MENU

22:09
РІЗНІ ТУРНІРИ З ОДНАКОВИМ ПІДТЕКСТОМ

    В рамках Спартакіади області з видів спорту на Кубок обласної державної адміністрації, яка стартувала в квітні і набирає своїх обертів, відбулися фінальні ігри з футзалу і чоловічі волейбольні змагання. В обох дисциплінах традиційними учасниками стали спортсмени Дворічанщини. Після впевнених виступів протягом останніх років і здобуття перемог і призових місць у вище названих дисциплінах, саме команди нашого району вважалися головними претендентами на здобуття перемог в обох турнірах. Про перебіг подій на змаганнях з футзалу і волейболу серед чоловіків і піде наша мова далі.

До фінальної частини обласних змагань з футзалу, яка проводилася в спортивному залі школи вищої спортивної майстерності в Харкові, команда Дворічанського району потрапила через сито відбіркових змагань, які відбулися три тижні тому. Система проведення фінальної частини надто проста: вісім кращих команд за підсумками відбору грають в чвертьфіналах, далі переможці продовжують боротьбу за перше-четверте місця, а переможені виборюють місця з п’ятого по восьме.

На першому етапі в суперники представнику нашого району – колодязненському «Факелу», чемпіону району поточного сезону, дісталася команда Коломакського району. Минулорічна третя позиція після кількох поспіль здобутих перемог в області, надихала  гравців на перемогу. І звітну зустріч команда розпочала впевнено і невдовзі повела в рахунку після удару С.Комісарова. Та в перерві матч було зупинено, а представнику нашого району зараховано технічну поразку і рішенням суддівської колегії «відправлено» у втішний розіграш місць у другій четвірці.

Саме тут зроблю відступ і поясню, що подібне трапилося через недосконалість в Регламенті про проведення змагань обласної Спартакіади. Суперечливі та неоднозначні трактування відносно учасників змагань змусило нашу команду припинити боротьбу за вищі нагороди турніру. Справа в тому, що згідно з нормативним документом, учасниками змагань обласної Спартакіади не можуть бути місцеві вихованці, які проживають в Харкові, що викликає не тільки подив, а й обурення. І саме з цього приводу, через участь в матчі Віталія Ткаченка – вихованця районного футболу, корінного колодязнянина, який проживає нині в Харкові, виникла подібна суперечка. Доволі суперечливе рішення, але факт залишився фактом і наша команда вже без участі відстороненого гравця продовжила боротьбу на турнірі.

В наступному матчі суперником «Факела» стала команда Чугуївського району. Протягом матчу ініціативою володіли колодязняни і повністю контролювали перебіг подій на майданчику. Ігрову перевагу в забиті м’ячі, по одному в кожному з таймів, втілив С.Мізюк. Лише наприкінці зустрічі суперники отримали можливість аби забити м’яч престижу. Зустріч завершилася перемогою наших земляків з рахунком 2:1, які в наступному матчі – останньому на турнірі, грали за п’яте місце.

Суперником дворічан була команда Первомайського району. Розлючені по-спортивному неоднозначним рішенням організаторів, наші гравці провели блискучий поєдинок і голосно грюкнули дверима наостанок турніру і залишили своєю грою приємне враження. З перших хвилин зустрічі наші земляки домінували на майданчику і вже в першому таймі Артем (двічі) і Сергій Комісарови змушували тричі капітулювати голкіпера гостей, а по-перерві ще чотири м’ячі влетіло в ворота опонентів. Знову С. Комісаров і по разу С. Мізюк, Д. Карпович і В. Бурлака оформили впевнену перемогу з рахунком 7:0. Таким чином, розгромно провівши зональний етап змагань і жодного разу не програвши у фінальному турнірі, наша команда посіла п’яту сходинку в підсумку. Чи не парадокс, шановні?

А перемогу на турнірі святкувала команда Сахновщинського району, яка у вирішальному матчі переграла команду Коломакського району з рахунком 2:0. В боротьбі за третє місце команда Шевченківського району вирвала перемогу на останніх секундах у команди Близнюківського району – 3:2.

Турнір завершився і, мабуть, ніхто з організаторів не придав уваги тій проблемі, з якою з року в рік стикаються команди при формуванні списків учасників. Не зрозуміло чому місцеві вихованці не можуть грати за команди, які їх виховали і в яких вони зростали як спортсмени. Турнір завершився, але залишився неприємний присмак і гіркота від байдужості до складання Регламенту керівних органів проведення змагань, від якого потерпають тільки спортсмени і команди. Команди, які готові боротися за перемогу на змаганнях обласного рівня.

*****

Наступного дня в боротьбу за медальну першість вступили дванадцять чоловічих волейбольних команд другої групи (сільські райони, серед яких змагаються волейболісти Дворічанщини). Змагання проводилися в спортивних залах Харківського обласного вищого училища фізичної культури і спорту.

На попередньому етапі дванадцять команд було розділено на чотири підгрупи, в яких колективи волейболістів зіграли одноколовий турнір в боротьбі з трьох партій до п’ятнадцяти залікових очок. Далі переможці групового етапу продовжили боротьбу за перше-четверте місця, другі команди в групах за п’яте-восьме, а останні в трійках мали своїм здобутком позиції з дев’ятої по дванадцяту.

Суперниками представника Дворічанщини – команди «Родина», чемпіона поточного сезону, стали команди Первомайського і Кегичівського районів. Гра між нашими суперниками в першому турі принесла перемогу волейболістам Кегичівського району 2:0. З обуреними поразкою спортсменами Первомайського району дворічани грали свій перший матч.

Стартова зустріч на турнірі не принесла особливих проблем нашим молодим волейболістам, які переграли опонентів з рахунком 2:0 (15:8; 15:12). Більш серйозним іспитом для команди стала наступна зустріч з кегичівськими волейболістами, де вирішувалася доля переможця групи, а відтак володаря путівки до півфіналу. Доволі рівний початок в стартовій партії ознаменував боротьбу, яка затягнулася на три відведені сети. Першу партію наші волейболісти «провалили», відпустивши суперника у відрив. Наздоганяти було під силу, але не було права на помилку. В підсумку поразка 13:15. Другий сет наші хлопці провели впевнено, зібрали волю в кулак і перемогли з рахунком 15:8. Та, на жаль, у грі на тайм-брейку, спортивна вдача була на боці волейболістів Кегичівського району, які першими досягли рубежу в п’ятнадцять набраних очок і перемогли в партії з рахунком 15:12 і 2:1 в матчі. Саме тут вступило в дію правило Регламенту про допуск учасників до змагань. Ставши заручниками ситуації днем раніше, дворічани вийшли переможцями в зустрічі з кегичівцями через участь в матчі відстороненого гравця, не допущеного рішенням головної суддівської колегії. Технічним рішенням волейболісти нашого району потрапили до півфіналу, де зіграли з переможцем четвертої підгрупи.

Матч проти команди Великобурлуцького району – суперників добре відомих нашим волейболістам, став своєрідним етапом підготовки до фінальної зустрічі. Наша команда заграла активніше, з’явилася міць в атакувальних діях і стрункість в захисті. Перемога над географічними сусідами не забарилася – 2:0 (15:8; 15:13). В іншому матчі півфіналу зустрілися переможці другої і третьої підгруп. Спортивні стосунки з’ясовували представники Близнюківського і Шевченківського районів. В напруженому протистоянні в трьох сетах перемогу святкували останні.

Гра за четверте місце між командами Великобурлуцького і Близнюківського районів принесла перемогу бурлучанам з рахунком 2:0. А в головному матчі турніру зійшлися представники двох провідних волейбольних шкіл області серед сільських районів. Фінальний поєдинок команди провели з трьох партій, але в боротьбі до двадцяти п’яти очок.

На матч проти шевченківців наші хлопці вийшли зарядженими на перемогу. А суперники, вимотані напруженою грою в півфіналі, були не спроможними зупинити потужні атакувальні дії дворічан. Впевнена гра принесла не менш впевнену перемогу нашій команді з рахунком 2:0 (25:12; 25:17).

Таким чином, команда нашого району другий рік поспіль здобуває чемпіонське звання і підтверджує статус лідера. У складі команди перемогу в обласних змаганнях здобували: Д.Дацик (капітан команди), Д.Медяник, М.Сєрік, В.Василець, О.Рущак, С.Обухов, Г.Сахнюк і В.Кущ. За перемогу в змаганнях команду нагороджено кубком і грамотою Департаменту у справах молоді та спорту обласної державної адміністрації, а кожен гравець отримав  медаль і грамоту.

                                                В.Каща

Переглядів: 649 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: