MENU

13:40
Розв'язка Прешості Дворічанського району 2015-2016

ШАЛЕНІ РІЗДВЯНІ ПЕРЕГОНИ

 

         Другий ігровий день після Різдва мав багато чого визначити в суперечці лідерів. Команди заплановано зіграли матчі одинадцятого туру, а на завершення видали яскравий ігровий поєдинок у винесеному матчі тринадцятого туру. Не в образу буде сказано іншим командам, але того дня головними дійовими особами туру стали команди колодязненського «Факела», купянського «Оскола» і збірної ветеранів Дворічанського району.

 

«Ветеран» – «ЗЕВС-Д»

3:0 (25:15; 25:20; 25:20)

         З точки зору позиційної боротьби, команди підійшли до звітного матчу з різним настроєм  і ставили різні завдання на поєдинок. Але один фактор об’єднував команди – обидві намагалися грати на перемогу. Ветерани, аби продовжити боротьбу за третю позицію і набрати максимально можливу кількість очок, а гості з сусіднього району, аби здобути залікові очки і уникнути останнього рядка в турнірній таблиці.

         Досвідчені волейболісти ветеранської команди з початку партії продемонстрували потужну гру. В атаці першим темпом виділявся В.Рубцов, а з діагоналі потужно атакував С.Коваленко. Знаний потрійний блок від гостей успіху не мав, гравці часто «розсипалися» вздовж сітки і утворювали «діри», а закрити перший темп бурлучанам взагалі не вдавалося. Свої ж атаки команда «ЗЕВС-Д» знову намагалася будувати через крайніх гравців, які успіху в досягненні мети не мали. Всі спроби урізноманітнити акцент атаки призводили до невимушених помилок і бажаного результату не давали.

         В другій партії зав’язалася вперта боротьба і рахунок до часу був рівним. Двічі тренер гостей вносив корективи у гру в тайм-ауті (10:9 і 18:18) і, здавалося, що «ЗЕВС-Д» впіймав свою гру. Ветерани ж, пам’ятаючи про втрачені переможні можливості у попередньому турі, більш зібрано провели кінцівку партії і перемогли, забезпечивши непоганий запас в рахунку.

         В третьому сеті «Ветеран» грав впевнено, поступово вводив у гру резервістів і награвав склад. Проблем у досягненні переможного результату команда не мала, забезпечила комфортний відрив у рахунку і згодом перемогла з «сухим», як і в матчі першого кола, рахунком в матчі.

 

«Колос» (с.Рідкодуб) – «Родіна» (с.Жовтневе)

0:3 (12:25; 21:25; 19:25)

         «Родіна» дуже швидко позначила свою перевагу у грі, забезпечила стартовий відрив у рахунку і дала можливість молодим гравцям перевірити свої можливості. Втім, на малюнку гри такі зміни аж ніяк не позначилися, резервісти грали під стать «основі» і команда впевнено довела партію до перемоги. А рідкодубівські волейболісти ще раз довели тезу про слабкого стартера, довго розкачувалися і в підсумку програли з розгромним рахунком.

         З початку другого сету гра перейшла в більш спокійне русло, команди вдалися до швидкого набору очок. «Колос» грав так, як дозволяв йому суперник, але то було до часу. Незначна перевага в рахунку в середині партії (15:11), після трьох поспіль помилок у виконанні гравців «Родіни», розтанула як навесні сніг. В такій ситуації команди по черзі використали тайм-аут і «Родіна» взялася наздоганяти. Перед вирішальним штурмом «Колос» вів перед з рахунком 21:19, але натиску не витримав, виявився психологічно не готовим до тягаря лідера, припустився декілька технічних помилок  і програв 25:21.

         В третій партії «Родіна» дозволила собі ще раз пограти з суперником в «кішки-мишки», то відпускала, то наздоганяла опонентів у рахунку, але весь час контролювала перебіг подій на майданчику. Останній шанс рідкодубівці мали в середині партії аби залишитися у грі і розраховувати на очки, але фінішне прискорення від команди суперників принесло їм третю перемогу за партіями і впевнену загальну перемогу і три очки в командний кошик.

 

«Факел» (с.Колодязне) – «Оскіл» (м.Куп’янськ)

1:3 (21:25; 25:23; 21:25; 17:25)

         Аби залишити чемпіонський кубок в районі і «допомогти» землякам відстояти почесний титул, «Факел» повинен був забирати очки у лідера першості. І чим більше, тим краще. До всього того, слід було пам’ятати молодим колодязнянам і про боротьбу за третю сходинку, де не лише залікові очки матимуть значення, а й, можливо, різниця виграних та програних партій. В свою чергу, за грою земляків спостерігали гравці «Родіни» і щиро бажали команді перемоги.

         Матч команд лідируючої групи виправдав сподівання вболівальників не тільки на вперту суперечку, але й на красиву, змістовну гру. Напевне, це був кращий матч у виконанні молодих гравців «Факела» у нинішній першості. І це не може не радувати напередодні обласних змагань дитячої ліги Харківщини. До середини стартового сету абсолютно рівна гра і деяка перевага в рахунку господарів. Але «Оскіл» впевнено контролює гру і не дає команді суперників відірватися в рахунку. Наближається розв’язка партії. Впевненість у власних силах примножена на якісну гру зв’язуючого Ю.Теплякова і потужність в атаці Д.Лукьянова приносять куп’янчанам стартову звитягу у грі. Але відчувається дух боротьби і щось підказує продовження матчу щонайменше в чотирьох сетах.

         Друга партія стала продовженням першої. Команди наче б і не йшли з майданчика і гра набула нових яскравих красок. Тепер вже куп’янчани лідирують, а господарі наздоганяють після короткого перепочинку (11:14). Але то була перевага миттєва, яка аж ніяк не позначала відрив жодної з команд. Сплеск яскравої і динамічної гри у виконанні «Факела» призвів до рахунку 19:16 вже на їх користь і на перерву пішов «Оскіл». Втрачати таку нагоду для виграшу партії колодязняни не мали права, взяли ще одну перерву (22:20) і довели красивий сет до перемоги.

         Апогеєм боротьби стала третя партія. Що там говорити, до рахунку 16:14 обидві команди використали відведений ліміт хвилинних перерв і з головою поринули у вир боротьби за переможну проміжну партію… А старт партії був за «Факелом», який на гребені переможного попереднього сету зумів розвинути успіх і повів у рахунку. Як ніколи швидко Куп’янськ двічі «зупинявся» (4:8 і 6:11) – так «гасити» гру команду цього сезону ще ніхто не примушував. А потім настала черга брати перепочинок господарям, причому двічі поспіль – 16:12 і 16:14. Настала вирішальна мить партії. І саме в цю мить «Факел» припустився ряд помилок, психологічно дав тріщину, відпустив суперника в рахунку і наздогнати вже не зумів. Дуже важливий сет у свій переможний актив записали гості.

         Кінцівка попередньої партії позначилася на діях команди «Факел» у четвертому сеті  який вони розпочали не в доброму гуморі – надто важливу перемогу в партії було втрачено. П’ять очок відриву «Оскола» зберігалися протягом партії і принесли команді непросту перемогу над сильним суперником, у діях якого на майданчику в тому матчі виділялися А.Глушко, О.Рущак і А.Романенко в атаці і на блокуванні, а конструктивними діями відзначився зв’язуючий О.Олєйніков.

 

«Ветеран» (збірна району) – «Оскіл» (м.Купянськ)

0:3 (20:25; 21:25; 22:25)

         Куп’янським волейболістам належало провести другий поєдинок поспіль, бо саме вони були ініціаторами переносу матчу і проведення гри тринадцятого туру завчасно. На гру команди вийшли у бойових складах. Кожен суперник мав на руках вагомі козирі для досягнення переможного результату. В обох чудово вдається гра першим темпом (В.Рубцов у ветеранів, Ю.Ткачов і Д.Руденко у «Оскола»), обидва колективи мають чудових виконавців, здатних потужно атакувати з країв сітки (С.Коваленко і Є.Мальцев у господарів, Є.Бондаренко і Д.Лукьянов у гостей), нарешті, в обох командах є різнопланові гравці, здатні любої миті взяти на себе непосильний тягар і виконувати функції лідера – В.Домнін у команди «Ветеран» і Р.Тепляков зі складу «Оскола», а конструктивну гру команд будують зв’язуючі гравці  - дворічанин О.Коваленко і куп’янський пасуючий Ю.Тепляков. В противагу один одному діють досвідчені ветерани О.Шишкунов, А.Кущ і М.Карпович з одного боку, проти молодої зміни куп’янської команди… Словом, подивитися було на кого і на що. А саме, на красиву гру команд та індивідуальну майстерність гравців.

         До речі, ветерани саме проти «Факела» ведуть суперечку за третю позицію і попередня гра стала в чомусь знаковою. А ще, «допомогу» для «Родіни» задля збереження шансів на чемпіонство ще ніхто не відміняв, а шансів на «зупинку» «Оскола» ставало дедалі менше.

         Куп’янчани, які грали другу гру поспіль, були, що мовиться, «на ходу» і грали у швидкий волейбол, що ставило певні перепони для команди ветеранів, які не завжди встигали за швидкими діями лідерів першості. Сім очок переваги наприкінці сету ветерани зуміли скоротити до п’яти, але більшого досягти не вдалося – куп’янчани виглядали потужніше у всіх компонентах гри і законно перемогли.

         Не дуже вдалий старт у другій партії, змусив ветаранів двічі протягом першої частини ігрового відрізку брати тайм-аут (0:4 і 8:13). Але до честі команди, рахунок до середини партії став рівним (14:14) і на перерву пішов «Оскіл». Знову одне-два очки переваги гостей господарі ліквідують  і знову нічия – 19:19. А наприкінці партії вирішальними стали три поспіль блокування Є.Бондаренка і «Оскіл» святкував другу перемогу в другому сеті.

         В третьому сеті «Ветеран» повів перед з відривом у п’ять очок (12:7), але куп’янчани швидко наздогнали (12:10). Знову рваний темп гри і 16:10 – гості не можуть прийняти м’яч. Та все по місцям розставляє тайм-аут – «Оскіл» поступово надолужує, а ветеранам очки даються з великими потугами. Наприкінці партії нічия – 19:19, а на фінішний ривок досвідченим волейболістам місцевої команди не вистачило фізичних кондицій.

         Але не дивлячись на переконливу перемогу за рахунком, далася вона гостям не так просто. Матч став яскравим видовищем, подарував глядачам масу позитивних емоцій і приніс заслужену перемогу більш сильному на даний час колективу волейболістів. Два поспіль переможні результати дали непоганий шанс команді на загальну звитягу в першості. Попереду вирішальні матчі, тож почекаємо!

В. Каща

        

 

«СУХИЙ» ТУР І ПЕРША ГУЧНА СЕНСАЦІЯ

 

         Всі три матчі дванадцятого туру принесли не очікувано «сухі» результати. І якщо у першому матчі перемога поточного лідера стала скоріше закономірністю, то в матчі, який значився третім у розкладі, очікувалася боротьба хоча б з огляду на те, що в першому колі командам для виявлення переможця знадобилося пять партій. А друга гра взагалі стала сенсаційною в плані як гри, так і підсумкового результату…

 

«Оскіл» (м.Куп’янськ) – «Колос» (с.Рідкодуб)

3:0 (25:16; 25:17; 25:20)

         На звітний матч «Колос» підсилив ігровий склад Б.Костюком, який результативно розпочав гру проти лідера першості і рідкодубівці повели в рахунку з відривом в «+5» очок. Гравці «Оскола» вчасно прийшли до тями, а у «Колоса» проблеми в атаці починалися з переходом лідера атак на задню лінію, звідки результативністю і активністю волейболіст не відзначався. Гра вирівнялася і до середини сету вже куп’янчани мали в активі «+3». З часом гості підтвердили реноме лідера, зуміли наростити перевагу і розпочати матч з перемоги.

         У другій партії власні помилки гравців «Колоса» в атаці, забезпечили стартовий відрив для «Оскола». Куп’янчанам вдавалися швидкі атаки з центру сітки, де першим темпом вдало працював Д.Руденко. Здобувши перевагу, «Оскіл» вдався до своєї звичної розміреної гри, а «Колосу» очки давалися з великими потугами. Така приречена гра не давала шансів рідкодубівцям на спасіння партії і «Оскіл» закономірно закріпив свою перевагу.

         Єдиним приємний моментом у грі «Колоса» стала присутність на майданчику чарівної дівчини Ю.Демченко, яка і колектив прикрашала, і в ігровому плані виглядала досить пристойно. В цілому команда грала дуже мляво, без вогнику в очах і нічим не здивувала ані суперників, ані глядачів в плані позитивної боротьби і поступово наближалася до чергової поразки. Кінцівка партії, щоправда, за деякого послаблення у діях куп’янчан, дещо вирівняла баланс в рахунку і «Колос» завершив партію гідним програшем.

         Таким чином, на шляху до чемпіонства «Оскіл» здолав ще один бар’єр менше ніж за годину, набрав бажані три очки в залік і ще на крок наблизився до заповітної мрії.

 

«Родина» (с.Жовтневе) – «Ветеран» (збірна району)

0:3 (10:25; 19:25; 21:25)

         Звітний поєдинок очікувався з великим інтересом. Ігри цих суперників завжди відрізняються особливим напруженням боротьби, адже на майданчик у протиборстві виходять різні покоління кращих представників волейбольної школи Дворічанського району. Лідери різних років зазвичай демонструють свої навики у безкомпромісній грі і радують вболівальників перипетіями незабутніх миттєвостей волейболу. Але, напевне, на цей матч ігровий настрій мали лише волейболісти однієї команди - ветеранської. Втім, ветерани завжди відповідально підходять до матчів з будь-яким суперником, а тут їм протистояли завзяті молоді хлопці, лідери районного волейболу останніх років.

         Ветерани стартували потужно і «Родіна» після ряду непорозумінь взяла тайм-аут (2:9), але це мало що змінило у розкладі ігрових сил на майданчику. Друга перерва була вже по інерції (3:16 !!!) і розраховувати на позитив у звітному відрізку вже не доводилося. В підсумку, чинні чемпіони завершували партію повним фіаско, поступаючись з розгромним рахунком. Все мало б змінитися в наступній партії і саме на це розраховували молоді волейболісти «Родіни».

         Але другий сет гравці «Родіни» знову почали з провалу, двічі  зупиняли гру хвилинною перервою (0:3 і 5:12) і не вірили своїм очам. Повірити взагалі було важко, минулорічний чемпіон просто не налаштувався на боротьбу, втратив ігрові зв’язки, гра в команди в жодному компоненті не клеїлася, а ветерани впіймали свій ігровий ритм і повністю були господарями ситуації. На фінішну пряму команди вийшли за рахунку 21:16 на користь ветеранів, молодій команді вдалося дещо скоротити відрив, але «дістати» суперників не судилося. Ветерани записали в актив заліковий бал, а до снаги команді вже в наступному сеті було здобути ще два.

         Та «Родіна» включилася в боротьбу, дуже вже ганебною виглядала їх гра і поточний результат. За рахунку 2:7 вже ветерани змушені брати тайм-аут, що дало можливість внести корективи і вирівняти гру. Надалі важелі терезів коливалися з боку в бік. Ще одна коротка зупинка від команди «Ветеран» сталася за рахунку 19:20 і, напевне, стала вирішальною. Не бажаючи з’ясовувати спортивні стосунки в наступних партіях, ветерани продемонстрували справжній фінішний спурт і перемогли приреченого суперника в красивому ігровому стилі! Такий результат став великою сенсацією і мав неабияке значення в турнірному розкладі!

         Після цієї гри стало зрозуміло, що «Родіна» склала з себе повноваження чемпіона. За два тури до фінішу новим чемпіоном відкритої першості Дворічанського району з волейболу стала команда «Оскіл» (м.Куп’янськ), з чим ми її і вітаємо! А іншим командам ще належить розіграти призові місця і поборотися за кращі позиції в таблиці.

 

«ЗЕВС-Д» (с.Андріївка) – «Оскіл» (с.ст.Тополі)

0:3 (13:25; 17:25; 23:25)

         На звітну гру команди вийшли на діаметрально протилежних полюсах готовності хоча в табелі про ранги перебували не так далеко одна від одної. Саме психологічна готовність і впевнені дії лідерів стали вирішальними в постановці гри. Впевнений старт «Оскола» завдав проблем гостям, які часто припускалися помилок, ніяк не могли прийняти м’яч і налагодити контргру. Хвилинна перерва топільчан не зупинила і вони впевнено перемогли у стартовому сеті з двозначною перевагою.

         Повний провал на початку другої партії (1:7) змусив андріївських волейболістів брати тайм-аут і команда змогла стрепенутися і повернутися до гри. До середини сету активність «ЗЕВСа» коштувала топільчанам переваги, коли гості зуміли здобути п’ять поспіль балів в актив. Але порив активності швидко згас, гра повернулася у попереднє русло, «Оскіл» свою перевагу відновив, а до кінця сету зумів навіть збільшити.

         Аби вирівняти гру, бурлучанам потрібні були кардинальні зміни. За відсутності основного атакуючого гравця В.Білінського, посилити гру в нападі не вдалося. В інших компонентах гри гості також поступалися більш мобільній у тій грі команді суперників. Топільський «Оскіл» використав ротацію складу, дав можливість резервістам перевірити себе в ділі, а потім впевнено провівши кінцівку, здобув бажану звитягу і відігрався за поразку в першому колі.

         Далі, перед невеликою перервою перед заключною частиною першості, командам належало провести перенесені матчі, які суттєво могли вплинути на розстановку сил в таблиці. Але це вже зовсім інша історія.

В. Каща

 

 

НЕОЧІКУВАНИЙ РОЗВИТОК ПОДІЙ

 

         Два матчі догравання мали неабияке турнірне значення в плані боротьби за третю позицію. Претенденти на «бронзу», команди «Ветеран» і «Факел», мали якомога краще зіграти свої ігри аби зберегти кращі шанси перед фінішним ривком. З огляду на суперника, то у ветеранів вони були дещо простішими з першого погляду, а на молодих колодязнян очікував «ранений звір»  в особі  поверженого чемпіона…

 

«Ветеран» (збірна району) – «Колос» (с.Рідкодуб)

 3:2 (25:9; 23:25; 18:25; 25:18; 15:12)

         Гра розпочалася традиційно слабким початком від «колосовців», які відверто нехтують іміджем команди і вже вкотре розпочинають аби як. Ветерани не стали відмовлятися від ролі лідера в матчі і впевнено повели в рахунку після повної бездіяльності з боку суперників.

         Зовсім в іншому стані вийшли рідкодубівці на майданчик в наступній партії і запропонували суперникам боротьбу за кожен м’яч. Довго на майданчику точилася рівна суперечка з невеликою перевагою в рахунку ветеранів. Команди дійшли до вирішального відрізку крок в крок і наприкінці партії ветерани змушені були зупиняти гру тайм-аутом, коли суперники мали сет-бол (23:24). Відіграти вирішальний м’яч в партії не вдалося і рахунок за сетами став рівним.

         Такий перебіг подій на майданчику надихнув на гру «Колос» і буквально з початку третьої партії вони впевнено і стрімко повели перед. Приголомшені таким початком ветерани шукали вихід з такої ситуації і брали перерву (0:4 і 0:8). А потім змусили піти на перерву суперників, вигравши чотири м’ячі поспіль. Вдруге перерву використали гравці «Колоса» за рахунку 12:15 і будь-що намагалися зберегти перевагу. Маючи незначний відрив, команда довела партію до перемоги і докорінно змінила розклад сил на майданчику.

         Наступний сет міг стати останнім у грі, але ветерани тримали в умі поточну третю позицію. Можливо саме це допомогло команді повернутися до гри, розділити очки з непростим суперником і вийти на вирішальну битву за бонусне очко. Щоправда початок четвертої партії нічого доброго ветеранам не обіцяв, «Колос» повів гру впевнено і напруга в рахунку трималася до двадцятиочкового рубежу. Фінішний відрізок краще провели ветерани і подарували глядачам п’яту партію.

         У грі на тайм-брейку з початку партії впевненіше виглядав «Колос» і ветерани взяли «коротку нараду» (1:5). Та за мить вже їх опоненти зупиняють гру (5:6) – марно. Напевне, це був перелом в партії і в матчі. Ветерани впіймали кураж, включили додаткові оберти і вирвали непросту перемогу у надважливому для себе матчі та записали два очки в актив.

«Родіна» (с.Жовтневе) – «Факел» (с.Колодязне)

2:3 (20:25; 15:25; 25:21; 25:22; 8:15)

         Знаючи результат попереднього матчу, гравці «Факела» серйозно налаштовувалися на боротьбу. Головний конкурент в матчі за третю позицію здобув важку перемогу, втративши очко. Брати очки у власному матчі потрібно було і молодим вихованцям В.І.Глушка. І чим більше, тим краще. Але зробити це у грі проти «Родіни» уявлялось дуже важко.

         Впевненість у власних силах позитивно вплинула на гру молодих волейболістів «Факела», а практично безпомилкові дії в першій партії поставили в глухий кут суперників. Яскрава гра блокуючих зводила нанівець всі атакувальні дії гравців «Родіни», натомість власні атаки колодязнян все частіше досягали успіху. До виходу на фінішну пряму рахунок був 19:17 на користь «Факела» - саме тоді вони зупинили гру тайм-аутом аби внести корективи і впевнено довели сет до перемоги. Але то був тільки початок.

         Лідерство молодь «Факела» продовжила і в наступній партії, коли повела 13:6. Суперники, аби щось змінити, пішли на перерву і зуміли дещо скоротити відставання, змусивши брати тайм-аут «Факел» (13:9). Але зупинити добре злагоджену гру молодих і голодних до перемог хлопців було надто важко. Впевнені дії збільшували відрив у рахунку на користь «Факела» і партія переможно завершилася на їх користь.

         Напружено пройшла третя партія, хоча до часу здавалося, що саме вона стане останньою в звітному протистоянні. До середини сету лідерство утримували гравці «Факела» з перевагою в п’ять-шість м’ячів, але потім безперебійна гра дала-таки тріщину. Кілька поспіль власних помилок ситуацію змінили. Аби не ризикувати «Факел» бере перерву (18:16), але зупинити суперника, який був на межі краху, виявилося дуже важко. Друга перерва колодязнян (19:20) повертає у гру «Родіну», яка доводить партію до перемоги і відновлюється у матчі.

         Четвертий сет краще розпочали чемпіони минулорічних змагань, але «Факел» швидко наздогнав і пішов у відрив. Гра набувала гострого сюжету. Нервові дії гравців «Родіни» псували загальну картину від напруженої гри. Гравці намагалися тиснути на арбітра, оскаржувати кожне рішення, більше займалися з’ясуванням стосунків, а ніяк не волейбольними справами. Такий розвиток подій, напевне, дещо приголомшив молодих гравців «Факела», які до середини сету вже мали перевагу і за грою, і за рахунком. Та витримати психологічний тиск від неприборканих гравців команди опонентів не зуміли. Перша перерва «Факела» за рахунку 13:11 і наступна перед вирішальним відрізком (20:17) не змогли охолодити голови колодязнян. Перевагу, в решті-решт було втрачено, а «Родіна», використавши всі методи у досягненні цілі, рахунок за партіями зрівняла.

         Кульмінацією гри стала п’ята партія. І не тільки за спортивним принципом кульмінацією. Гравці «Родіни» стали вести себе зовсім нахабно по відношенню до учасників матчу і до глядачів, не додержувалися правил чесної гри, постійно заважали якісному проведенню матчу, не грали самі і всяк намагалися збити з пантелику суперників. За агресивну, неспортивну поведінку під час проведення гри, попередження, а потім вилучення отримав В.Кущ. Сталося це за рахунку 7:6 на користь «Факела» і на переході колодязняни мали «+2». Суттєва втрата в ігровому складі суперників позначилася на їх грі. «Крила» атак команди, які й до того не були потужними і виглядали занадто слабко, взагалі «опустилися». Гра заспокоїлася і за таких умов «Факел», який виглядав значно потужніше від колись грізної «Родіни», впевнено довів партію і матч до перемоги.

         З втратою чемпіонського звання деякі гравці «Родіни» втрачають і своє обличчя: як гравці, як люди, як представники однієї з найкращих волейбольних шкіл області. Напевне, зробивши перші кроки у волейболі і здобувши лише деякі маленькі спортивні перемоги, команді слід тепер навчитися ще програвати. Програвати гідно, зберігаючи своє власне обличчя спортсменів, людей, які носять футболки з високою назвою на грудях. А поки що, констатуємо факт: численна армія шанувальників волейболу спостерігала за падінням, інакше і не скажеш, колись потужної і всіма любимої команди. На жаль!

В. Каща

 

Переглядів: 702 | Додав: kiosik | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: