MENU

12:08
Інтрев'ю з Головою Директорату ФВУ Олександром Михайловичем Бібером

biber28 липня 2011 року в приміщені Федерації волейболу України відбулось засідання Виконкому ФВУ на яку розглядалось ряд питань. Одним з них було організація та проведення ХХІ Чемпіонату України з волейболу. На це та інші питання ми попросили відповісти першого віце-президента, голову Директорату ФВУ Олександра Михайловича Бібера.

 

-            Доброго дня Олександре Михайловичу! Сьогодні відбулось засідання Виконкому ФВУ, на якому розглядалось ряд питань по організації та проведенню проведення ХХІ Чемпіонату України з волейболу. Розкажіть будь-ласка яка в цьому сезоні буде система проведення Чемпіонату, скільки команд планується у всіх лігах і коли стартуватиме сам Чемпіонат?

Традиційно в кінці липня в нас проводиться засідання Виконкому ФВУ на якому окреслюються плани проведення нового Чемпіонату, Кубку так би мовити нового сезону. На сьогоднішній день візьмемо чоловічі команди суперліги. Станом на 28 липня 2011 року підтвердили участь 7 команд. На жаль ми ще досі не отримали підтвердження від команди «Будівельник-Динамо-Буковина» м. Чернівці але в телефонному режимі ведуться перемовини і всі надіються, що вони будуть грати бо шкода, що такої «цікавої команди» не буде в нашому Чемпіонаті.

-            Останнім часом ведеться багато розмов щодо участі харківського «Локомотива» у Відкритому Чемпіонаті Росії. Яка Ваша дімка з приводу цього?

Команди поставились з розумінням до цього. Ми розуміємо, що це хороша школа для наших гравців. Це базова команда національної чоловічої збірної команди України і у зв’язку з недостатнім фінансуванням, це буде хороша ігрова практика для членів національної команди як етап підготовки до наступних змагань олімпійського відбору та наступних відбіркових змагань фіналу Чемпіонату Європи.

-          Яка буде сама система проведення Чемпіонату?

Вирішено проводити цього року Чемпіонат серед чоловічих команд суперліги в два етапи. На першому етапі граємо як і минулого року з роз’їзним календарем, а фінальний етап перших три команди і добавляється четверта команда «Локомотив». Зіграють команди в два або в три тури, це будемо вирішувати трішки пізніше. Кількість фінальних турів ми домовились вирішити з тренерами. По часу, якщо буде можливість ми проведемо в три тури.

-            Стосовно восьмої команди чоловічої суперліги, хто нею буде?

Восьме місце в нас заповнює команда «Фаворит» м. Лубни, яка надала гарантійний лист, що ігри команди будуть проводитись в Палаці Спорту в м. Полтава, будуть виконані всі фінансові вимоги та зобов’язання згідно Регламенту, тому вирішили заповнити вакансію восьмого місця саме цією командою.

-            А які плани на рахунок чоловічої вищої ліги?

В вищій лізі дали підтвердження дев'ять команд. В них чемпіонат розпочинається з жовтня місяця. Серед новачків цієї ліги можна виділити команду з м. Суми «Хімпром-СумДу» та «Автошляхбуд» м. Донецьк.

-            Олександре Михайловичу, зараз мало уваги приділяється першій лізі (чоловіки). Щось є нове? Які зміни? Як будемо грати і який стан цих команд?

Ну дійсно, питання в нас по першій лізі завжди було непростим, бо це такі команди які завжди мають малі фінансові статки щоб вести довгий чемпіонат, тому ми вже декілька років проводимо цей Чемпіонат за територіальною ознакою. Команди, які в одних регіонах, наприклад західна зона яка цього року в нас буде. Нова команда в Івано-Франківську де відновлюється волейбол, Тернопільська нова команда, а також в нас є Львів і є Хмельницький от вже ми маємо цю зону. В нас зараз активно розвивається волейбол на хорошому рівні на Сході, а саме в Сумах. Там команда потрапила в вищу лігу, комплектується, команда на хорошому рівні, планує потрапити в суперлігу, а так само в цьому році вони виставляють і команду в першу лігу. Там у нас і Харків і Чернігів, який планує дві команди, Вінниця. Тобто, ми думаємо так, що ці непогані команди. Ми провели минулого року аналіз, 19 років середній вік, і ми бачимо, що це молоді люди з хорошою перспективою і команди займаються пошуком молоді і вирощують для себе кадри.

-            Тобто, можна сказати, що перша ліга - це резерв вищої та суперліги?

Саме так! Переважно там команди власне фарм-клубів. Але наприклад зараз в нас команди на заході це ось Львів, Тернопіль та Івано-Франківськ – це автономні команди, які ставлять перед собою попадати в вищу лігу. Так що дай Бог. Побачимо, як цього року буде. У нас багато команд, які могли б грати у першій лізі але нажаль фінансові статки не дозволяють. Тому ці команди переходять в аматорську, студентську ліги.

-            Скільки команд в аматорській лізі?

В аматорській лізі зараз налічується більше 30 команд, які знаходяться на хорошому рівні і показують хороший рівень волейболу. Будемо надіятись якщо в нашій державі щось зміниться і вона повернеться обличчям до спорту, зокрема до волейболу, бізнесмени та меценати почнуть більше витрачати на волейбол і приділяти увагу, тоді і буде більше команд.

-            На рахунок жіночої суперліги, які є перспективи і бачення розвитку?

Сподіваємось, що цього року чемпіонат України серед жіночих команд суперліги буде цікавим. В нас є чинний Чемпіон «Хімік» м. Южне, є тепер «Джінестра», яка звичайно буде намагатися виграти в своїх сусідок, а також є команда «Сєвєродончанка» яка будемо рахувати за рік додала з таким досвідченим тренером як Бузаєв Володимир, в якого перспективна молодь.

-            А як на рахунок команди з Волині? Які в неї перспективи?

Ну ось дивіться. Волинь – це специфічна команда в якій грають тільки свої люди. Це вихованці спортивної школи, це патріоти свого краю. Якщо Ви помітили протягом останніх років в них практично нема відтоку людей і всі залишаються на місці. Вихованці Галицького Богуслава це свій почерк, це свій волейбол. І якщо вони збережуть цей склад, який в них є на сьогоднішній день, я думаю що вони зможуть поборотися за призові місця в цьому Чемпіонаті. Багато покажуть нам і переходи гравців в міжсезонні.

-            Пару слів про дебютанта нинішньої жіночої суперліги команду «Кряж-Медуніверситет» м. Вінниця?

Ми знаємо, що в цій команді трапилась сумна подія. Помер президент клубу Пастухов Олександр Олександрович, який багато років свого життя віддав волейболу. Тому зараз дуже важко щось сказати про цю команду. Команду очолює досвідчений тренер Олександр Бондаренко, який сам був прекрасним гравцем. Багато працював він в чоловічому волейболі хоча і жіночий волейбол для нього також не новий де він працює вже 3-4 роки з жінками. Знаючи традиції вінницького волейболу вони не будуть «хлопчиками для биття» і зможуть скласти гідну конкуренцію іншим командам.

-            Як вплине фінал Чемпіонату Європи на внутрішній чемпіонат серед жіночих команд суперліги?

В зв’язку з тим, що жіноча національна збірна команда України буде приймати участь у фінальній частині Чемпіонату Європи 2011, пре-олімпійській кваліфікації нам дуже складно буде проводити цей Чемпіонат України. В першу чергу губиться ритмічність. Приходиться командам чекати, тому що, на підготовку та участь потрібно давати як мінімум два тижні.

-            В нас є команди, які грають в євро кубках. Як бути з ними?

Три команди в нас, як ніколи багато, приймають участь в євро кубках. Нажаль, згідно сітки вони потрапили на сильних суперників. Бачимо, що все може закінчитись на першому-другому етапі хоча будемо сподіватися, що так не трапиться і вони надалі продовжать успішно там виступати.

-            Яка система розіграшу ХХІ Чемпіонату України буде в цьому сезоні для жіночої суперліги?

Ми подивились по Регламенту. Перший етап, вісім команд грає роз’їзний календар, але фінальна частина пройде в два тури, так само фінальних, тому що потім їх чекають відбіркові змагання на Чемпіонат Європи і можливо Олімпійський відбір. Отже, в цьому сезоні фінальна частина буде трішки обрізана.

-            Скажіть будь-ласка, який стан у жіночій вищій лізі?

На сьогоднішній день в нас шість команд. Зараз ведемо перемовини з Харковом, Черніговом! Надіємось, що ще додадуться команди.

-            Як оціните команди цієї ліги?

Ви знаєте , що є такі команди як «Орбіта-Університет» м. Запоріжжя, яка понизилась в класі, але маючи такий потенціал і традиції, я без сумніву можу сказати, що вони на наступний рік знову повернуться в суперлігу. Така команда як «Регіна-МЕГУ» м. Рівне, яка постійно кожного року стає призером Чемпіонату – досвідчений тренер, Заслужений тренер України Слепцов Валерій. І сама команда дуже цікава. Ось дві цих команди можна і визначити. Хоча і також непогана команда з м. Донецька. Гравці в них виростають перспективні і там працюють досвідчені тренери на чолі з олімпійським чемпіоном Станіславом Антоновичем Люгайло. Ось три команди, які можуть і грати в суперлізі. «Сєвєродончанка-2» м. Сєвєродонецьк, яка є фарм-клубом «Сєвєродончанки» не ставить завдань вийти в суперлігу. Вони просто «обкатують» молодих гравців. Доречі, ось Вам і хороший приклад виховання своїх молодих і перспективних гравців.

-            Якщо наприклад взяти такі клуби як «Хімік», «Галичанка-ТНЕУ», чому в них нема своїх фарм-клубів?

Я думаю, що це фінансова проблема. Для прикладу той же Тернопіль минулого року мав фарм-клуб, прекрасний зал в Чорткові і хороші діти і велика робота з ними проводилась під пильним вихованням таких тренерів як Романович Андрій і Вовчанський Іван - тільки по впливав фінансовий чинник. Ось і простий результат, команді стало важко утримувати дві команди. Я також думаю, що команді з Южного треба задуматися! З їх фінансовим потенціалом вони могли б не тільки набирати гравців з інших клубів, а вже подумати над створенням свого фарм-клубу і виховувати своїх гравців. Надіємось, що вони до цього прийдуть рано чи пізно.

-            Відносно розіграшу чоловічого Кубка України?

Плануємо провести чотири етапи розіграшу чоловічого Кубка України. На першому етапі в нас всі команди вищої і бажаючі команди з першої ліг. Вже на сьогоднішній день сформовані чотири підгрупи по чотири команди. Це 16 команд, які приймають участь в першому етапі. З 02 вересня 2011 року в нас починається старт сезону. Другий етап, де вже будуть грати команди суперліги, який пройде 21-24 вересня, а потім ще третій етап і фінал в кінці грудня.

-            Чи продовжиться традиція проведення чоловічого фіналу Кубка України присвячена якійсь знаменній даті, події чи людині?

Так, звичайно! Будемо проводити фінал Кубка України пам’яті Заслуженого тренера України, олімпійського чемпіона Бориса Павловича Терещука.

-            А як відбуватиметься розіграш жіночого Кубка України?

У зв’язку з фінальною частиною Чемпіонату Європи 2011 ми порадившись з головним тренером національної жіночої збірної Володимиром Бузаєвим проведемо перший етап з 10 по 14 вересня 2011 року, де будуть приймати участь команди суперліги так само як і вищої. Вже майже сформовані всі чотири підгрупи. Всього буде зіграно три етапи жіночого Кубка України. В кінці грудня відбудеться фінал.

-            Де можна буде побачити міграцію гравців з клубу в клуб?

Після проходження мандатної комісії всю інформацію стосовно переходів гравців з клубу в клуб можна буде знайти на офіційному сайті ФВУ.

-            Що буде запроваджено в новому сезоні в Чемпіонаті та Кубку України?

З минулого року ми вже перейшли на електрону систему проходження мандатної комісії. Цього року ми її більш удосконалимо. В цьому є свій великий плюс так як не треба менеджерам або представникам команд їхати в офіс ФВУ, привозити купу паперів. В попередньому сезоні ми працювала з цією системою по дозаявкам гравців. Будемо клуби просити ретельно віднестись до тих листів, які ми їм направляємо.

-            По самим учасникам змагань є якісь зміни або нововведення?

З цього сезону запроваджуємо два гравця ліберо у всіх лігах. Минулого року такий експеримент ми провели серед команд суперліги. Для прикладу в Європі давно вже грають з двома гравцями ліберо.

Якщо взяти сусідню Росію, то в них навіть є обмежений віковий ценз для цих гравців. Другий гравець ліберо має бути умовно 1990 року народження.

-            Для чого такі обмеження у віці?

Дуже просто. Просто йде омолодження складу і виховання окремого амплуа такого як «гравець ліберо».

-            Для тренерів команд плануються проводити навчальні семінари?

Звичайно. Цього року плануємо провести на базі Чернігівського національного педагогічного університету навчальний семінар для тренерського складу супер та вищої ліг. Семінар буде тривати протягом 3-4-ох днів, із залученням кращим працівників та фахівців.

-            Перед початком нового сезону Федерація волейболу України проводить Всеукраїнський суддівський семінар. Де планується цього року його провести і в якому форматі він буде відбуватися?

Семінарів буде два. Окремо буде відбуватися семінар для техделегатів ФВУ та окремо для 1,2 суддів. Для техделегатів ФВУ семінар пройде в м. Луцьк з 20-21 серпня 2011 року, а для 1,2 суддів в м. Запоріжжя з 26 по 28 серпня. Буде проводитися начитка лекцій, та здача екзаменів.

-            Які подальші перспективи трансляції волейбольних матчів на телебаченні та в мережі інтернет?

На превеликий жаль, зараз практично всі телеканали знаходяться в приватній власності. Так що трансляція нашого виду спорту це дуже дороге задоволення. Одна трансляція приблизно буде коштувати 100000 тисяч гривень. Будемо вести роботу з клубами, щоб вони через свої офіційні веб-сайти змогли організовувати он-лайн трансляції в мережі інтернет.

-            Федерація волейболу України оновила свій офіційний веб-сайт. Як оціните його роботу?

Дуже добре! Буквально за півроку наш сайт відвідало більше 49 країн Світу. В планах на майбутнє ми прагнемо його удосконалити і оновлювати, щоб користувачі могли швидко отримувати необхідну їм інформацію.

-            Дякуємо за розмову! І на завершення, щоб Ви хотіли побажати нашим командам, вболівальникам, глядачам і всім хто любить і грає в волейбол?

Вболівальникам побільше цікавих і видовищних ігор. Гравцям здоров’я. Всім нам цікаво Чемпіонату. Любіть, вболівайте і грайте в волейбол. До зустрічі на волейбольних майданчиках.


http://fvu.in.ua

Переглядів: 819 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: