MENU

16:27
Чемпіонат Дворічанського району: турнір триває, боротьба загострюється

         Другий ігровий день в Новому році, у відкритій першості Дворічанського району з волейболу серед чоловічих команд, очікувався з великим інтересом. Щойно команди розпочали друге коло змагань, а вже на порядку денному супер-матч між командами «Оскіл» (Куп’янськ) – «Родіна» (Жовтневе). Головний претендент на перемогу в нинішній першості і команда, яка три останні сезони домінувала в районному волейболі і здобувала чемпіонський титул. Без сумніву матч дня, беззаперечно матч туру і, напевне, поза всякою конкуренцією, матч всього чемпіонату… Але про все по-порядку.

 

         Дев’ятий тур відкривали команди, які зірок з неба в першому колі змагань наприкінці року не діставали. Втім, особисті спортивні стосунки між командами склалися таким чином, що матч набував просто історичного значення. За останні роки рідкодубівці ніяк не можуть здолали «топільський бар’єр». Дві поразки датовані сезоном 2013-2014 років у першості, додамо сюди поразку в інтригуючому матчі першого кола і поразка на турнірі до Дня працівників сільського господарства минулого року. І тільки в сезоні 2014 року «Колос» переміг в аналогічному турнірі сільгоспвиробників. Звітний поєдинок обіцяв цікаву боротьбу, де передбачити підсумковий результат було дуже важко.

 

«Колос» (с.Рідкодуб) – «Оскіл» (с.ст.Тополі)

2:3  (6:25; 25:19; 25:19; 22:25; 9:15)

         І команди не обдурили очікувань вболівальників. Хоча за початком матчу і перебігом подій у стартовій партії важко було передбачити подібний розвиток боротьби тому, який команди продемонстрували протягом наступних партій. Перший сет «Колос», який проводив перший матч після святкування Нового року, просто був не готовий до боротьби і здався на милість переможців, програвши з дуже непристойним рахунком.

         Провівши ротацію ігрового складу, рідкодубівці відновилися у грі в другій партії. Надто легка перемога топільчан у попередній партії дещо розхолодила гравців команди та і «Колос» заграв активніше, акцентовано, зібрано. До середини партії на майданчику глядачі спостерігали в’язку боротьбу за кожне очко з частими втратами і переходом подач. А декілька поспіль помилок гравців «Оскола» дали можливість суперникам піти у відрив і довести партію до перемоги. Рахунок зрівнявся і все довелося починати спочатку.

         Початок третього сету міг повторити «подвиг» рідкодубівців у стартовому сеті, але вони зупинили гру тайм-аутом за рахунку 0:4. Вчасно внесені корективи у гру привнесли зміни і в рахунок. Поступово гра вирівнялася і за рахунку 11:11 вже «Оскіл» йде на перерву. Поступово «Колос» перехопив ініціативу і пішов у «набір», змусивши вдруге суперників взяти тайм-аут (16:18). Та «Колос» відчув вже свою гру, почав ритмічно набирати очки, а суперники навпаки «попливли». Ситуація у грі загострилася і надалі очікувалася цікава розв’язка в матчі.

         В четвертій партії «Оскіл» ще раз довів тезу про незручного суперника для своїх  візаві. Виправляти становище у грі топільчани взялися від самого початку партії і сумніву у проведенні короткого сету майже не виникало. Але ривок «Колоса» і здобуті поспіль шість очок повернули команду у гру, а глядачам додали азарту. Два-три очки відриву топільчан надалі для спокійної кінцівки навряд чи вистачило б. А тут ще «Колос» вирівняв становище після хвилини перепочинку і команди вийшли на фінішну пряму за рахунку 19:19. У кого міцніші нерви мала відповісти гра команд наприкінці сету. По три очки команди записали в актив і продовжили зберігати рівновагу в рахунку, а ривок «Оскола» наприкінці партії приніс волейболістам перемогу і залишив команду у грі.

         Психологічна перевага у вирішальному короткому сеті була на боці «Оскола». До зміни сторін, окрилені успіхом топільчани, вели з рахунком 8:2. Надалі перевага коливалася від чотирьох до шести очок і на фініші партії не змінилася. «Оскіл» ще раз довів суперникам своє лідируюче положення у очних зустрічах і перевагу в боротьбі за більш високі місця в таблиці у зустрічах між собою, скоротивши відставання від «Колоса» до мінімуму.

 

         Учасники попереднього матчу задали ігровий ритм командам на весь день, а от наступні команди вирішили дати перепочинок вболівальникам і поберегти їх долоні і емоції перед головним матчем дня.

 

«Факел» (с.Колодязне) – «ЗЕВС-Д» (с.Андріївка)

3:0 (25:21; 25:14; 25:22)

 

         Два наймолодші за віком колективи вийшли на майданчик у другій зустрічі. Очікувалося, що гості з сусідньої Великобурлуччини намагатимуться дати бій господарям залу, але «боги неба, грому і блискавок» ніяк не могли відшукати свою гру.

         Перша партія протистояння пройшла у рівній боротьбі, от тільки відчувалося, що господарі можуть добавити у грі, а ресурс гостей був на межі. До середини сету рахунок був рівним, обидві команди часто припускалися помилок на подачі, в атаці також грішили неточностями. Два очки відставання (16:18) «Факел» ліквідував після хвилинного перепочинку і вийшов уперед (20:19), а брати тайм-аут настала черга для їх візаві. Три поспіль влучні атаки у виконанні молодих волейболістів «Факела» принесли їм перемогу у стартовому сеті.

         Гра гостей у другій партії взагалі розклеїлася і в команди не виходило за рівним рахунком нічого. Колодязненська команда повністю домінувала на майданчику і вела перед в рахунку з комфортною для себе перевагою. Лише одного разу гості взяли тайм-аут, який бажаних дивідендів не дав.

         Виграти хоча б одну партію андріївці намагалися в наступному ігровому відрізку. Після проведених замін команда додала в активності, було зменшено кількість власних помилок, але ефективність дій в атаці залишала бажати кращого. Лише поодинокі результативні дії можна було записати в актив команди сусіднього району. На блокуванні, де гості завжди відзначаються позитивною грою, команда також мала суттєві проріхи і зупинити атакуючі дії суперників не вдавалося.

         Таким чином, колодязненський «Факел», не прикладаючи максимальних зусиль і не продемонструвавши своєї найкращої гри, двічі в першості переміг команду-новачка з «сухим» рахунком.

 

         А увага вболівальників, яких значно побільшало на трибунах спортивного залу ДЮКФП «Юність» в обідню пору, вже була прикута до розминки головних дійових осіб вихідного недільного дня. Найбільш прискіпливі і допитливі розцінювали шанси команд і аналізували ігрові склади, простий люд чекав видовища і красивої гри. Того, заради чого люди і ходять на волейбол.

Команда "Родина"

 

«Оскіл» (м.Куп’янськ) – «Родіна» (с.Жовтневе)

2:3 (25:20; 25:23; 17:25; 23:25; 16:18)

         До головного матчу гості підійшли у найсильнішому складі, а чинні чемпіони з переможного минулорічного складу не дорахувалися Д.Медяника, який лише один ігровий день в нинішній першості провів разом з командою на майданчику і Г.Сахнюка, який виступами у нинішній першості поки що не відзначався. Втім, бойова п’ятірка вийшла на протистояння з «Осколом», а позицію шостого гравця довелося заміняти «необстріляними» новачками.

         В стартовому сеті чемпіони довго вишукували шляхи аби ліквідувати атакуючі дії суперників, а ті, в свою чергу, набирали очки і створювали відрив. До всього того у «Родіни» «не полетіла» подача, атаки гравців команди не виглядали такими потужними, як до того звикли, а спроби урізноманітнити гру виглядали примарними. Переваги, здобутої куп’янськими волейболістами на початку партії, вистачило їм у підсумку і перед в рахунку за партіями повели  гості.

         Другий сет розпочався з рівної боротьби, яка тривала до середини сету. Господарі зуміли дещо добавити в атаці, де хитрістю і влучністю відзначався чи не найнижчий гравець у складі команди В.Кущ. Та другу частину партії команді ніяк не можна записати в актив. Перший тайм-аут за рахунку 15:17, потім 22:24 – марно. І тільки те, що гості з першої спроби не зуміли взяти сет-бол, стало слабкою втіхою для «Родіни». Рахунок став неприємним і для команди, і для вболівальників.

         В третій партії «Родіна» відмовилася від гри з ліберо і випустила у складі більш мобільного В.Смігунова, який і в атаці може зіграти результативно, і на блокуванні має достатньо зросту, і на прийомі та підборі відрізняється впевненою грою. Чи то заміна так вплинула на гру господарів, чи то самолюбство зіграло свою роль, але гра команди змінилася. Волейболісти заграли активніше, розкуто, в діях з’явилася впевненість і вболівальники, які до часу дещо притихли, також відновилися разом з командою і почали все гучніше підтримувати своїх земляків. Вже на старті партії куп’янчани змушені брати тайм-аут (2:7), але все, що їм вдається, дещо скоротити відставання в рахунку. Найближче до лідера вони «підібралися» в середині партії (13:16). Ті використали свій тайм-аут і потужно фінішували. Боротьба загострилася і перейшла в нову фазу гри.

         Потужні атаки з країв сітки  у виконанні В.Куща і В.Васильця («Родіна») та Д.Лукьянова і Є.Бондаренка («Оскіл») змінювалися атаками першим темпом у виконанні М.Сєріка («Родіна») і Ю.Ткачова («Оскіл»), не цуралися волейболісти атак і з задньої лінії. Єдиний компонент, в якому краще виглядали куп’янчани, було блокування, але «Родіна» краще грала на дограванні. Команди демонстрували яскравий, динамічний волейбол і були гідними одна одної. Красива гра і вперта суперечка наприкінці партії засвідчили рівновагу 22:22. А завершення партії, за шаленої підтримки трибун, краще вдалося господарям.

         Команди поділили очки і вийшли на п’ятий сет за бонусним очком. Відведеного ліміту «до п’ятнадцяти» очок командам не вистачило. До зміни сторін «Родіна» попереду лише на два пункти (8:6) і перевага зберігається. Більше того, команда має матч-бол за рахунку 14:11! Але спокійна і виважена гра куп’янських волейболістів, які навіть не використовували короткі перерви для внесення корективів у гру, продовжила неймовірну за напруженням спортивної боротьби партію на радість численній публіці. Шальки терезів наприкінці гри коливалися з однієї сторони в іншу, обидва колективи заслуговували на перемогу, але «Родіна» приклала максимум зусиль для того, аби відновитися в грі, витримала шалений тиск гостей і при підтримці власних вболівальників таки вирвала перемогу з рахунком 18:16 в партії і 3:2 за грою! Вольова перемога чемпіонів минулого року, а чи вистачить її задля загального успіху? Турнірна ситуація складається таким чином, що не все тепер залежить від наших земляків з «Родіни», доля чемпіонства в руках гравців «Оскола». Але попереду на команду чекають непрості матчі.

         Це була справжня гра лідерів першості, гра, яку так полюбляють вболівальники, за її непередбачуваність, за емоційність, за велич і красу, за яскраві миттєвості і підсумкову перемогу. І велика вдячність командам за свято волейболу, а вболівальникам за шалену підтримку!

 

В. Каща

Переглядів: 809 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: