MENU

19:51
VIII - регіональний турнір пам’яті Почесного громадянина Дворічанського району Миколи Хомича Погребняка

Морозна прохолода останніх січневих днів не перешкодила численним вболівальникам, які стали свідками запеклих волейбольних баталій на розіграші восьмого регіонального турніру памяті Почесного громадянина Дворічанського району, кавалера ордена Леніна Миколи Хомича Погребняка. Традиційний захід пройшов у рамках спільних заходів Колодязненської сільської ради і районного центру фізичного здоровя населення «Спорт для всіх» і викликав чималий інтерес серед любителів гри.

Днем раніше фінішували змагання відкритого чемпіонату району, тому емоційний стан спортсменів був на високому рівні. Дещо переформувавши ігрові склади, до участі в турнірі були запрошені три команди нашого району – «Родіна» (Богданівське), «Факел» (Колодязне) і «Оскіл» (Тополі), а також представник сусідньої Великобурлуччини – «ЗЕВС-Д» з Андріївки. Квартет команд розіграв головний кубок у боротьбі за коловою системою. Ігри проходили з трьох партій, а підрахунок очок вівся за прогресивною нині італійською системою.

Вже матч-відкриття налаштував вболівальників на очікувану боротьбу і вперту суперечку на турнірі. Волею жереба розпочинати довелося тим, хто своїм протистоянням на волейбольному майданчику сповна міг прикрасити фінальну гру любого турніру. В суперечку на старті турніру першими вступили «Родіна» і «Факел». Те, що молоді колодязняни вперше за підсумками чемпіонату обійшли суперників у табелі про ранги і піднялися на другу сходинку пєдесталу пошани, додавало колориту в боротьбу і загострювало спортивні відносини між цими командами. Саме ці обставини негативно вплинули на старт молодого колективу «Факела» у першій партії, волейболісти образно кажучи просто психологічно «перегоріли». Провальний старт наклав відбиток на рахунок, коли просто колосальна перевага «Родіни» вилилася у підсумкові 25:13. Втім, другу партію «Факел» розпочав зібрано, диктував свої умови гри суперникам, постійно ведучи перед в рахунку. Результат не забарився – 25:22. Отримавши по очку в залік, команди вирішували долю протистояння у короткому сеті. На жаль, знову рваний темп гри від «Факела» не став їх союзником у здобутті позитивного результату, «Родіна» святкувала перемогу в партії (15:8) і записала в актив першу вікторію на турнірі – 2:1.

В ході урочистої церемонії відкриття учасників вітав організатор турніру, Колодязненський сільський голова О.В. Перепелиця. Він побажав командам красивої гри і перемоги найсильнішому. А далі, за вагомі досягнення і підкорені рубежі, від імені обласної федерації пляжного волейболу, пам’ятну відзнаку отримав В.І. Глушко, який з перших днів роботи спортивного закладу і до цього часу виховав не одне покоління волейболістів та дав їм дорогу в життя. Нагороду вручив титулований учень Василя Івановича, майстер спорту України з волейболу Сергій Коваленко. Від федерації волейболу району і від себе особисто, у знак вдячності за вихованців – переможців багатьох турнірів різного рівня і неодноразових чемпіонів області з волейболу класичного і пляжного, тренера відзначив О.Ф. Шишкунов і побажав плідної праці на благо волейболу ще довгі роки… А далі знову закипіли пристрастями волейбольні баталії.

Відповідно, другий матч проводили «Оскіл» і «ЗЕВС-Д». Топільчани, які до медального заліку в чемпіонаті «не дотягли» всього один крок і залишилися на четвертій позиції, зробили ставку на кубкові баталії, значно підсиливши склад досвідченими виконавцями. Злагоджена гра і потужні атаки, акцент яких почергово зміщувався з країв сітки в середню зону і навпаки, дав змогу господарям швидко оволодіти ініціативою і повести в рахунку. А гості знову зіткнулися з невдалим прийомом, що завадило команді вести планомірну гру при побудові власних атак. Та і в захисних діях на сітці команда, яка славиться своєю грою при блокуванні, виглядала відверто слабкувато. Звідси і результат. В обох партіях «Оскіл» був господарем на майданчику, що і відобразилося в підсумковому результаті – 25:15; 25:19. Топільчани першими записали повноцінну перемогу в актив і з трьома очками очолили таблицю після першого туру, але основні протистояння і вся боротьба були ще попереду.

Швидкоплинність подібних змагань в другому матчі поспіль визначила в суперники гостям потужну команду, яка представляла Богданівське. Сили команд апріорі були не рівними, що і підтвердив швидкий набір залікових балів від місцевого колективу. Але, до честі андріївців, вони зуміли навязати боротьбу суперникам наприкінці сету і завдяки старанності і титанічним зусиллям, завдали клопоту опонентам. Та все ж досвід, якого у місцевої команди значно більше, зіграв свою роль на користь команди господарів – 25:20. Другий сет пройшов за схожим сценарієм, «Родіна» знову вела перед в рахунку і контролювала перебіг подій на майданчику, а гості знову створили інтригу наприкінці партії. Наздоганяти, як відомо завжди непросто, непосильним це завдання було і для «ЗЕВСа» - 25:22 і 2:0.

А наступна гра мала велике турнірне значення і відзначилася впертим протистоянням двох сильних колективів. Колодязняни, поступившись у стартовому поєдинку, вийшли на гру зарядженими на перемогу. Топільчани, маючи досвідчених гравців у складі, грамотно побудували гру команди, діяли чітко і виважено. Тільки повноцінна перемога давала шанси обом суперникам і надію на загальний успіх. І команди продемонстрували саме той волейбол, який подобається глядачам – швидкий, динамічний, завзятий і непередбачуваний. «Факел» урізноманітнив свої атаки, грав по всій ширині сітки і швидко «знімав м’яч» у верховій боротьбі. Гравцям «Оскола» краще вдавалася гра в захисті, а от на дограванні і в прийомі в команди виявилися певні недоліки. Це і стало головним визначальним у розвитку подій. Злагоджена і цілісна гра колодязнян була більш прогресивною аніж «рваний темп» гри від «Оскола». Підсумок боротьби визначився на фініші обох партій, коли молодість взяла гору з однаковим рахунком – 25:22.

Останній тур мав остаточно розставити команди по місцям в таблиці. До останніх матчів ситуація в таблиці була заплутаною і медальні шанси хіба що гостьової команди виглядали примарно. Але швидкий розвиток подій залишив певні шанси і для гостей. Спочатку «Родіна» вирішила долю протистояння і долю головного призу у боротьбі проти знесиленого другою грою поспіль «Оскола» на свою користь у двох сетах (25:18; 25:6), подарувавши тим самим надію на медальну бронзову вершину команді гостей, а для себе здобувши титул переможця. Андріївські волейболісти, маючи надію і певні розрахунки в боротьбі за третю позицію, максимально налаштувалися на боротьбу і вступили у двобій з «Факелом» з подвійною мотивацією. Колодязняни ж, які за турнірним розкладом вже забронювали собі другу сходинку на змаганнях, виглядали дещо розхолоджено, от вам і психологія молодих волейболістів. Тим сповна скористалися суперники і красивою грою «вирвали» перемогу у першому сеті – 25:22. Інтрига в боротьбі за третю позицію ставала гострішою, бо в разі перемоги гостьової команди і в другому сеті, між ними і топільчанами довелося б рахувати різницю мячів. Та гравці «Факела» вирівняли становище в рахунку в другій партії (25:23), зберігши, тим самим, третє місце за «Осколом». А гості «гучно хлопнули дверима» у останній партії турніру, довівши ще раз, що з цим колективом треба рахуватися всім командам. Яскрава перемога над господарями турніру принесла задоволення молодій команді з Великобурлуцького району, хоча і залишила колектив в «підвалі» турнірної таблиці, але серед потужного складу учасників, де змагалися друга, третя і четверта команди за підсумками відкритого чемпіонату району.

  • По завершенні турніру, який став завершальним етапом в рамках святкування 30-ої річниці заснування Дворічанської спортивної школи, відбулися урочистості з нагоди ювілею і підведення підсумків змагального дня. На згадку про турнір, всі учасники – виховані закладу, отримали в дарунок памятні вимпели з логотипом турніру і символікою ювілею, а також пам’ятні знаки з нагоди річниці ювілею. На команду переможців чекав красень-кубок, всі гравці - призери турніру нагороджені памятними медалями, на згадку про турнір команди отримали фото грамоти. Особистими спортивними призами від організаторів були відзначені кращі гравці турніру у складах кожної з команд. Номінантами стали: Денис Канівець («ЗЕВС-Д»), Максим Овчеренко («Оскіл»), Артур Глушко («Факел») і Дмитро Медяник зі складу переможців. Спеціальні призи у вигляді подарункових сертифікатів від офіційного партнера турніру, інтернет-магазину спортивного екіпірування 4Run.com.ua було вручено кращим молодим гравцям Олександру Омельченку і Павлу Кравченку, а також команді гостей із сусіднього району за самовіддану гру, збереження інтриги і постійну участь в турнірах на Дворічанщині. Не обійшли увагою організатори заходу і активних вболівальників. Від волейболістів Дворічанщини, спеціальні призи отримали найбільш ерудовані прихильники гри, які постійно відвідують всі змагання і активно підтримують своїх улюбленців та добре знаються на історії проведення турнірів. Фінішувало свято волейболу на мажорній ноті. З цим позитивом команди візьмуть деякий перепочинок в турнірах на Дворічанщині і поступляться майданчиком представникам футзалу, а вже наприкінці березня відновлять свої баталії в розіграші Кубка району.

В. Каща

 

Фоторепортаж з турніру – В.Кіптілий

 

Фотоальбом

Категорія: Новости ФВХО | Переглядів: 667 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: