MENU

23:16
Відкрита першість Дворічанського району з волейболу сезону 2016-2017 років: підсумки першого кола

ПЕРШІ ПІДСУМКИ ЗМАГАНЬ НА РІЗДВО

 

         Початок нового календарного року і ціла низка новорічних свят, не стали на заваді учасникам відкритої першості Дворічанського району з волейболу серед чоловічих команд, які у вирішальних іграх останніх турів підвели перші підсумки змагального періоду. Саме на Різдвяні свята припали вирішальні поєдинки, де за лідерство і призові місця розгорнулася красива спортивна суперечка кращих команд регіону. Приємно відзначити, що велика армія любителів волейболу з користю провела вільний час у вихідні та святкові дні, коли разом з гравцями улюблених команд переживали красиві миті спортивних перипетій завзятої боротьби на ігровому майданчику. Останні поєдинки першого кола остаточно розставили всі команди в табелі про ранги. І зараз, маючи певні результати, можна підвести деякі підсумки половини пройденого шляху.

         Перше, що дивує і вражає, так це щільність результатів команд, які посідають в таблиці  місця з третього по шосте. І в плані подальшої боротьби не все ще так прозоро, як декому хотілося б. Зараз із впевненістю можна сказати, що боротьба у другому колі на глядачів чекає не менш напружена і захоплююча, а головні матчі, головна інтрига і головні протистояння, гадаю, ще попереду. І навіть деякий відрив проміжного лідера і основного переслідувача зовсім не гарантують їм спокійного життя і місця під сонцем. Кожна команда із числа переслідувачів намагатиметься використати будь-яку нагоду аби ліквідувати відставання і наблизитися до завітної призової трійки. Поки триває коротка пауза, хотілося б провести невеличкий аналіз виступів кожної з команд на першому етапі. Буде доречним розпочати, гадаю, з новачків.

         Новачок районних змагань, команда «Струмок» із неблизького за географічними мірками, як для таких змагань, міста Вовчанськ. Волейболісти Вовчанського району стрімко і на великому бажанні увірвалися в наш чемпіонат, але вже у перших матчах їх спіткали невдачі. Що там кривити душею, чемпіонат наш досить пристойного рівня і новачку довелося непросто зі старту. Ще й віддаленість регіону визначала для них окремий, так би мовити, календар, коли команді за день доводилося грати по дві-три зустрічі. Зрозуміло, що після тривалого переїзду задача не із простих. Словом, команда зуміла в непростих для себе турнірних баталіях заробити лише один заліковий бал, а потім в календар «втрутилася» погода і на останній тур гості не прибули. Згідно Регламенту про участь команд, «Струмок» отримав мінус за неявку у трьох іграх і завершив перше коло з мінусовим показником, вигравши при цьому всього три партії. Попри любов до волейболу і бажання грати у пристойному чемпіонаті, команда стала заручником ситуації, де всі складові були не на боці волейболістів. Та все ж, віддати належне ентузіастам справи, де головним натхненником є Роман Білька, потрібно. Респект вам, хлопці!

         Відновлення участі в районних змаганнях для вільшанської «Ниви» стало новим етапом в історії команди. Бо вона значно омолодила свій склад за рахунок юних вихованців тренера В.І. Глушка. Плюс до того, не залишилися кинутими без уваги любителі гри із самої Вільшани, які разом з талановитою молоддю утворили боєздатний колектив. І не вина хлопців у тому, що їм банально не вистачало досвіду і фізичних та антропометричних кондицій аби на рівних сперечатися з більш досвідченими командами. Головне, було у хлопців бажання грати і прагнення до перемоги. Чого варта тільки перемога над рідкодубівським «Колосом» і повноцінні три бали у залік! А поки що юнаки набралися великого досвіду участі у змаганнях серед дорослих і, гадаю, вже в наступному році створять справжню конкуренцію більш маститим суперникам.

         Сьому позицію за підсумками першої половини дистанції здобув «ЗЕВС-Д» з Андріївки сусіднього Великобурлуцького району. У грі команди, яка вдруге поспіль стартувала в нашому чемпіонаті, намітився певний прогрес. В минулорічних змаганнях за весь чемпіонат колектив набрав лише шість очок, а за перше коло нинішнього розіграшу андріївці записали у актив сім балів. Більше всього вражає та впертість, з якою хлопці ведуть боротьбу на майданчику. І якщо і поступаються суперникам, то з незначною перевагою, про що свідчить хоча б різниця виграних та програних м’ячів. У команди, яка має в активі дві перемоги і шість поразок у пасиві, позитивне співвідношення у вищезгаданому компоненті – нонсенс. А якщо врахувати, що основну обойму колективу складають молоді хлопці, то із впевненістю можна сказати, що великі перемоги у колективу ще попереду.

         Тепер перейдемо до шістки команд, які поведуть боротьбу на другому етапі (друге коло) в безпосередній боротьбі за високі позиції. Цікаво зазначити, що розмістилися вони у таблиці саме в такому порядку, в якому фінішували у минулорічних змаганнях. Замикають секстет гравці рідкодубівського «Колоса», в активі яких десять здобутих балів на половині шляху. Стільки ж у команди було за підсумками минулорічного чемпіонату. Одна з найстаріших волейбольних команд нашого району, колектив з великими традиціями поки що не може «впіймати» свою гру, як то було у передноворічному турі, коли «Колос» здобув красиві і важливі перемоги. Але, гадаю, рідкодубівці, які відстають від третьої позиції всього на п’ять очок, а від п’ятого місця команду взагалі відділяє лише одна повноцінна перемога,  ще покажуть клас і доведуть власну спроможність боротися за більш високі місця. Поки що колективу не вистачає зібраності і стабільності.

         П’яту позицію топільського «Оскола» можна розцінювати двояко. З одного боку – це пристойний результат, а з іншого – команді по силам боротися навіть не за призове місце, а за чемпіонство. Судіть самі, топільчани єдині, хто зумів відібрати очки у лідера і забрати заліковий бал у віце-чемпіона – це перше. Друге – команда втратила зовсім не обов’язковий бал у грі проти вовчанських волейболістів, незрозумілим чином програла «насухо» ветеранам і ще більш дивним чином поступилася «Колосу». Словом, є у колективу командний дух і виконавська майстерність, але не вистачає поки що досвіду, переможного настрою, віри в успіх і стабільності у виступах, а ще трохи вдачі. Та попри все, є сподівання на те, що команда зможе добавити у грі, як то було у другій половині дистанції в минулому році, коли «Оскіл» здобував заслужені перемоги над фаворитами і лідирував за підсумками другого кола.

         Четверту сходинку на проміжному етапі посідають ветерани. Відставання на очко від призового місця дає шанс розраховувати на успіх, але ж і в спину, зовсім близько, «дихає» грізний переслідувач і також відстає на очко. В цілому команда виглядала дуже пристойно і тільки кадровий потенціал, а точніше його відсутність з різних причин в повному обсязі на іграх, не давав змоги колективу сповна насолодитися місцем у трійці.  Але своє слово ветерани, впевнений, ще скажуть і намагатимуться покращити свої позиції, це факт.

         Трійку призерів замикає стара-нова команда. Саме в останній змагальний день першого кола «Факел» (Григорівка-Колодязне) в очному спорі переграв ветеранську дружину у боротьбі за призову сходинку і був такий! До речі, саме в останній ігровий день вболівальники команди побачили таки оптимальний склад учасників. А протягом попередніх турів команду лихоманило, гравці ніяк не могли знайти свою гру і сповна насолодитися волейболом вищої якості. Гадаю, що за певних умов, команді під силу поборотися за більш високі місця і покращити власні здобутки минулого року і нинішню третю позицію. Тим більше, що за команду виступають молоді виконавці, які по-спортивному голодні до перемог.

         В останній ігровий день визначальною у боротьбі за місце на вершині таблиці була гра лідерів чемпіонату. «Родіна» з Богданівськоо, яка в позаминулому році була чемпіоном району, до складу якої входять провідні волейболісти нашого району – переможці обласної Спартакіади з волейболу і волейболу пляжного останніх років, взяла різкий курс на омолодження команди, залучивши до лав колективу трьох перспективних виконавців шкільного віку. Безумовно, це плюс, бо поруч з маститими волейболістами зростає нове, молоде покоління гравців. Мінус для команди лише в тому, що з певних причин, вона ніяк не може зібрати весь свій потужний склад. От і доводиться протистояти досвідченим суперникам наполовину резервним складом. Очікуваної всіма битви лідерів, як такої, на фініші першого кола не вийшло і «Родіна» поступилася куп’янському «Осколу» в матчі і в боротьбі за верхню сходинку таблиці. Але, безумовно, потенціал у команди є і, хочеться вірити, боротьба за чемпіонство ще попереду.

         Лідерство у відкритому чемпіонаті, як і торік, утримує куп’янський «Оскіл». Команда досвідчена, укомплектована гравцями, які пройшли добру змагальну школу і знаходяться у прекрасному спортивному віці. На користь колективу говорить ще і зіграність, розуміння між партнерами, які не один рік разом виступають у змаганнях, а також найменша ротація ігрового складу і більш-менш рівний за ігровими показниками склад виконавців. А стабільність є головним чинником успіху. Лише в одному матчі проти топільських одноклубників городяни втратили заліковий бал, ще в двох матчах дозволили суперникам виграти в себе по партії, інші матчі завершили переконливими «сухими» перемогами. Єдине, що заспокою у плані гірших результатів і здобутків наших команд, куп’янський «Оскіл» є фактично збірною командою міста Куп’янська. Колектив цілеспрямований і боєздатний, який намагається втриматися на вершині. Наразі чотири очки відриву від переслідувачів аж ніяк не гарантують для чинного чемпіона спокійного життя в другому колі. Здобувати чемпіонство важко, а відстоювати його, як відомо, ще важче.

         Зробивши такий аналіз, впевнений, що в другому колі на нас чекає ще більш запекліша боротьба на волейбольному майданчику. І глядачі ще матимуть нагоду аби побачити красиві протистояння і запеклі суперечки у драматичних матчах чемпіонату району. Словом, на нас чекає захоплююче волейбольне дійство. Шість кращих команд першого етапу (першого кола), з урахуванням набраних очок, зіграють ще раз кожен з кожним і в кінці місяця визначать переможця і призерів змагань. Друге коло стартує відразу матчами двох турів 14 січня. Настає пора вирішальних поєдинків у боротьбі за нагороди чемпіонату, тож поспішайте у спортивний зал і станьте свідками цікавих поєдинків.

В. Каща

 

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 652 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: