MENU

10:22
XX кубок пам’яті МС СРСР, судді Всесоюзної категорії Костенка Миколи Івановича: На висоті команди студентів

    Традиційно в День молоді на Дворічанщині відбувся регіональний турнір з пляжного волейболу пам’яті судді Всесоюзної категорії, майстра спорту СРСР, нашого земляка Миколи Івановича Костенка. Вшанувати пам’ять про метра волейболу прибули прихильники крилатого м’яча з Куп’янського і Великобурлуцького районів та міста Харкова. Інтерес до пляжного волейболу і саме до цього турніру у спортсменів завжди особливий і настрій на боротьбу рішучий. Не стали виключенням і звітні змагання.

         В боротьбу за перемогу включилися тринадцять чоловічих і чотири жіночих команди. Спекотна погода не стала на заваді прихильникам волейболу, які продемонстрували видовищну гру, показали вміння і навики гри та досягли високого переможного результату.

         Перед початком змагань учасники спортивного свята вшанували пам’ять про М.І.Костенка хвилиною мовчання. Зі світлини на інформаційному стенді на учасників турніру дивилися глибокі і сповнені бадьорості очі Миколи Івановича. Він завжди був людиною цілеспрямованою і впевненою в собі. Він започаткував цей турнір і завжди був головним натхненником його проведення, привозив призи і медалі, грамоти і сувеніри, фактично «завіз» пляжний волейбол на піщані майданчики нашого району, доніс його суть і красу в душі і уми дворічан та на довгі роки залишив по собі світлу пам’ять. На жаль, вже кілька років Миколи Івановча поряд з нами немає, а турнір проводиться в пам’ять про цю чудову людину…

         У жіночій сітці турніру в боротьбу включилися чотири команди двійок, які повели боротьбу за коловою системою. Молоді волейболістки намагалися якнайкраще зарекомендувати себе у кожній партії і показати видовищну гру. Після двох турів турнірної боротьби шанси на перемогу зберегли дві команди, які не мали поразок: «Юність-студент» (А.Медяник – І.Саніна) та «Ірина в квадраті» (І.Ногіна – І.Василець). Вони і розіграли першість. Після двох партій у грі зберігався паритет, а у вирішальному сеті доволі несподівано дві Ірини припинили боротьбу в середині партії і відмовилися від продовження боротьби. Дивно, що сказати, адже на кону було звання переможця розіграшу. Та це не скільки не засмутило команду суперниць, яка святкувала цілком заслужену перемогу. А «відмовниці» задовольнилися другою позицією. Третє місце розіграли «Субмарина» (М.Козирєва – В.Субота) і «Юність-2» (В.Рущак – А.Туранська). І в цьому матчі не обійшлося без напруженого вирішального сету, в якому мінімальну перемогу з рахунком 11:9 святкували більш досвідчені волейболістки «Субмарини». Вони і замкнули трійку.

         Тим часом у змаганнях серед чоловіків, де боротьба велася за ігровою сіткою до двох поразок, тільки розпочиналися по-спортивному жаркі поєдинки. Невдахи першого етапу «відправилися» підкорювати шляхи до фіналу в сітку «лузерів», а переможці перших матчів торували шляхи до вершин в упертих протистояннях основної сітки. Доволі несподівано після першого етапу в сітці невдах опинилася потужна команда «Тайм», а після другого туру компанію їм склади представники куп’янського ЛВУМГ (лінійного відділу магістральних газопроводів). Напевне, найцікавіший поєдинок серед невдах, гра, яка тримала в напрузі глядачів протягом майже години ігрового часу. Після цікавого двобою, де ніхто з суперників не хотів поступатися, перемога дісталася місцевим волейболістам з команди «Тайм» (А. Глушко – С. Обухов), які переграли у красивому стилі срібних призерів обласної спартакіади цього року, представників Куп’янщини Дмитра Лук’янова і Євгенія Бондаренка. Рахунок матчу 2:0 (20:18; 12:10) – рівна боротьба гідних суперників, де «виліт» будь-кого з подальших змагань дещо втрачав у плані видовищності. Але в спорті так буває, а в пляжному волейболі зокрема, програв двічі – відпочивай. Нелегкий шлях по сітці «лузерів» представники команди «Тайм» пройшли гідно і надалі, здолавши почергово команду «ЗЕВС-1» з Великобурлуччини, куп’янську двійку пляжників «Взлет», а також досвідчений та потужний місцевий «Факел» (В.Домнін – О.Коваленко). І лише у півфіналі «Тайм» зазнав поразки і змушений був грати матч за третє місце, де впевнено переграв наймолодшу команду «Фарт» (О.Гладченко – О.Омельченко). Два Олександри своєю натхненною грою залишили поза справами декілька потужних колективів (в тому числі і «Тайм» на першому етапі), але на вирішальні двобої фізичних кондицій молодим волейболістам забракло. Та все ж прогресивна гра молоді залишила приємне враження.

         Перегравши «Тайм», першим фіналістом традиційного турніру стала команда «Студент» (М.Сєрік/смт.Дворічна – М.Арбузов/м.Харків). В другому матчі півфіналу кривдниками молоді з «Фарту» стали цьогорічні випускники А.Романенко – О.Рущак (смт.Дворічна). Сильна спека і довгий турнірний шлях по сітці невдах, яким пройшли останні, позначився на їх грі у першому сеті фіналу, де вони поступилися за всіма статтями. Напружена боротьба у другій партії принесла перемогу також більш досвідченому дуету у складі Максима Сєріка і Микити Арбузова. Волею календаря, ці дві команди зіграли перший і останній матчі на турнірі і двічі сильнішими виявилися представники студентства. Отож, перегравши своїх візаві у фіналі з рахунком 2:0 (15:4; 15:13), команда студентів стала переможцем відкритого розіграшу турніру пам’яті Миколи Івановича Костенка.

         Переможців і призерів традиційного турніру нагороджено грамотами і особистими спортивними призами районного центру «Спорт для всіх».

 

         Змаганням серед дорослих передували дитячі турнірні баталії, які відбулися днем раніше. Хлопчики і дівчатка сперечалися у трьох вікових категоріях. Найбільш відзначилися команди, в яких виступали Д.Пишняк і Д.Ткачова, Я.Татаренко і М.Федосєєв, В.Рущак і А.Туранська, О.Кондратенко і Є.Глушко, І.Ногіна та І.Василець, О.Гладченко і О.Омельченко. Кращих волейболістів нагороджено грамотами.

 

В. Каща

Фото В.Каща, В.Домнін

Переглядів: 636 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: