MENU

12:07
КУБОК ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ З ВОЛЕЙБОЛУ СЕРЕД ЖІНОЧИХ КОМАНД: ВОЛЕЙБОЛ НАБИРАЄ ХОДИ

         Минулих вихідних в спортивному залі ХОВУФКС відбулися захоплюючі ігри розіграшу Кубка Харківської області з волейболу серед жіночих команд. До участі в турнірі отримали запрошення провідні жіночі колективи, переможці і призери обласних і міських змагань. До четвірки кращих колективів увійшли харківські команди «Меламед» - володар Кубка Харкова 2015 року і «Альянс» - срібний призер Кубка, а також переможниці обласної Спартакіади серед команд другої групи (сільські райони) – волейболістки Дворічанського району і переможниці обласних змагань серед команд першої групи (райони і міста обласного значення) – команда Дергачівського району, яка була представлена волейболістками Харківської державної зооветеринарної академії – переможниць студентської ліги м. Харкова серед жіночих команд волейбольного сезону 2015/2016 років.          Без перебільшення можна сказати, що склад учасниць підібрався доволі цікавий і потужний, що сприяло видовищному волейболу протягом двох днів. Кубкова система проведення змагань передбачала матчі в півфіналах, гру за третє місце і фінал.

Перший півфінал

Дворічанський р-н – Дергачівський р-н –

0:3 (16:25; 10:25; 13:25)

         В стартовому поєдинку турніру зустрілися волейболістки Дворічанського району і потужної команди Дергачівського району. Молоді студентки академії відразу захопили ігрову ініціативу, продемонстрували зіграність і обізнаність у волейбольній справі. Результат не забарився. Стартовий відрив у першій партії у шість очок команда не тільки зуміла зберегти до фінішу сету, а ще й збільшити перевагу.

 

         На користь команди студенток складалася гра і в другій партії, хоча початок був рівним і не віщував розгромного рахунку. Після «пристрілки» і взаємних помилок на подачі, молоді «аграрії» зуміли наростити перевагу за рахунок потужних атак з країв сітки, де позначилася перевага волейболісток у зрості. Прогресивна гра команди Дергачівського району призвела до вагомої у підсумку переваги в рахунку і другого виграного сету.

 

         Окрилені успіхом у попередніх сетах, студентки грали розкуто і в третій партії. Ротація ігрового складу пожвавила гру, а нестандартні дії зв’язуючої студентської команди Я. Алтинової часто ставили не вирішувані завдання перед суперницями, гра яких зовсім розклеїлася і втратила цілісність. Боротьба тривала лише до середини сету, а кінцівку партії впевнено провели волейболістки ХДЗВА, які й святкували вихід до фіналу Кубка області.

 

Другий півфінал

«Меламед» (м. Харків) – «Альянс» (м. Харків) –

3:0 (25:18; 25:18; 25:21)

         Більш насиченим видався другий півфінал, в якому зійшлися представниці м. Харкова. Добре відомі один одному суперники почали гру без розвідки. Красива гра тривала у кожному сеті з рівними шансами на успіх. Шальки терезів у рахунку коливалися то в один, то в інший бік. Але в кожній із зіграних партії волейболістки команди «Меламед» були на крок попереду. Два сети зі старту пройшли приблизно за схожим сценарієм у рівній боротьбі, де вирішальними стали активні та продуктивні дії наприкінці кожної з партій. А найбільш видовищним та напруженим став третій ігровий відрізок. Лідерство протягом всього сету утримував «Альянс», який зумів активізувати гру, перехопив ініціативу і вів перед аж до двадцятиочкового рубежу. В цей час команді вдавалися атаки з країв і середини сітки, чому сприяли активні дії зв’язуючої команди Е. Крамської. Але на фінішному відрізку «спалахнули» активністю волейболістки суперниць, у складі яких нестандартними діями виділялася досвідчена А. Зінченко. Напевне, волейболістки команди «Меламед» не горіли бажанням затягувати гру надалі і вирішили долю матчу в найкоротший відведений регламентом термін. Яскрава перемога на фініші сету з рахунком 25:21 відкрила для колективу «Меламед» дорогу у фінал.

 

Матч за третє місце

Дворічанський р-н – «Альянс» (м. Харків) –

0:3 (6:25; 17:25; 14:25)

         Приголомшливо для юних дворічанок розпочався матч за «бронзу». Вже зі старту сету команди розділи очки, але надалі розвинути результативний успіх зуміли тільки харків’янки. Позамежним настроєм на гру вони вибили суперниць «з колії» подачами і активною грою на сітці. Дворічанки, схоже, не зуміли «прокинутися» і налаштуватися на гру, тому стартовий сет став повним провалом у грі і в рахунку.

         Боротьба зав’язалася у другому сеті, де обидві команди продемонстрували красиву гру і націленість на результат. Рівно пів партії суперниці йшли крок в крок у рахунку, аж доки дворічанки не припустилися двох власних помилок у простих ситуаціях – це призвело до відриву в рахунку. Перерва внесла певні корективи і команда повернулася до гри з рішучими намірами відіграти відставання. Спершу волейболісткам це вдалося, але втрачений ігровий ритм взяв своє – рахунок за сетами став 2:0.

         У заключній партії все у грі було за сценарієм волейболісток першої столиці. Вони повністю диктували умови гри на майданчику і спокійно довели сет, а так і гру, до загальної перемоги і цілком заслужено вибороли бронзу в розіграші Кубка області.

Фінальний поєдинок

Дергачівський р-н – «Меламед» (м. Харків) –

3:2 (22:25; 25:11; 26:24; 19:25; 15:7)

         Головний матч турніру став справжньою прикрасою розіграшу і гідним завершенням дводенного волейбольного турніру. Це була гра рівних і гідних суперниць, які продемонстрували волейбол високої якості і не залишили байдужими до красивої гри не численних прихильників волейболу. Як і личить фіналам, гра тривала всі п’ять відведених регламентом сетів, кожен з яких став по-своєму красивим і видовищним.

         В першій партії зі старту рахунок повів «Меламед», але вже до середини сету суперниці рівновагу відновили (15:15) і навіть вийшли вперед (17:15). Внесені корективи під час короткої перерви внесли зміни і у гру харків’янок, які значно пожвавили дії в кінцівці партії і повели в рахунку – 25:22.

         Друга партія стала не очікувано провальною для харківських волейболісток. Швидкий за розвитком подій сет носив характер «руху в одному напрямку», по ходу якого перемогу святкували волейболістки академії з розгромним рахунком 25:11. Рахунок за сетами вирівнявся і надалі гра обіцяла цікавий розвиток подій.

         Третій сет розпочалася під диктовку харківських волейболісток, які зуміли відродитися і повернутися до гри. Перевага в рахунку на користь команди «Меламед» сягнула п’яти очок до середини ігрового відрізку (17:12). Час вносити корективи прийшов для наставників зооветеринарної академії, які зуміли налаштувати команду на подальшу боротьбу і повернути волейболісток у вир подій на майданчику зарядженими на результат. Вже харків’янки змушені брати тайм-аут (18:16), але суперниць було не зупинити. Кінцівка партії видалася рівною, команди по черзі брали залікові бали і підійшли до фінішного рубежу з рівними показниками на табло. Напружена кінцівка принесла звитягу студенткам з рахунком 26:24, які й повели перед у грі. Напевне, саме ця партія стала переломною у грі з психологічної точки зору.

         Всі зусилля відлагодженого у грі колективу «Меламед», який зібрав волю в кулак і намагався вирівняти становище, приніс результат тільки наприкінці четвертого сету. Затяжні розіграші м’яча супроводжувалися рішучими діями волейболісток і красивими завершеннями атак. Протягом сету команди йшли з рівним рахунком, а в другій його половині фінішний спурт продемонстрували харків’янки. До такого прискорення суперниці не були готові. Все ближче за розвитком подій була п’ята партія.

         У вирішальному короткому сеті більше фізичних сил залишилося у молодих представниць зооветеринарної академії. Студентки почали сет потужно і вже до зміни сторін вели п’ять м’ячів (8:3). На жаль, боротьби на фінішному відрізку не вийшло, далася взнаки втома досвідчених волейболісток і прикладені надзусилля для врятування попередньої партії. Студентки впевнено довели перевагу до переможного результату, виграли сет 15:7, а разом з тим і Кубок Харківської області з волейболу серед жіночих команд. Ці дівчата вже неодноразово перемагали на Всеукраїнських літніх сільських іграх, чемпіонаті України вищої студентської ліги, міжнародних турнірах в Польщі та Україні. Тож, гадаю, за підтримки Міжнародного Благодійного Фонду «Фонд Олександра Фельдмана», ведучим проектом якого є «Фельдман Екопарк», який опікується збірною волейбольною командою «ХДЗВА-Колос», це далеко не останній успіх команди волейболісток на спортивних майданчиках.

         В ході церемонії нагородження волейболісток вітав президент федерації волейболу Харківської області А.М. Попов, який нагородив грамотами кращих гравців за версією організаторів зі складів кожної з команд. Номінантками турніру стали: Ю. Демченко (Дворічанський район), Е. Крамська («Альянс»), С. Гаврилова («Меламед») і Я. Алтинова зі складу переможниць. Призери турніру нагороджені медалями і грамотами, а колекцію переможниць поповнив кубок області.

 

В. Каща

Фото автора

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 872 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: