ситуація аналогічна дівочому турніру, де вихованців училища фізкультури вивели «поза конкурс», оголосили чемпіонами команду ДЮСШ № 11 м. Харкова, а юнаків ДЮКФП «Юність» (Дворічна) «підняли» на другу позицію. Команду юнаків (керівник гуртка Глушко В.І.) також було нагороджено грамотою, а  кожного гравця медалями. У складі команди високого результату досягли: А.Романенко, А. Глушко, О. Олєйніков, В. Кучер, Б. Семененко, С. Обухов, В. Рубцов, О. Гладченко і П. Кравченко.

         Мабуть, найприємнішим моментом завершальної стадії фінального етапу чемпіонату стало нагородження і фотографування, в якому взяли участь видатні волейболісти різних поколінь, заслужені майстри спорту і майстри спорту міжнародного класу, чемпіони України і Олімпійських ігор.

 

В. Каща

 

Фото – О.Летуча

 

 

 

Переглядів: 602 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: