MENU

14:55
Анатолій КОВАЛЕНКО: "Головне- впевненість судді в прийнятому рішені". Частина 2.
– Хотілося б дізнатися, в яких областях України краще всього йде ситуація з підготовкою суддівського корпусу, які регіони відстають?

– Я б додав ще такий аспект, як організація роботи суддів на матчах. У цьому сенсі виділяється харківська бригада суддів, добре поставлена роюота в Луцьку і в Черкасах – де, може і, немає суддів високої категорії, але організація роботи на належному рівні. З'явилися молоді судді в Одесі і Южному. Можна відзначити в цьому сенсі Чернігів, де завдяки Віталію Сидоренко, людині, просто закоханій у волейбол, спостерігаємо підйом. Хлопці на хорошому рівні працюють до того ж в Чернігові є команда суперліги. Втім і тенденція така, якщо в місті є команда, там і суддівська колегія працює. Серед тих, що відстають - Донецька, Миколаївська, Херсонська області.

– Як часто проводяться суддівські семінари?

– Щорічно. У серпні або вересні. Останній на сьогоднішній день семінар ми проводили в Луцьку, на базі технічного коледжу, яким керує Святослав Козачук, що також є технічним делегатом ФВУ. Зазвичай семінари тривають три дні і складаються з декількох етапів – ознайомлення суддів із змінами в правилах, обговорення і розбір практичної частини за минулий період. Завершується семінар іспитами. Причому, іспити багатоступінчасті. Це і знання теорії, і уміння заповнити технічну документацію, виставити оцінку. На семінари ми запрошуємо суддів міжнародної і національної категорій, арбітрів, обслуговуючих змагання в першій лізі, а також перспективних хлопців, яких рекомендують обласні колегії. Крім того, наші судді-міжнародники беруть участь в семінарах, які щорік проводить ЄКВ.

– На міжнародних змаганнях з нинішнього сезону введено поняття «електронний протокол». Чи готові наші судді до роботи з ним?

– Готові. Коли проводяться єврокубкові матчі наші судді успішно з ним працюють. Жодних проблем з боку суддівського корпусу немає. Тут є момент психології, ну і можливі проблеми з технічним забезпеченням роботи, що повинен забезпечити приймаючий клуб.

– Ще цікавий момент. Думається, про це буде цікаво взнати і уболівальникам, і гравцям, і тренерам. Чи існує рейтинг українських суддів, адже оцінки, наскільки відомо виставляються?

– Так, це є. Це робиться на основі тих оцінок, які отримують судді. Технічний делегат по 10-бальній виставляє оцінку, у результаті виводиться середній бал і ми визначаємо десятку суддів в кожній лізі. Сподіваємося залучити до цього і тренерів, і їх думка також враховуватиметься при складанні рейтингу. Раніше ми такий рейтинг публікували в пресі. І після закінчення нинішнього сезону обов'язково це зробимо на сайті Федерації волейболу України.



ВИРІШАЛЬНІ МАТЧІ

– Недавно Михайло Мельник обслуговував фінальні матчі Кубка Виклику ЄКВ. Які відгуки про його роботу?

– Обидва тренери команд-фіналістів дуже добре відізвалися про суддівську бригаду. У телефонному режимі позитивно характеризував роботу Михайла і технічний делегат ЄКВ на цих матчах. До речі, можна відзначити, що Європейська і міжнародна Федерації ще жодного разу не присилали в нашу адресу зауважень з приводу роботи суддів. Адже на міжнародному рівні церемонитися не будуть, ледве що, відразу отримаєш «від воріт – поворот».

– Наближається вирішальна частина сезону, настають фінальні матчі, поєдинки за медалі, і роль судді в таких матчах у прямому розумінні на вагу золота. Які, на ваш погляд, якості судді найбільш важливі для того, щоб ці поєдинки пройшл без сучка, без задирочки, щоб глядачі повною мірою могли насолодитися видовищем?

– Згоден, для суддівського корпусу це дуже відповідальний етап, і тому ми дуже тонко підходимо до призначення на ці матчі. Причому ми враховуємо всілякі моменти. Для того, щоб призначити суддю ми враховуємо його особливості, його психологію, його відношення до тих, або іншим командам. Звичайно, до роботи на таких матчах ми залучаємо наших провідних арбітрів, в першу чергу Геннадія Кондакова, Михайла Мельника і Віктора Козловського. Далі - Михайло Медвідь, Олексій Скібіцький, Сергій Гулька, Андрій Ковальчук, Алім Батюк. Рідко в таких матчах, на своїй практиці не пам'ятаю таких випадків, щоб ми залучали суддів без відповідного досвіду. Для нас дуже важливо, коли суддя виходить на фінальну гру, щоб він був психологічно стійкий. Коли він починає піддаватися тиску ззовні, він може допустити помилку, не свідомо, а саме із-за тиску. За час керівництва арбітражної комісії і, будучи технічним делегатом, жодного разу не бачив, щоб суддя щось зробив упереджено, на користь однієї, або іншої сторони. Якщо помилки з'являються, то вони носять технічний характер, не дотримують методику наприклад. Головний чинник при призначенні на фінальні ігри – упевненість судді в своїх рішеннях.



Розмову провів на прохання ФВУ Влад ЄФІМОВ, газета «Время Спорта» (Одесса).

Переглядів: 776 | Додав: joytu | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: