MENU

23:16
Фінальні обласні змагання з волейболу серед учнів

         25 квітня на базі Центру професійно-технічної освіти м.Харків відбулися щорічні обласні спортивні змагання «Спорт протягом життя» ІІІ фінального етапу серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів Харківської області з волейболу. В суперництві за перемогу у головних фіналах області зійшлися по пять юнацьких і дівочих команд, переможців групового відбору. У фінальній частині, як серед хлопців, так і у представниць прекрасної статі, команди згідно жеребу було розділено на дві підгрупи, де вони посперечалися за вихід у фінал, а вже потім у вирішальних двобоях зіграли за першість у змаганнях.

         Серед дівчат 9-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів області у першу підгрупу фіналу потрапили команди Дворічанського, Сахновщинського і Золочівського районів. Дівоча команда з райцентру Дворічної (команда волейболісток Дворічанського ліцею) легко впоралася із суперницями у групових іграх, перемігши почергово обох опоненток з однаковим рахунком 2:0 і кваліфікувалася до фіналу. У важкій і красивій спортивній боротьбі за путівку до фіналу серед двох команд протилежної підгрупи перемогу з рахунком 2:1 святкували дівчата з Первомайського.

         Фінальна гра пройшла у цікавому ігровому ключі. Дворічанські волейболістки ніяк не могли упіймати свою гру і припускалися багато браку на прийомі, що і вирішило перебіг подій на майданчику на користь суперниць. Наші візаві навпаки, зробили ставку на силову подачу і потужну гру в нападі. Закономірна перемога дівчат з Первомайського з рахунком 2:0 вивела їх в ранг переможців обласних змагань за програмою «Спорт протягом життя».

         Юнаки змагалися за схожою схемою. Дворічанські волейболісти потрапили у трійку, до якої окрім них увійшли представники селища Циркуни (Харківський район) і Шевченківського району. Дві переконливі перемоги над суперниками з однаковим рахунком 2:0 вивели дворічан до фіналу, а втішну другу позицію зберегли за собою представники Шевченківщини, перемігши команду з передмістя Харкова у двох сетах. В іншій парі сильнішими за богодухівських волейболістів були представники Лозівського району – 2:0.

         Дворічанські юнаки впевнено розпочали гру у фіналі і не дозволили суперникам з Лозівського району області втрутитися в боротьбу за перемогу в обласних змаганнях. Щоправда, першу партію команди пройшли крок в крок і завершили її з рахунком 30:28. А вже в наступному сеті дворічани повністю домінували на майданчику і заслужено перемогли з рахунком 25:14 і стали переможцями обласних змагань. У складі команди Дворічанського району виступали учні Дворічанського ліцею, Дворічанської і Пристанційної загальноосвітніх шкіл. Переможцями обласних фінальних змагань у складі команди стали: Олександр Гладченко, Павло Кравченко, Дмитро Товкунов, Олександр Омельченко, Максим Кісіль, Сергій Куценко, Андрій Гончар і Сергій Харченко.

*****

         Цього ж дня, у спортивних залах вище вказаного Центру пройшли обласні фінали Шкільної волейбольної Ліги України серед юнаків та дівчат 2000 року народження і молодших. Команди, пройшовши сито відбору, у одному лише матчі вирішували долю представництва Харківщини на Всеукраїнському етапі змагань. Дворічанщину на фінальній спортивній битві представляла команда юнаків Дворічанського ліцею (вчитель Должанський І.А.). Протистояла дворічанам добре збалансована команда Харківського  ліцею №_46. Цікава гра, насичена гострими моментами і красивими розіграшами, завершилася на користь представників першої столиці, але дворічанські волейболісти добре попсували нерви столичним візаві і мали неабиякий шанс і можливості для більш вдалого виступу. І тільки глибина складу і більш збалансована гра основних гравців суперника допомогла ліцеїстам з Харкова здобути путівку в подальший розіграш. Рахунок матчу 2:0 (25:23; 25:14) на користь харківян.

         Переможці і фіналісти обласного етапу змагань нагороджені грамотами…

 

P.S.

   Завершилися ігри обласного етапу змагань. Учнівські команди пройшли до фіналів довгий і тернистий шлях, боролися за перемогу і показували непогані результати гри. Але завершилися вони, на превеликий жаль, на мінорній ноті. Організація фіналів взагалі залишає бажати кращого: в більш просторих та світлих спортивних залах, а головне – своєчасно прибраних та чистих, із підготовленими майданчиками і хоча б не рваною ігровою сіткою, з чітким визначенням схеми розіграшу і висвітленням перебігу подій на інформаційних стендах, з однаковим баченням і трактуванням моментів гри всіма учасниками дійства, а не як кому заманеться.

    Щодо системи арбітражу, також хотілося б уникнути у таких, на мій погляд, представницьких змаганнях на рівні фіналів області, прикрих помилок і, скажу відверто, наплювацького ставлення до гри ДІТЕЙ. Бо негоже проводити ігри серед підростаючого покоління в не зовсім охайному вигляді та ще й з несвіжим подихом. Ми ж разом дбаємо про здоровя нації і розвиток здорового молодого покоління спортсменів. А який показуємо приклад, шановні організатори? І мова навіть не йдеться про упередженість у визначенні переможців, мова йдеться про відношення до справи і про ті прикрі помилки, які ви – професіонали, здавалося б, своєї справи, припускаєтеся у простих ситуаціях. Можливо для вас це норма і так буде й надалі… Не хотілося б, відверто кажучи.

         А закінчилися змагання надто просто, як і організовувалися – відзначенням грамотами. Невже це великі кошти нагородити команди, які пройшли довгий шлях до головного фіналу і перемоги в обласних змаганнях, хоча б кубком і медалями? Гадаю, що ні, просто про це ніхто не піклувався. А треба було б… Можливо це думка субєктивна моя і тих вчителів і тренерів, які представляли команди на обласних змаганнях. Втім, маємо на це повне право.

 

В. Каща

Фото з власного архіву

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 738 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: