MENU

13:49
«РОДИНА» - ВОЛОДАР КУБКА РАЙОНУ

Наприкінці березня спортивний зал ДЮКФП «Юність» став місцем проведення першого відкритого розіграшу Кубка району з волейболу серед чоловічих команд колективів фізкультури. Два дні на майданчику тривала запекла суперечка за право володіти почесним спортивним трофеєм. Глядачі стали свідками справжнього свята гри і з задоволенням підтримували команди та аплодували вдалим діям виконавців. Змагання пройшли за змішаною системою розіграшу.

         В боротьбу за кубок вступили п’ять команд, що завершили турнірну гонку в чемпіонаті (районні команди «Родина», «Факел», «Колос» і  «Ветеран», а також куп’янський «Оскіл»). Замість вільшанської «Ниви», яка не заявилася для участі в розіграші, організаторами було запрошено команду «Здоров’я» (смт. Ківшарівка). До ігрового складу останніх приєдналися і декілька гравців вільшанської команди, що стало приємним моментом. За результатами виступів в чемпіонаті, команди було розділено на дві підгрупи. До першої трійки увійшли перша, третя і п’ята команди за підсумками сезону – «Родина», «Факел» і «Ветеран». Склад другої трійки склали друга і четверта команди чемпіонату плюс гості з Ківшарівки, які отримали при жеребкуванні шостий номер «Ниви». В перший день турніру команди за коловою системою в боротьбі з трьох партій зіграли в групах і визначили невдах першого етапу.

         Відкривали змагання команди «Факел» і «Ветеран». Молода команда колодязнян була послаблена відсутністю С.Обухова, а ветерани навпаки, отримали поповнення у вигляді С.Коваленка, який оговтався після травми, а ще «придбали» двох гравців зі складу колишньої вільшанської команди – О.Коваленка і М. Бабая. Звичайно, таке підсилення додало стрункості у діях команди, а особливо дошкуляв суперникам досвідчений майстер С.Коваленко, який і в атаці встигав, і в захисті був на висоті, і дії партнерів на майданчику встигав коригувати. Попри все, молоді гравці суперників намагалися на рівних вести боротьбу з досвідченою командою. Та всі намагання юнаків «Факела» були марними в заключній частині обох партій. Ветерани впевнено «розім’ялися» і перемогли 2:0 (25:19; 25:23).

         Наступний поєдинок проводили команди іншої трійки. На майданчик проти знайомого вболівальникам «Колоса» вийшли гості з Куп’янського району – команда «Здоров’я». В цілому колектив гостей з Ківшарівки залишив приємне враження своєю організованістю, але скласти гідну конкуренцію за грою рідкодубівським волейболістам не зуміли. Стартова перемога районного колективу 2:0 (25:20; 25:15) і непогана заявка на вихід з групи.

         До наступного поєдинку, який можна сміливо назвати матчем ігрового дня, команди підійшли з всією відповідальністю за результат. Бо в першій трійці, при всій повазі до «Факела», вирішувалася доля першої сходинки. На майданчику зійшлися дві епохи районного волейболу – по суті головні районні команди молодіжного і ветеранських збірних району. Протистояння «Родина» - «Ветеран» завжди було цікавим ігровим дійством, викликало ажіотаж воно і цього разу. Гравці чемпіонів району були дещо приголомшені потужними впевненими діями ветеранів, це вже був зовсім не той колектив, який невдало виступив у чемпіонаті. Команди провели першу партію в безкомпромісній боротьбі і на фініш ігрового відрізку прийшли за мінімальної переваги досвідчених волейболістів (24:23). Саме тоді чемпіони взяли перерву, що дозволило перевести гру на «більше-менше», вдало яку до логічного завершення довели ветерани – 26:24.

         Початок другої партії став провальним для чинних чемпіонів (0:4). Але вже до середини партії у команди «запрацював» блок, все частіше м’яч діставався підлоги після атакувальних ударів і становище на майданчику вирівнялося. Супротив команд був рівним до середини сету, а далі потужний ривок чемпіонів приніс їм перемогу в партії з рахунком 25:17.

         У грі на тай-брейку команди продемонстрували запальну гру, а перемогу на фініші партії вирвали гравці команди «Родина» - 15:11 і 2:1 по грі.

Другий поєдинок в іншій підгрупі проводили гості з Куп’янщини. Перевага «Оскола» - діючого срібного призера чемпіонату, була очікуваною. Команда підійшла до звітного турніру у непоганому складі і впевнено переграла своїх земляків з «сухим» рахунком 2:0 (25:18; 25:11) та визначила для дебютанта роль аутсайдера групи.

Настала черга заключних матчів групового етапу. У першій трійці «Родина» проекзаменувала «Факел» і «відсіяла» колодязнян від подальшої участі. Потужна гра лідерів сезону була переконливою за грою і за результатом – 2:0 (25:17; 25:16). А в іншій підгрупі «Оскіл» і «Колос» розіграли першу сходинку в трійці та «обрали» собі суперників по наступному етапу. Куп’янські волейболісти перемогли 2:0 (25:17; 26:24), але суперники продемонстрували характер і бійцівські якості.

Наступного дня команди провели півфінальні матчі і головний фінал в боротьбі з п’яти партій. Загалом  в заключний ігровий день глядачі побачили тринадцять партій, кожна з яких була по-своєму цікавою і принесла вболівальникам масу насолоди. А гравцям велику дозу адреналіну, хвилю емоцій  і неабияку суперечку за результат.

В першому матчі півфіналу зіграли «Родина» - «Колос». Доволі невимушено чинні чемпіони переграли опонентів у стартовому сеті (25:15) і повели в рахунку. Зовсім іншу гру показали волейболісти «Колоса» в другому сеті. Весь час вони обтяжували суперника своєю активністю і врешті-решт святкували перемогу (21:25). Знову довелося починати все з початку. Третій сет став найбільш цікавим в плані боротьби і вирішальним у визначенні сильнішої команди пари. Перед зі старту партії повели чемпіони (8:1), але вже до її середини суперники не тільки наздогнали лідера, а і самі пішли у відрив (16:20). Дві поспіль паузи на перерву внесли свої корективи у гру, «Родина» заграла активніше, зумівши переломити гру і перемогла - 27:25. Долю матчу фактично було вирішено і четверта партія стала простою формальністю – після затрачених фізичних сил у попередньому сеті, шансів на гідне продовження боротьби у рідкодубівців вже не було та і психологічна перевага була на боці суперників. В підсумку «Родина» легко перемогла 25:14 і стала першим фіналістом розіграшу.

В другому півфіналі боротьба зав’язалася ще завзятіша. Друга команда чемпіонату проти п’ятої, куп’янчани проти дворічан, молодість проти досвіду, «Оскіл» проти збірної ветеранів. Стартова партія позначила боротьбу на майданчику і задала тон грі. Попри рівність на майданчику, гості зуміли вирвати перемогу на фініші – 25:21. Програвати другу поспіль партію ветерани не збиралися і заграли ще організованіше. Класна гра на блокуванні, самовіддача в дограванні і справжній бійцівський характер принесли перемогу в другому сеті ветеранам (25:27). В наступній партії наші волейболісти взяли деяку паузу у грі і поступилися куп’янчанам (25:17), але знову зуміли відновитися в четвертому ігровому відрізку. Потужно атакуючи і переграючи візаві на сітці, ветерани перемогли 21:25 і перевели гру на тай-брейк. У вирішальній короткій партії збірна волейболістів-ветеранів пішла ва-банк, часом ризикуючи на подачі і в атаці, що принесло свої переможні дивіденди (15:9) і відкрило двері у фінал.

На хвилі успіху у попередній грі розпочали фінальну зустріч ветерани. Їх переможні наміри мали за мету ліквідувати суперники, але перерва на користь не пішла і досвідчені волейболісти повели в рахунку (25:23). Вчасно оговталися чинні чемпіони в наступному сеті, хоча початок програли. А вже ближче до кінцівки почали здобувати перевагу і вирівняли становище за партіями (20:25). Ще дві партії пройшли в гострій суперечці, де ніхто з суперників не хотів складати зброї. Боротьба тривала з перемінним успіхом, що приносило насолоду глядачам, а кінцівку кожної наступної партії вигравала «Родина» (22:25 і 23:25 відповідно). Перемігши з рахунком 1:3 «Родина» повторила свій «золотий» успіх в чемпіонаті і стала володарем дебютного розіграшу кубка району з волейболу.

В ході церемонії нагородження учасників турніру привітав голова районної федерації волейболу О.Ф.Шишкунов. Було проведено нагородження команд-призерів і кращих гравців чемпіонату району.

Шляхом опитування серед фахівців було визначено кращих гравців у складах кожної з команд. Володарями особистих нагород стали О.Коваленко («Нива»), В.Домнін («Ветеран»), С.Довгополий («Колос»), А.Романенко («Факел»), Д.Лук’янов («Оскіл») і Д.Дацик («Родина»). Кращим гравцем чемпіонату цього року названо В.Васильця з команди переможців. Команди-призери чемпіонату нагороджені кубками і грамотами районного центру «Спорт для всіх». За перемогу в розіграші відкритого Кубка району з волейболу команда «Родина» нагороджена красенем-кубком і грамотою, фіналісти отримали грамоту.

До завершення сезону класичного волейболу командам належить провести ще декілька турнірів і стартувати в першості області, де дворічанам необхідно відстоювати високе звання чемпіонів області як серед чоловіків, так і серед жінок. Тож побажаємо командам гідних виступів на турнірах!

 В. Каща

Фото В.Домнін

Переглядів: 878 | Додав: kiosik | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: