MENU

21:42
Кубок пам’яті М.І.Савельєва - 2015

7 лютого 2015 року в місті Куп’янськ відбувся традиційний кубок з волейболу пам’яті першого директора Куп’янської дитячо-юнацької спортивної школи, Миколи Івановича Савельєва, ветерана Великої Вітчизняної війни, який пройшов важкими дорогами війни, починаючи з ранкового бою на погранзаставі  22 червня 1941 року і до самої перемоги в сорок пятому.

На цей турнір, який проводиться у різних форматах вже більше п’ятнадцяти років, організатори запросили шість чоловічих колективів з Куп’янського та Дворічанського районів, які жеребкуванням були розділені на дві групи. Розіграв в трійках одноколовий турнір, переможці груп виходили до фіналу, а команди, що посіли другі місця отримували можливість боротись за бронзові нагороди.

До першої групи, яка проводила свої поєдинки в спортивному залі Куп’янського медичного коледжу, увійшли команда хазяїв майданчика – «Медколедж», Куп’янського автотранспортного коледжу («КАТК») та збірна команда ветеранів Дворічанського району («Ветеран»).

 

«Медколедж»    -        КАТК                           2-0 (25:23, 25:15)

 

Розпочинали турнір студентські команди. В першому сеті суперники боролись за кожен м’яч і тільки в кінцівка сету виявила лідера протистояння. Ця перемога дала змогу медикам заграти більш впевнено і різноманітно в атаці, що і вилилось в значну перевагу наприкінці другого сету.

 

«Медколедж»    -        «Ветеран»                    1-2 (25:21, 23:25, 19:25)

 

Продовжили змагання команди «Медколеджу» та збірна ветеранів, своєрідне протистояння молодості та досвіду. До середини першого сету дворічанам вдавалося стримували енергійний натиск куп’янчан, але поступово медики продавили комфортну для себе перевагу, завдяки вдалим діям у захисті Д.Дацика та результативним атакам з країв сітки Д.Руденко. У другому сеті напруга протистояння ще зросла, команди на одному подиху проскочили двадцяти очковий рубіж, після якого ветерани змогли взяти два брейкові очки. У вирішальному сеті ключовим моментом стала серія вдалих дій на блокуванні у виконанні О.Коваленка та О.Шишкунова на лідері атак «Медколеджу», що і забезпечило необхідний для перемоги рахунок. 

 

«Ветеран»          -        КАТК                          2-0 (25:16, 25:18)

 

Остаточне розташування команд в першій групі вирішувалось в протистоянні між командами автотранспортного коледжу та дворічанами. На початку студенти нав’язали боротьбу ветеранам, самовіддано граючи в захисті, але поступово дворічани вийшли вперед, завдяки кращій організації гри. В другому сеті обидві команди дали можливість вийти на майданчик резервістам, що не особливо змінило хід поєдинку. Здобувши другу перемогу ветерани посіли перше місце в групі, за студентами медколеджу друга сходинка, а замкнули першу трійку студенти автотранспортного коледжу.

 

До другої групи увійшли команди Куп’янського лінійного виробничого управління магістральних газопроводів («ЛВУМГ»), «Локомотив» (смт.Куп’янськ-Вузловий) та «Здоров’я» (смт. Ківшарівка), які змагались в спортивному залі загальноосвітньої школи №.6.

Тут першими на майданчик вийшли колективи «Локомотив» та «Здоров’я».  

 

«Локомотив»     -        «Здоров’я»                            2-0   (25:15, 25:21)

 

Вузловчани впевнено перемогли в обох сетах і вийшли на наступну гру з газовиками в ранзі лідера групи. 

 

Куп’янський ЛВУМГ - «Локомотив»                    2-0   (18:25, 25:14, 12:15)

 

В цьому протистоянні зійшлись давні суперники, які постійно здобувають місця на п’єдесталі міських та регіональних змагань. Більшість віддавали перевагу минулорічному переможцю турніру, команді Купянського ЛВУМГ, враховуючи їх захоплюючу перемогу у фінальному трисетовому протистоянні на кубку м.Купянська, напередодні Нового року, саме над «Локомотивом», який цього разу виступав порівняно в ослабленому складі.

Та несподівано для присутніх глядачів, у першій партії газовики, забагато помиляючись в атаці, поступились залізничникам з рахунком 18:25. Після цієї поразки вони швидко відновили «стату-кво», більш ніж впевнено перемігши в другій. Можливо зарано заспокоївшись, у третьому сеті «недотягнули» в захисті і «Локомотив» здобув важку перемогу, яка і вивела їх до фіналу турніру.

 

Куп’янський ЛВУМГ         - «Здоров’я»                2-0   ( 25:16, 25:21)

 

Завершувала перший етап змагань гра між командами «Здоров’я» та ЛВУМГ. Здобувши «суху» перемогу газовики отримали можливість зіграти в «малому фіналі».

 

На фінальній стадії змагань в грі за третє місце зустрілися спортсмени «Медколеджу» і ЛВУМГ.

 

Куп’янський ЛВУМГ  - «Медколедж»                   2-0 (25:22, 25:18)

 

В цій грі перемогу святкували волейболісти управління магістральних газопроводів, які і стали бронзовими призерами.

 

«Ветеран»          -        «Локомотив»              2-1 (22:25, 25:17, 25:21)

 

У фінальному матчі ветерани зі старту здобули перевагу в чотири м’ячі, яку  впевнено тримали до кінця сету. А на кінцівці першої партії шість вдалих «планерів» від «Локомотива» змінили ситуацію на користь залізничників. В другому сеті дворічани, не припустились помилок на прийомі, і впевнено перемогли. Третій сет здався глядачам повторенням стартового – «Ветеран» від початку лідирує на шість очок. А біля позначки в двадцять пунктів досвідчені гравці  знову не можуть впоратись з подачами А.Гриценко. Тільки з п’ятої спроби знову запрацював командний механізм дворічан і вже після кількох вдалих атак вони довели справу до перемоги в партії і в турнірі.

Церемонію нагородження проводили В.П.Дзюба, ветеран Великої Вітчизняної війни, колега М.І.Савельєва, в минулому директор школи №6, та начальник відділу фізичної культури та спорту С.М.Чудопал. З їхніх рук переможці та команди-призери отримали кубки, пам’ятні медалі та грамоти. Також були визначені кращі гравці в командах фінальної частини турніру. У переможців кращім став В.Василець, у команди «Локомотив» відзначили Ю.Ткачова, серед газовиків виділили В.Кабанова, а серед студентів медичного коледжу кращім визнали Д.Руденко.

Віктор Петрович Дзюба подякував спортсменам, глядачам та організаторам турніру  за те, що пам'ятають про ветеранів війни, про їх героїчний та трудовий подвиг, що організовують змагання, присвячені пам’яті видатних людей нашого краю.

Від команди переможців виступив Олег Федорович Шишкунов, голова громадської організації Дворічанської районної федерації волейболу. Він подякував Віктора Петровича за теплі слова в адрес спортсменів, організаторів турніру за запрошення до участі в змаганнях, а також висловив надію, що дружні спортивні зв’язки між двома сусідніми районами будуть продовжуватися і надалі.

Закінчився «Кубок пам’яті М.І.Савельєва – 2015», та вже через тиждень всі його учасники зустрінуться знову, на першому турі відкритого чемпіонату Купянського району з волейболу.

В.Домнін

Фото С.Чудопал

Переглядів: 948 | Додав: kiosik | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: