MENU

23:06
Відкрита першість Дворічанського району з волейболу сезону 2016-2017 років, п’ятий ігровий день

«ПЕРШІ ЛІДЕРСЬКІ РОЗБОРИ»

 

         Останній ігровий день 2016 року мав стати годиною «ікс» для деяких команд. Хтось сповна міг скористатися нагодою і «зачепитися» за високі позиції, хтось мав наміри штурмувати вершини і включитися в гонку переслідування за лідерами, а хтось мріяв про залікові бали аби залишити шанси на подальшу боротьбу за більш високі місця і вихід з «підвалів» турнірної таблиці. Звітний ігровий день став найбільш напруженим за своєю наповненістю цікавими поєдинками і розвитком подій у останній ігровий день року.

 

«ЗЕВС-Д» (Андріївка) – «Колос» (Рідкодуб)

1:3 (19:25; 25:18; 16:25; 15:25)

 

         Географічні сусіди вийшли на старт ранкового поєдинку з рішучими намірами нав’язати суперникам боротьбу в матчі і кожен мріяв про залікові бали. Протистояння цих команд вболівальники вже встигли охрестити «місцевим дербі», що колективи сповна підтвердили у двох стартових партіях.

         Першу партію команди розпочали дещо мляво, довго розкачувалися, здобуваючи по черзі один-два бали в актив. До першого десятка балів рахунок був рівним, а потім «Колос» відірвався на п’ять очок за рахунок вдалих дій в атаці О.Промського, А.Романенка і В.Васильця та вмілого «диригентства» зв’язуючого С.Довгополого. Довести партію до перемоги для команди господарів не коштувало особливих зусиль.

         Гості розігралися у другій партії. Після рівного початку команда здобула два очки переваги до середини сету, а потім «вибухнула» активністю В.Білінського в атаці, набрала декілька очок поспіль і пішла у відрив. Всі намагання суперників чинити опір результату не дали і гості впевнено довели справу до перемоги.

         Рівні шанси на успіх обох команд намітилися у цій грі. Рідкодубівський «Колос», у складі якого є гравці із послужним списком виступів у змаганнях, виглядав дещо розхолоджено у попередній партії, але зумів зібратися у третьому сеті і повернув ініціативу до своїх рук. Налаштування на перемогу і постійні нотатки від наставника колективу В.Ф.Петрова зіграли свою вирішальну роль. Цього дня з психологією у команди було все гаразд. Гравці «Колоса» впевненою грою почали доводити перевагу, а гості, схоже, вже одним виграним сетом були задоволені. Спочатку рідкодубівці без додаткових зусиль довели до перемоги третю партію, а потім зі старту четвертої партії почали дбати про повноцінну перемогу і здобуття трьох очок. Важливим чинником перемоги стала збалансована гра, проти якої суперник, схоже, не мав нічого проти – дуже розслаблено виглядали волейболісти команди гостей у двох останніх партіях. З таким підходом боротися з командами, що прагнуть перемоги, надто важко. Тому перемога, здобута рідкодубівськими волейболістами, є цілком закономірним результатом.

 

«Оскіл» (м. Купянськ) – «Ветеран» (збірна району)

3:1 (25:11; 26:24; 16:25; 25:23)

 

         Звітний матч очікувався з великим інтересом. По-перше, це був матч за участю чинного чемпіона і скритого лідера поточного чемпіонату, а по-друге, ветеранська команда волейболістів належить до того числа команд, які здатні створити проблеми у грі будь-кому з суперників, в тому числі і собі. Так і вийшло з командою у стартовій партій цього матчу, коли ветерани банально «перегоріли» зі старту і першу партію просто «провалили». Але як же здатна команда відновлюватися!

         В другій партії ми побачили на майданчику зовсім інший колектив. Звернули увагу на це і гравці «Оскола», які двічі змушені були брати тайм-аут (7:11 і 10:15) аби повернутися до гри і зупинити атакуючі дії досвідчених волейболістів. І це їм сповна вдалося. Спочатку команда гостей почала ліквідовувати відставання і двічі поспіль примушувала ветеранів йти «на нараду» (19:17 і 19:19). Та марно, психологія велике діло. Словом, команди на фінішний відрізок вийшли за рівного рахунку і почали «чемпіонські розбори», не маючи права на зупинку у грі… 20:20, 21:21, + 2 у куп’янчан і 23:21, але зворотна помилка і вже 23:23 – неймовірно! На повну працює блок у ветеранів, гості помиляються на подачі, а потім йдуть ва-банк, потужно атакують в блок і здобувають два очки переваги, вириваючи перемогу в драматичній партії – 26:24.

         За такого розвитку подій у третій партії мало б наступити певне затишшя, але не тут то було, хоча велика психологічна перевага і перевага в рахунку були на боці «Оскола». За сценарієм суперники повторили другу партію, але тепер ветерани врахували всі помилки і прорахунки та здобули ще більшу перевагу і відрив у рахунку. «Плюс сім» на користь місцевої команди на двадцятиочковому рубежі говорили самі за себе. В такій ситуації поступитися перевагою і ще раз програти було б занадто. Ветерани перемогли і все тільки починалося у цій грі.

         В наступному сеті в активності значно додали гості. Їх перевага, здобута на початку сету і виграш п’яти очок поспіль, трималася і надалі, а потім взагалі виросла до семи пунктів (20:13). До честі ветеранської команди, вона зуміла протиставити суперникам активні дії наприкінці сету і наздогнала в рахунку. Дві поспіль перерви для «Оскола» (20:16 і 23:22) стали рятівним шансом для здобуття перемоги. Втрачати очки в матчі не входило до планів команди. Остання спроба «зачепитися» була у «Ветерана» за рахунку 23:24 на користь суперника, але програний бал означав поразку в партії і загалом в матчі – 1:3.

 

«Колос» (Рідкодуб) – «Оскіл» (Тополі)

3:1 (26:24; 15:25; 25:23; 25:21)

 

         Це був матч рівних суперників з однаковими шансами на перемогу. Що, власне, і підтвердила стартова партія. Обидва колективи добре розім’ялися зі старту, провівши ряд красивих і потужних атак, але все ніяк не могли визначитися з лідерством. Жодному з суперників не вдалося відірватися в рахунку, тому все мало вирішуватися на фініші партії. Саме за рахунку 19:20, коли «Оскіл» використав єдину перерву розпочався фінальний відлік партії, який команди провели на одному диханні. Боротьбу на відрив у два очки дещо несподівано для топільчан вирвали їх суперники.

         Втім, такий результат попередньої партії не давав приводу сумніватися у потужності дій команди М.Хавелова. Все було повернуто у власне русло, гра в другому сеті проходила під контролем гравців «Оскола» і партію команда довела до перемоги без зайвих зусиль. Два різні сети вимагали ясності в плані визначення лідера в матчі, тому наступний ігровий відрізок очікувався з великим інтересом.

         Як і прогнозувалося, команди «зарубалися» у третьому сеті і повели відчайдушну спробу за здобуття залікового бала. «Колос», відверто кажучи, «насідав» і «Оскіл» дуже швидко використав обидва тайм-аути (4:7 і 11:15). Але були у партії і кардинальні повороти з боку топільчан, коли вони після своєї першої зупинки «відправили» на перепочинок суперників (8:10). Та на фінішну пряму лідером вийшов «Колос», який за рахунку 24:13 примудрився розгубити перевагу в рахунку, потім пішов на перерву (24:21) і за неймовірних зусиль «дотиснув» опонентів – 25:23. Напруга партії сягнула апогею і передалася в дії команди в наступному сеті.

         Відмови від боротьби від топільчан ніхто не очікував, зовсім не та це команда, щоб так віддати перемогу. Вже програне очко, звичайно, десь у підсвідомості «давило» на гравців «Оскола», але красиву гру команди провели і в звітній партії. Більше того, топільчани перехопили ініціативу і примушували суперників грати за їх сценарієм, про що свідчить два тайм-аути від рідкодубівців (7:12 і 15:17). Та несподівано щось розладилося у ігровому механізмі «Оскола» в другій половині партії (можливо, команда вже налаштовувалася на боротьбу у вирішальному короткому сеті), гра команди дала збій та так, що наприкінці сету топільчани навіть забули використати перерву. А кінцівка пройшла вже з повною перевагою «Колоса», гравці якого відчули близький смак перемоги, пришвидшили і урізноманітнили гру та здобули красиву і яскраву перемогу над потужним суперником. А для «Оскола», який хоча і тимчасово перебував на вершині таблиці, ця поразка стала другою за два дні і, звичайно, втрата позицій перед новорічною короткою перервою настрою гравцям команди не добавить. Натомість «Колос» здобув третю повноцінну перемогу з трьох можливих за два дні і впевнено зробив крок нагору в таблиці.

 

«Ветеран» (збірна району) – «Родіна» (Богданівське)

0:3 (26:28; 19:25; 15:25)

 

         Це був матч із розряду тих, що своєю емоційністю та виконавською майстерністю завжди прикрашають будь-який турнір. І на такі поєдинки залюбки збираються вболівальники аби спостерігати за високої якості волейболом у виконанні кращих гравців району різних поколінь. Вже традиційно для себе «Родіна» прогавила стартовий спурт суперників (1:4) і використала тайм-аут на початку партії. Хитка перевага на користь ветеранів так і трималася майже всю турнірну путь партії аж до другої перерви молодої команди (17:20), а фінішна пряма ще більше додала у гру боротьби і місцевого волейбольного колориту. У складі «Родіни» потужними атаками з країв сітки відзначався О.Рущак, різносторонніми діями у нападі та на блокуванні М.Сєрік, як завжди ефективно діяв Д.Дацик і непередбачувано та результативно В.Кущ. Втім і гра ветеранської команди того дня заслуговувала на повагу. Різнобарвна гра зв’язуючого О.Коваленка, раз-по-раз змінюваний акцент атак, потужні удари В.Рубцова і С.Обухова, вдалі дії на блокуванні від В.Домніна свідчили про зіграність колективу, який виглядав монолітним. Ветерани використали перший відпочинок за рахунку 23:23, а потім вступили у вирішальну схватку за перемогу в партії. І як же не хотілося численним вболівальникам аби таке захоплююче волейбольне дійство закінчилося в ті хвилини. Першими відриву у два пункти сягнули молоді волейболісти і вирвали перемогу – 28:26.

         Другу партію команди провели за схожим сценарієм, де знову тон у грі задавали ветерани і вели в рахунку. Використана перерва суперниками (16:19) все перевернула з ніг на голову і переможне пришвидшення «Родіни» ветерани зупинити були не в силах.

         Здобувши вагому перевагу в рахунку за партіями і відчувши впевненість, молодь «Родіни» заграла впевненіше, відчувався внутрішній резерв і можливість в будь-яку хвилину додати у діях. А ветеранська команда, після напружених двох сетів, помітно «підсіла», але до честі команди боротьби не припинила. Корективи внесені у перерві за рахунку 6:15 ще дали змогу пристойно сперечатися, але до перемоги в партії було вже надто далеко. «Родіна» перемогла досвідчених опонентів, але ця перемога далася команді ой як не просто.

 

«Факел» (Григорівка/Колодязне) – «Оскіл» (Купянськ)

1:3 (13:25; 25:22; 14:25; 13:25)

 

         Сказати, що цей поєдинок «Факел» програв за всіма статтями, було б неправильно, навіть з огляду на розгромний рахунок у програних партіях. Команда в силу своїх нинішніх можливостей билася за результат, але вагому роль у здобутті переможного результату в цьому матчі зіграли власні помилки. Гравці «Оскола» припустилися їх значно менше, тоді як молоді виконавці «Факела» раз-по-раз грішили неточними подачами, доволі нескладні розіграші часом теж завершувалися помилковими діями у нападі та захисті «Факела». А куп’янські волейболісти, які дещо перебудували свою гру і по-новому розставили ігрові акценти, під час помилок суперників використовували слушні нагоди і здобували залікові бали.

         Першу партію «Факел» однозначно «провалив» і не встиг за прогресивними і швидкими діями суперників, а от в другій зумів нав’язати свою гру опонентам, хоча і з рваним ритмом ведення поєдинку. Та все ж, переможців не судять – рахунок по партіях зрівнявся і всі очікували боротьби.

          В подальшому, досвіду і майстерності у команди гостей виявилося достатньо аби довести гру до перемоги. Як завжди відчувалася міць в атаках Д.Лукьянова і Є.Бондаренка, свіжу нотку у гру куп’янської команди привніс Д.Шумілов, непогано справлявся з обов’язками зв’язуючого молодий К.Богданов, швидкими і продуктивними діями відзначався перший темп команди Д.Янчук, різносторонньо діяв Д.Руденко. Хоча час від часу молоді гравці «Факела» А.Романенко і О.Гладченко створювали загрози в атаці за підтримки М.Сєріка (виступає в команді по списку «Б»), але команді, яка ніяк (в силу обставин) «не визначиться» із основним складом, важко розраховувати на позитивний результат в матчі з таким суперником. І не будемо забувати, що в звітному поєдинку  «Факел» (минулорічний «бронзовий» призер) грав проти чинного чемпіона, проти потужної команди з добре налагодженим механізмом дій. Тому результат матчу, вважаю, цілком закономірним на сьогоднішній день.

Команда Факел - сезону 2016-2017

 

         Отож, перед короткою новорічною паузою у два тижні, команди в таблиці розділилися на дві групи. Шістка команд іде щільною групою і першу наразі команду (саме «Оскіл» Куп.) від шостої (останній суперник куп’янчан - «Факел») відділяє всього шість очок. Інша трійка команд, відверто кажучи, навряд чи зможе втрутитися в боротьбу за високі позиції. Останні матчі першого кола заплановано провести 7 і 8 січня 2017 року, тоді можна буде підвести остаточні підсумки першої половини дистанції. Перші старти в Новому році принесуть глядачам цікаві протистояння команд першої шістки і, гадаю, без новорічних сюрпризів від команд з «підвалу» турнірної таблиці теж не обійдеться.

         А поки що, хочеться привітати всіх волейболістів, арбітрів, фахівців, вболівальників з Новим роком і Різдвом Христовим! Нехай справджуються всі ваші надії на краще! Миру, злагоди, здоровя всім нам і, звичайно, красивого волейболу у Новому році і нових перемог! Зі святами вас!

 

В. Каща

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 589 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: