MENU

13:37
Кубок з волейболу пам’яті Івана Підкопая

    Минулими вихідними відбувся розіграш Кубка пам’яті Героя Радянського Союзу Івана Підкопая, який кожного року проводиться на спортивній базі селища Безлюдівка. Іван Якович Підкопай - (1919 р.н. — 10 грудня 1943) — командир роти автоматників 39-го гвардійського стрілецького полку (13-я гвардійська стрєлкова дивізія, 5-а гвардійська армія, Степовий фронт), гвардії капітан, Герой Радянського Союзу. Народився в 1919 році в селищі Безлюдівка (Харківський район) в сім'ї селянина. Гвардії капітан І. Я. Подкопай загинув у бою 10 грудня 1943 року. Похований у братській могилі в селищі міського типу Нова Прага Олександрійського району, Кіровоградської області України.
    Указом Президії Верховної Ради СРСР від 22 лютого 1944 року за мужність, відвагу і героїзм, проявлені в боротьбі з німецько - фашистськими загарбниками, гвардії капітану Подкопаю Івану Яковичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу(посмертно).
    Нагороджений орденами Леніна (22.02.1944, посмертно), Олександра Невського (14.09.1943), Червоної Зірки, медалями «За відвагу» (28.11.1942) і «За бойові заслуги» (09.10.1942).
    Іменем В. Я. Подкопая названі вулиці в селищах Безлюдівка і Нова Прага. В селищі Безлюдівка встановлено бюст Героя; на будівлі школи, де він навчався, встановлено меморіальну дошку.
    Отже, команди з сел Циркуни, Елітне, Стрілече, а також команда з селища Безлюдівка вшанували пам’ять Героя, зустрівшись у гостинному спортивному залі Безлюдівського юридичного ліцею. Сам турнір проходив за коловою схемою і чисельні вболівальники підтримували команди гучними оплесками і «кричалками».     Безперечним лідером цього дня стала місцева команда СК «Безлюдівка», яка не програла жодної гри своїм суперникам і виборола головну нагороду турніру. На другому місці з одним програшем – «Лідер» с. Елітне, на третьому місці – «Медик»    с. Стрілече. Під час урочистого шикування команда – переможниця була нагороджена пам’ятним Кубком і дипломом від Харківського районного спортивного клубу, дипломи відповідних ступенів отримали команди – призери змагань, а кращі гравці турніру були відмічені іменними грамотами.


    Хочеться відмітити, що будучі присутнім на подібних турнірах,  не залишає нескінченне почуття гордості за те, що в такий складний і неоднозначний час спортсмени Харківського району шанують пам’ять своїх земляків, яки загинули за визволення України від німецько – фашиських загарбників, і передають молодому поколінню естафету пам’яті та поваги до подвигу наших співвітчизників і  сторінкам нашої історії.

 

Ю. Авдєєва

Фото автора

 

Переглядів: 710 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: