MENU

12:13
Анатолій КОВАЛЕНКО: «В українських арбітрів росте гідна зміна»

Інтерв’ю офіційному сайту ФВУ дав голова Арбітражної комісії Федерації волейболу України Анатолій КОВАЛЕНКО.

Нагадаємо, що на початку цього місяця у столиці відбувся Всеукраїнський семінар технічних делегатів та суддів ФВУ. Його підсумки і стали темою нашої розмови з одним з найавторитетніших в Україні арбітрів, керівником вітчизняної волейбольної Феміди.

– Анатолію Володимировичу, як ви оціните інтерес слухачів до цьогорічного семінару, і чим відрізняється нинішній захід від тих, що відбувалися раніше?

– Проведення всеукраїнських семінарів для арбітрів завжди було традиційним. Головна мета будь-якого семінару і, зокрема, суддівського – це ознайомлення з останніми змінами в регламентних нормах змагань – з тією метою, щоб всі учасники підійшли до сезону в повній бойовій готовності.

На жаль, в минулому році через відсутність фінансових можливостей, а також через важку ситуацію в країні ми не проводили семінар у всеукраїнському форматі, зустрічі арбітрів відбувалися лише на регіональному рівні. І ми відчули, що за цей час в якійсь мірі загубилася єдність підходу у трактуванні правил. Це не призвело до якихось грубих масових порушень, але тим не менше відчувалася певна нервозність.

Ще одна причина, по якій ми не могли не зібратися в цьому році, полягає в тому, що Міжнародна федерація волейболу внесла багато доповнень у правила гри. У минулому сезоні ми вже враховували ці нюанси, і все ж у багатьох залишалися питання, і потрібно було розставити крапки над «і». На семінар ми запросили всіх перших і других суддів Суперліги, а також технічних делегатів Суперліги та вищої чоловічої ліги. Крім того, ми запропонували суддям вищої ліги також прослухати курс семінару на добровільних засадах.

– З чого складався курс семінару?

– Методичний відділ Арбітражної комісії, який очолює Віктор Козловський, підготував інформацію за різними напрямами – організація матчу, залучення до гри ліберо, правила торкання сітки, взаємодія першого та другого судді з лінійними арбітрами та інші. Чимала кількість питань, які були поставлені слухачами, доводить, що семінар був дуже корисним для усіх. Важливо, що після лекцій відбулася перевірка знань «студентами» за допомогою письмових та усних іспитів. В принципі, ми не сумнівалися, що всі судді – старанні учні і добре володіють предметом. Але тестування все ж таки – важливий момент, бо на основі результатів цих тестів формується остаточний список арбітрів на сезон, що починається.

– Які інші підсумки семінару?

– Ми переконалися, що дуже багато інформації потрібно доводити до відома тренерів команд, а через тренерів – і до гравців. Тому що нюанси правил, про які ми згадали раніше, часто викликають багато суперечок, і дехто не розуміє, чому арбітр приймає те чи інше рішення.

Простий приклад: раніше наставників, які чинили агресію на арбітрів і проявляли надто бурхливе незадоволення, арбітри попереджували усно. Зараз за новими рекомендаціями реакція рефері має бути суворою – жовта або червона картка за неспортивну поведінку...

Додам, що після всеукраїнського семінару відбудуться і зустрічі арбітрів у регіонах, адже всю цю важливу інформацію потрібно донести до арбітрів нижчих дивізіонів. Окрім того, всі нововведення, які ми обговорювали, ми підсумуємо і надамо для широкого кола громадськості на офіційному сайті ФВУ в розділі «Судді».

– Двом молодим представникам Феміди на семінарі були вручені посвідчення арбітрів міжнародної категорії. Це також свідчить про те, що вітчизняний суддівський корпус крокує в ногу з часом?

– Відповідні категорії та значки отримали два талановитих рефері – Володимир Босенко з міста Суми та Віталій Паршин з Рівного. Обидва пройшли шлях до цього визнання достатньо швидко, проявили себе в останні сезони на хорошому рівні. Якщо говорити про авторитет наших суддів на міжнародних змаганнях, то він дуже високий. У нас росте гідна зміна. Ми виховуємо чимало нових молодих спеціалістів, деякі з них мають бути готові брати участь у найближчих семінарах під егідою ФІВБ та ЄКВ. Важливо, щоправда, розуміти, що участь у цих семінарах є обов'язковою, але водночас складне фінансове становище далеко не завжди дає можливість організувати ці поїздки.

– У роботі технічних делегатів передбачаються зміни?

– Кардинальних нововведень у цій сфері немає. Ми лише просимо технічних делегатів звертати велику увагу на документацію по кожному матчу, а також на оцінку якості роботи суддів, що передбачає зокрема і професійну аргументацію тих чи інших нюансів при розборі дій арбітра. Також треба наголосити, що технічний делегат має брати на себе більше функцій у питаннях проведення змагань – починаючи від організації матчу, стану майданчику і закінчуючи самою грою в цілому.

 

 

Прес-служба ФВУ

Переглядів: 528 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: