MENU

16:49
Анатолій КОВАЛЕНКО: "Головне- впевненість судді в прийнятому рішені". Частина 1.

kovalenkoВолейбольний сезон наближається до свого закінчення – не пройде і місяцями дізнаємось імена чемпіонів та призерівЧим не привід поспілкуватися з головою арбітражної комісії ФВУ Анатолієм КОВАЛЕНКО, підвести деякі підсумки роботисуддівського корпусупорозмовляти про проблеми та перспективи на майбутнє.

    – Розпочали ми сезон великою кількістю представників суддівського корпусу. В данийчас 21 арбітр судить тільки ігри суперліги, 23 – тільки вищу лігу і 10 – першуНе кажучи проте, що місцеві судді приймають участь в проведені змагань в якості лінійних і секретаріва також є арбітриякі обслуговують аматорську та студентську лігиНаш суддівський корпус поступово обновлюєтьсяє чимало молодих суддівякі себе непогано показали.

       Не так давно суддею міжнародної категорії став Михайло Медвідь із Запоріжжя, кандидатами на міжнародну категорію стали Сергій Гулька з Тернополя і Андрій Ковальчук з Луцька.

       Готуємо на міжнародний семінар Володимира Паєвського з Харкова. Аленажаль, за ним є пробілІ над його заповненням потрібно працювати.

       Наш суддівський корпус завжди гідно представляв країну на міжнародному рівніІ нинішній сезон не є виключеннямТроє наших ведучих арбітрів Михайло Мельник, Геннадій Кондаков і Віктор Козловський були задіяні в матчах Ліги Чемпіонів. Михайло Мельник нещодавно судив фінальні матчі Кубка виклику, працював на матчах фінал Чемпіонату Світу ( прим. автора: в серпні 2011 року обслуговуватиме матчі фіналу юнацького Чемпіонату Світу, який відбудеться в Аргентині) та Чемпіонату Європи. ГеннадійКондаков судив матчі Світової лігиЧемпіонату Європибув арбітром фінального матчу-відповіді чоловічого Кубка ЄКВ. А на майбутньому в квітні-травні юнацькому чемпіонаті Європи в Туреччині наш суддівськийкорпус буде представлений відразу двома арбітрами – Андрієм Ковальчуком, Михайлом Медвідьом. Є, чим гордитися, але треба задуматися про те, як залучити до суддівства молодь.

– А чим їх можна залучити?

      – Можливістю заробити не залучиш - оплата суддів у волейболі не настільки велика, як у футболі або баскетболі. У нас не має арбітрів, які присвячують себе лише суддівству, у всіх є основна робота. Суддівство – це свого роду хобі. Перша причина, по якій ми залучаємо молодого суддю, – це любов до волейболу. Природньо, ми говоримо йому про перспективи, що відкриваються. Вийдеш на хороший рівень суддівства, вивчиш мову, пройдешь семінар і отримаєш категорію, яка дозволить тобі працювати навеликих міжнародних змаганнях.

       Європейська конфедерація активно залучає представниці прекрасної статі, причому без квоти – на яку кількість чоловік подамо заявку, стільки і поїдуть. На жаль, серед суддів Суперліги – єдина жінка, Ольга Лобаньова з Харкова, але через вік вона вже не може претендувати на здобуття міжнародної категорії. ЄКВ запрошує суддів на семінари, починаючи з 30 років, щоб була перспектива. Є судді-жінки, яких ми можемо рекомендувати в Харкові і в Черкасах.

– Якими якостями повинна володіти людина, яка вирішила присвятити себе суддівству?

        – Ми прагнемо залучати до роботи тих, хто раніше грав. Людина, що знає волейбол зсередини, краще відчуває ситуацію на майданчику, швидше адаптується до суддівства. Три основних складових суддівства: знання гри, чітке знання правив і розуміння гри, точніше навіть, уміння її відчувати. Важлива, звичайно ж, психологічна стійкість при ухваленні рішення. В суддівстві є золоте правило: краще пропустити, чим придумати. Якщо не впевнений в своєму рішенні тоді краще дати командам продовжити гру, адже волейбол – це видовище, а ось, якщо упевненість 100-відсоткова, тоді звичайно треба чітко виконувати правила гри. У цьому напрямі наші судді і працюють. Ми впродовж останніх трьох років практично не маємо серйозних зауважень, офіційних протестів взагалі не було. Помилки бувають, як і в будь-якій справі.

 

ТЕХНІЧНІ ДЕТАЛІ

– Багато запитань останнім часом трактування того, що таке «торканя сітки», яке викликає масузапитань як у вболівальників так і в самих гравців?

        – Торканя сітки – це торкання волейболістом лише верхньої частини сітки, і лише в ігровий момент. Це інколи дуже складно визначити. Якщо гравець торкається сітки в нижній або середній її частині, або після закінчення ігрового моменту – це не є помилкою. У чіткому трактуванні таких складних моментів і полягає кваліфікація судді. Буває, гравець, падаючи, торкнувся сітки, або волейболістка своєю зачіскоюторкнулась сітки – раніше це свистілось, зараз – ні. Ці правила дають можливість м'ячу як можна довше бути в грі.

– Таким чином, суддя - також повноцінний учасник волейбольного видовища?..

        – Звичайно. Наш чудовий суддя, царство небесне, Володимир Бібер, суддя міжнародної категорії, написав дуже хорошу методичну книгу «Психологія підготовки судді». В ній він говорив наступне: «Суддя є учасник гри, і якщо після закінчення матчу глядачі обговорюють гру і результат, але не пам'ятають, хто судив – значить, арбітр добре відпрацював матч». Якщо обговорюють лише його помилки – оцінка його дій, звичайно, невисока. Про це суддям треба завжди пам'ятати і готуватися серйозно до кожного матчу. Ми бачимо, що молоді судді інколи зневажливо до цього відносяться. Напередодні ігор треба ще раз перечитати правила, переглянути свої записи. Суддя, який себе поважає і прагне підвищити свою кваліфікацію, знає кожну команду, веде щоденник, щоб знати їх особливості. Наприклад, цей тренер просто емоційний, а цей навпаки- провокує. Суддя повинен знати і особливості того або іншого гравця, особливого пасуючого. Якщо вперше його бачиш, то складно визначити, у нього така манера пасувати або це - технічна помилка. Це дуже серйозний чинник підготовки. Тому, чим більше людина судить, тим більший у неї досвід, тим менше помилок вона допускатиме.

        Звичайно, зауваження і незадоволеність завжди були, і ми це завжди розуміємо, і розглядаємо ці виникаючі питання на арбітражній комісії. Найсерйозніше покарання – це відсторонення від суддівства на два місяці. Підстав дискваліфікувати того, або іншого арбітра на весь сезон – не було.

– А за що, якщо не секрет, арбітр був відсторонений на два місяці?

        – Невиконання елементарних організаційних моментів. Під час технічної перерви одна з команд зробила заміну. Правилами це не дозволяється. Команда повинна вийти на майданчик, і лише тоді виконується заміна. Суддя пропустив цей момент. Але швидко виявили і повернули все назад. Це серйозний елемент незнання правил...


Розмову провів Влад ЄФІМОВ, газета "Время Спорта" (Одеса). 

http://fvu.in.ua

Переглядів: 839 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 joytu  
Меня искренне порадовала частота упоминания харьковских судей smile

Имя *:
Email *:
Код *: