MENU

23:34
КРІПНЕ СПОРТИВНА ДРУЖБА


Морозною зимою 1943 року відгриміли останні постріли над Дворічанщиною. В ході вдало проведеної наступальної операції радянських військ було звільнено населені пункти нашого району. Все далі і далі події тих жорстоких років, але пам’ять людська вічна. З нагоди знаменної дати, в ході районних заходів до 71-ої річниці визволення селища Дворічна і Дворічанського району в роки війни від німецько-фашистських загарбників, було проведено традиційну товариську матчеву зустріч з видів спорту
Теплу зустріч російської делегації традиційно забезпечили представники Пісківської сільської ради, очолює яку Бакунець В.В. Українське сало, рум’яні домашні пироги, фронтові сто грамів горілки, якими  представники сільської громади  частували гостей, забезпечили росіянам чудовий  настрій при зустрічі і на час перебування на українській землі. Представники російської делегації поклали вінок до братської могили воїнам-визволителям, що загинули звільняючи українські землі.
Представники спортивних делегацій двох сусідніх районів прийняли участь в мітингу біля пам’ятника воїнам-визволителям в райцентрі і поклали квіти до підніжжя обелісків. Пам’ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання. В ході офіційної церемонії відкриття змагань всіх присутніх привітав перший заступник голови районної державної адміністрації С.В. Міщенчук і голова Муніципальної ради міста Валуйки і Валуйського району В.М. Харламов. Прозвучали гімни обох держав і розпочалися змагання.
Аренами для проведення змагань з волейболу і футзалу став спортивний зал Дворічанського ДЮКФП «Юність», настільного тенісу і більярду – адміністративний будинок районного стадіону «Колос», шахові баталії відбувалися в приміщенні центру дитячої та юнацької творчості.
          …
В спортивному залі розгорілися жаркі баталії на майданчику з ігрових видів програми. Першими в боротьбу вступили команди ветеранів волейболу Дворічанського і Валуйського районів. Порівняно з матчем двотижневої давнини, наша команда доукомплектувалася лідерами атак, потужними і досвідченими - В.Рубцовим і С.Коваленком. Матч обидві команди розпочали обережно, а перший відрив у три пункти забезпечили собі росіяни. Але наша команда вирівняла гру і до середини партії у рахунку зберігався паритет. Друга частина стартового відрізку гри була за господарями, котрі довели партію до перемоги 25:21. В другій партії знову рівний початок і синхронний набір очок обома командами. Потужний ривок в середині партії став вирішальним на фінішному відрізку і відрив в шість м’ячів за нашою командою зберігся – 25:19. За домовленістю між сторонами, команди грали матч з трьох партій незалежно від результату двох попередніх. Дворічани мали змогу перевірити резервістів, а загалом команди, не дивлячись на третю партію, продемонстрували цілком пристойну атакувальну гру. Сценарій останнього сету мало чим відрізнявся від попереднього, тільки після затяжного розіграшу в другій половині фінального відрізку вже гості забезпечили собі відрив і зуміли скрасити гіркоту поразки - 25:22 . Отож, 2:1 за грою – перемога наших волейболістів. 
Кращими гравцями за версією організаторів визнано В. Рубцова у складі господарів і С. Часовського у складі гостей, вони і нагороджені пам’ятними призами.
Продовжили волейбольні баталії волейболісти молодіжного складу. Через відсутність з різних причин декількох провідних волейболістів, дієву підтримку молодіжна команда отримала від старших товаришів у вигляді «джокерів» Рубцова і Коваленка-старшого. Початок першої партії запам’ятався швидкими розіграшами м’яча, втратами і здобутками обох команд. Йшла тактична побудова малюнка гри. Першими «надавили на газ» російські волейболісти, котрі за рахунок потужної силової подачі і вдалих атакувальних дій, забезпечили відрив у рахунку до непристойного (21-14). До честі наших волейболістів, вони зуміли скоротити відставання, але валуйчани вирвали перемогу на фініші партії – 25:23.
Помилки при подачі, неузгодженість в діях з партнерами зв’язуючого, помилки на підстраховці призвели до вимушених замін в другому сеті в пошуку оптимальних ігрових кондицій. Відносно рівний початок, взаємні помилки на старті, дві помилки поспіль в атаці…Необхідно було щось змінювати. І тут, слово взяв досвідчений ветеран С. Коваленко, котрий за рахунок чотирьох поспіль потужних атак вздовж сітки і по діагоналі, забезпечив команді необхідний відрив в рахунку. Повтор сценарію першого сету тільки вже на нашу користь. Все йшло до завершення партії, коли за рахунку 24:16 на користь господарів, фінішний спурт розпочали волейболісти з Росії. В ті хвилини, здавалося, у них виходило все – і прийом, і подача, і потужні атаки, і гра на підбиранні. Двічі дворічани намагалися згасити порив росіян і брали тайм-аут, але всі зусилля зберегти перевагу були марними. В драматичній кінцівці команди синхронно набирали очки, а першими перевагу у два пункти собі забезпечили гості – росіяни «витягли» вісім м’ячів і перемогли 31:29.
Психологічний надлом у грі дворічан відчувався з перший хвилин третього сету. Проведені заміни у складі дворічан себе не виправдали, та чи й міг хто вдало війти у гру в такому поєдинку? Найбільше глядачів цікавило питання, чи зможуть господарі відібрати хоча б сет у росіян. Але гру, відверто кажучи, вже було зроблено. Програш третьої партії з рахунком 25:17 засвідчив знову «суху» поразку наших волейболістів і вказав напрямки в роботі для виправлення помилок. Важливо тепер його знайти. 
Кращими гравцями в командах визнано досвідченого С. Коваленка і зовсім молодого валуйського волейболіста М. Маданяна.
         За надану матеріальну допомогу в організації та проведенні міжнародної товариської зустрічі з видів спорту, хотілося б подякувати голові ПСП «Родина» Шишкунову О.Ф., ФОП «Чинар Бахадир», Пісківській сільській раді і депутату районної ради Хавелову І.П.
В. Каща
газета «Дворічанський Край» №№ 11-12 від 08.02.2014
фото В.Каща, В.Домнін, А.Фомін

Переглядів: 616 | Додав: kiosik | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: