MENU

15:11
Дворічанський район: Кубок пам’яті Героя Радянського Союзу Василя Костянтиновича Ляліна серед учнів старших класів селища Дворічна

       Протягом місяця тривали турнірні баталії четвертого розіграшу волейбольного турніру пам’яті Героя Радянського Союзу, нашого земляка Василя Костянтиновича Ляліна серед учнів старших класів навчальних закладів селища Дворічна. Щорічні традиційні змагання пройшли за підтримки селищної ради.

         Спершу команди класів Дворічанської загальноосвітньої школи і Дворічанського ліцею районної ради зіграли у підгрупах, де серед команд своїх навчальних закладів визначили володарів завітних путівок до фінального етапу.

         Серед шкільних команд на старт турніру вийшло сім команд, які зіграли за коловою системою у підгрупах, а потім в стикових матчах визначили двох фіналістів. Перепустки до фінального етапу здобули команди 10-«А» (з першого місця) і 9-«Б» (з другого місця) класів, які впевненою грою з суперниками довели право називатися кращими і захищати честь школи на престижних змаганнях.

         В ліцеї стартувало чотири команди старших класів, які зіграли за олімпійською системою. Спершу одинадцятикласники впевнено переграли представників восьмого класу, а потім дев’ятикласники переконливо здолали команду десятого класу. В малому фіналі здобутки старших ліцеїстів були переконливішими, вони і стали переможцями підгрупи, волейболісти дев’ятого класу другі.

         Ігри фінального етапу пройшли у спортивному залі ДЮКФП «Юність» і складалися з двох півфіналів, гри за третє місце і головного фіналу. В першому матчі півфіналу зустрілися перша команда ліцею і друга команда «шкільної» підгрупи. Боротьба зав’язалася гостра, але все ж відчувалася перевага старших за віком вихованців ліцею, вони й перемогли у двох сетах – 25:16; 25:18. В іншому матчі півфінальної стадії десятикласники Дворічанської одинадцятирічки екзаменували представників дев’ятого класу ліцею. Перевага шкільної команди була більш ніж відчутною, що і відобразилося на рахунку – 25:9; 25:5.

         Перед головним матчем турніру було зіграно поєдинок за третє місце. Прогнозовано у ньому зіграли наймолодші учасники фінальної серії – учні дев’ятих класів навчальних закладів селища. Без перебільшення буде сказати, що гра була не тільки емоційною, а й рівною. Обидві команди сповна заслуговували на звання призера турніру, але в спорі за призові місця завжди є переможці та переможені. Першу партію команди провели на одному диханні і тільки її кінцівка засвідчила перемогу дев’ятикласників ліцею. Друга партія стала ще більш видовищною і напруженою. Команди йшли крок в крок і лише вирішальна перевага у два м’ячі на фініші сету визначила володаря «бронзи». Отож, команда дев’ятого класу ліцею перемогла з рахунком 2:0 (25:21; 26:24) і стала на третю ступінь п’єдесталу пошани (класний керівник Шовгеня О.М.).

         Заключний матч турніру подарував справжню насолоду від красивого волейболу присутнім. Як і годиться фіналам, командам знадобилося три сети аби визначити володаря почесного трофею. Фінальний поєдинок став ще і протистоянням двох лідерів команд – О. Гладченка і П. Кравченка. В першому сеті на майданчику домінував Сашко і його команда, в другій ініціативу перехопив Павло з товаришами. І коли в першій партії напруга трималася до фінішного відрізку і школярі тільки наприкінці сету вирвали перемогу (25:23), то другу переконливо виграли ліцеїсти (25:11), не залишивши ані найменших шансів на порятунок суперникам. Заключний короткий сет команди почали з рівної і активної боротьби, де на перший план вийшла командна взаємодія. Тривалі розіграші закінчувалися потужними атаками, в захисті команди також грали надійно і продуктивно. До зміни сторін важко було віддати перевагу комусь із суперників. Друга половина вирішальної партії пройшла під знаковою перевагою одинадцятикласників ліцею, які зуміли набрати левову частку переможних очок на подачі, коли суперники припускалися помилок на прийомі. В підсумку перемога в партії з рахунком 15:8 і 2:1 за грою вивела в ранг володаря трофею команду з ліцею (класний керівник Проскуріна Н.Л.). Другими фінішували юні волейболісти школи (класний керівник Саранді Н.М.)

         Отож, історію турнірних протистоянь переписано. Вперше за часів розіграшу турнірів, кубком пам’яті В.К. Ляліна заволоділа команда ліцеїстів. Більше того, це лише друга команда, яка стала володарем трофею пам’яті героя. Нагадаю,що попередні роки приносили звитяги на турнірах команді тільки одного класу, нинішніх студентів – випускників школи 2016 року, яка отримала попередній зразок кубка у довічне зберігання. За перемогу у цьогорічному розіграші команду випускного класу Дворічанського ліцею нагороджено перехідним кубком і грамотою районного центру «Спорт для всіх» і селищної ради. Команди-призери нагороджені грамотами. Кращими гравцями фінального етапу турніру визнано: Кісіля Максима (9 кл. школи), Рудич Катерину (9 кл. ліцею), Гладченка Олександра (10-«А» кл. школи) і Кравченка Павла (11 кл. ліцею). Вони нагороджені особистими спортивними призами і грамотами від організаторів. Подібними спортивними трофеями відзначені і кращі гравці всіх команд-учасниць розіграшу кубка. Серед лідерів своїх команд нагороджені: Рущак Вікторія, Крилов Данило, Василець Ірина, Зєлік Віталій, Ковальов Максим, Д’явіл Данило і Зейда Станіслав.

         На завершення хотілося б подякувати вчителям фізичного виховання С.М. Довгополому, Л.А. Кащі та І.А. Должанському за активність при проведенні заходу і відповідальне відношення до справи. На слова подяки заслуговують і класні керівники та директори навчальних закладів за сприяння в проведенні турніру, а також дирекція дитячого клубу «Юність». На завершення заходу юні волейболісти разом з організаторами залишили пам’ять про турнір на світлинах. До зустрічі на п’ятому, ювілейному розіграші!

 

В. Каща
Фото О. Смірнова

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 613 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: