MENU

19:56
Підсумкове засідання Виконкому у 2015 році

В офісі Федерації волейболу України в столиці відбулося засідання Виконавчого комітету ФВУ, на якому були підведені підсумки 2015 року і визначені плани роботи на наступний, 2016 рік.

 

Фінал жіночого Кубку – у Южному

Номером один у порядку денному було обговорення нагальних питань проведення чемпіонату та Кубку України з волейболу у сезоні 2015—2016 років. Голова Директорату Федерації волейболу України Геннадій Кондаков нагадав, що, порівняно з минулим сезоном, кількість учасників у головних національних турнірах збільшилася, зокрема, у чоловічій Суперлізі та вищій лізі маємо по вісім клубів. Більш цікавою тепер є і формула проведення чоловічої Суперліги – при її формуванні Директорат врахував побажання самих клубів та волейбольної громадськості.

Успішно були проведені і перші етапи Кубку України серед чоловіків та жінок. У якщо у чоловічому турнірі попереду ще другий етап змагань, де за трофей продовжать змагатися вісім колективів, то у жіночому Кубку коло претендентів на трофей вже звузилося до чотирьох команд. Члени Виконкому одностайно обрали містом проведення фінального етапу Кубку України серед жінок місто Южне. Так званий «Фінал чотирьох» відбудеться на майданчику «Хіміка» 23—24 грудня.

        Фінальний раунд Кубку України серед жінок прийматиме місто Южне

За давньою волейбольною традицією фінальні змагання національного Кубку присвячують славетним особистостям або подіям. Члени Виконкому дійшли згоди, що цьогорічні фінали будуть присвячені 90-річному ювілею українського волейболу.

 

Останнє попередження боржникам

Крім того, учасники засідання торкнулися теми невиплати деякими клубами-учасниками змагань заявочних внесків. Наразі серед злісних неплатників є чотири колективи – три чоловічих та один жіночий. Це волейбольні клуби «Вінниця», «Фаворит» (Лубни), «Юракадемія-2» (Харків) та «Галичанка-ТНЕУ-Вікнарьов» (Тернопіль).

З порушниками у Федерації боротимуться суворо: в разі, якщо наведені вище клуби не сплатять як мінімум 50% заборгованості до 31 грудня цього року, Директорат залишає за собою право не допустити клуб до найближчого туру. Повну суму внесків клуби мають сплатити не пізніше 29 лютого наступного року. При цьому у волейбольному клубі «Вінниця» ситуація ускладнена ще більше: цей колектив має борги і за минулий сезон... ФВУ неодноразово йшла назустріч клубам і не вживала крайніх заходів до боржників, однак подальші поступки, на думку функціонерів, будуть несправедливими по відношенню до тих клубів, які, навпаки, добросовісно сплачують внески. А отже закон має бути один для всіх…

 

Волейбол в Сєвєродонецьку має жити!

Значна частина засідання Виконкому була присвячена обговоренню ситуації з проведенням змагань жіночої Суперліги у місті Сєвєродонецьк. На сьогоднішній день Федерація волейболу України отримала гарантії безпеки для учасників змагань від міської влади м. Сєвєродонецьк та Управління Служби безпеки України в Луганській області. У Сєвєродонецьку побувала також інспекційна делегація ФВУ. Усі висновки, а також враження тих, хто побував у місті за останні кілька місяців, свідчать, що ситуація в Сєвєродонецьку нормалізувалась і є абсолютно безпечною для проведення змагань.   

«Федерація волейболу України займає у цьому питанні активну і відкриту позицію, — відзначив президент ФВУ Володимир ТУРОВСЬКИЙ. — Є висновки силових відомств, які позитивно оцінюють ситуацію в Сєвєродонецьку. Але, на жаль, поки що все впирається в небажання команд-гостей відправляти своїх гравців у Сєвєродонецьк.

Ми проводили роботу з клубами і продовжуємо це робити. Тісно співпрацюємо з мерами міст і депутатами місцевих рад, як це було, приміром, із запорізькою «Орбітою». Ці керівники обіцяли, що відправлять команду на матчі в Сєвєродонецьк. Але, в результаті, на мера натиснули батьки дівчат-волейболісток, які вперто не бажають відпускати своїх доньок на ці виїзди. Таким чином, «Орбіта», як перед цим і чернігівський «Педуніверситет», отримала технічні поразки у матчах з «Сєвєродончанкою». 

На жаль, у нашому чемпіонаті грають в основному молоді дівчата-студентки, і хвилювання батьків за них є цілком зрозумілим. Але ми продовжуємо наполягати на тому, що проведення матчів у Сєвєродонецьку є цілком безпечним. Плануємо продовжувати роботу з клубами у цьому питанні. Сподіваємося, що ігри Суперліги в Сєвєродонецьку будуть відновлені, і ми не втратимо волейбол у цьому місті». 

 

Ювілей пляжного волейболу

На засіданні Виконкому ФВУ були підведені підсумки сезону 2015 року у пляжному волейболі. Про них звітував голова Комісії з волейболу пляжного Валерій Самодай. Зокрема, у цьому році комісія провела 28 турнірів різного рангу. Вкотре чемпіонат та Кубок України з пляжного волейболу у 2015 році отримали дозвіл ФІВБ на участь у цих змаганнях іноземних спортсменів, а кращі команди у кожному з турів здобували міжнародні рейтингові бали.

Турніри ФВУ з волейболу пляжного повернулися на майданчики Іллічівська, Миколаєва, Чернігова, Запоріжжя. Були введені в експлуатацію чотири майданчики в с. Дмитрівка біля Кременчука. Постійно триває робота по розширенню матеріально-технічної бази в регіонах, створенню нових баз підготовки спортсменів-«пляжників». З успіхом пройшов у вересні дитячий турнір під егідою EEVZA спільно з Київською федерацією волейболу та благодійним фондом Затворницького.

Вперше в 2016 році волейбол пляжний включений в програму V Спартакіади школярів України.

Як завжди плідним для українських спортсменів був і сезон у міжнародних змаганнях, де здобуто п’ять нагород – три срібні та дві бронзові. Більш докладно про підсумки сезону у пляжному волейболі – в нашому окремому матеріалі. До речі, 2016 рік для українських «пляжників» стане ювілейним, адже вперше офіційний чемпіонат в Україні був проведений у 1996 році. До 20-річчя розвитку цього виду спорту в нашій державі готується спеціальна книга.

 

2016-й – рік збірних

Учасники засідання обговорили питання підготовки національних та юніорських збірних з класичного волейболу. Як відомо, нещодавно наші колективи отримали суперників у відборкових етапах до чемпіонатів Європи. На сьогоднішній день розроблені попередні плани підготовки наших команд на 2016 рік з урахуванням побажань наставників. Однак їхнє виконання цілком буде залежати від цілого ряду факторів – передусім фінансових можливостей і безпосередньої підтримки держави. Основні дискусії у питаннях збірних – ще попереду.   

Президент ФВУ Володимир Туровський прозвітував про свою участь у Конгресі ЄКВ , який пройшов у жовтні в столиці Болгарії. Окрім виборів нового президента Європейської конфедерації волейболу, яким став серб Александр Борічіч, було прийняте ще одне важливе рішення. Починаючи з 2019 року фінальні турніри чемпіонатів Європи проходитимуть за збільшеною схемою учасників – 24 чоловічі команди та 20 жіночих. Відповідно у українських збірних з’явиться значно більше шансів потрапити на ці престижні форуми. Втім, завдання потрапити на Євро-2017 також ніхто не відміняє. Для цього, нагадаємо, спочатку треба подолати груповий етап кваліфікації. Якщо українській жіночій збірній «світить» друге місце в групі, яке в перспективі дає змогу грати в стикових матчах плей-офф, то у чоловіків група більш рівна, і передбачити хід боротьби доволі складно. У будь-якому разі, шанси на вихід до фінальної частини є, і їх потрібно реалізовувати!..

 

Новий етап боротьби з допінгом

Володимир Туровський також проінформував про приєднання Федерації волейболу України до нових Антидопінгових правил Національного антидопінгового центру.

Питання боротьби з допінгом у спорті останнім часом набуло актуальності – чого варта лише ситуація з російськими легкоатлетами. Декларація приєднання до Антидопінгових правил Національного антидопінгового центру, яка підписана ФВУ, — важливий крок у боротьбі з брудними явищами у спорті. Спеціалісти центру матимуть можливість перевіряти спортсменів на наявність заборонених речовин на змаганнях чемпіонату та Кубку України з волейболу. Нові Антидопінгові правила за рішенням Виконкому будуть включені в статут Федерації.

І, нарешті, про урочистий епізод засідання: за визначний вклад та  великі досягнення у волейболі «Почесним знаком ФВУ» II ступеню був нагороджений заслужений тренер України, голова Тренерської комісії ФВУ Володимир Бузаєв, який нещодавно відсвяткував ювілей. 

 

 

Прес-служба ФВУ

Переглядів: 711 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: