MENU

13:45
Арбітри та технічні делегати готові до початку сезону!

5—6 вересня в місті Києві відбувся Всеукраїнський семінар технічних делегатів та суддів Федерації волейболу України.

Семінари, спрямовані на підвищення кваліфікації і навчання суддів та технічних делегатів, проводяться ФВУ традиційно щороку, однак у 2014 році, на жаль, такий захід у всеукраїнському форматі не був проведений через складну ситуацію в нашій державі.

У цьому плані важливість цьогорічного заходу неможливо переоцінити. Адже волейбол не стоїть на місці, і за минулі два роки у правилах гри та системі проведення змагань стався ряд змін. Крім того, арбітражний корпус та склад делегатів потребують регулярного якісного підсилення та оновлення. Важливо додати, що семінар, який пройшов у затишній місцевості Пуща-Водиця на околиці столиці, складався не лише з проведення лекцій, але й з перевірки знань суддів та делегатів.

Загалом у заході взяли участь 58 технічних делегатів та суддів волейболу, які у сезоні-2015/2016 працюватимуть на змаганнях чоловічої та жіночої Суперліги, а також чоловічої вищої ліги.

 

Відкрив семінар голова Арбітражної комісії ФВУ, член Виконкому Федерації Анатолій Коваленко, який привітав учасників з початком нового сезону, побажав успіхів та якісного та професійного обслуговування матчів

Важливою подією стало вручення посвідчень арбітрів міжнародної категорії двом представникам вітчизняної Феміди – Віталію Паршину (місто Рівне) та Володимиру Босенку (Суми).

Після цього голова Директорату ФВУ Геннадій Кондаков ознайомив слухачів з Регламентом проведення чемпіонату та Кубку України, схемою проведення змагань та переліком учасників національних турнірів.

Перед учасниками семінару виступили:

— начальник управління фізичної культури і спорту МОН України, член Виконкому ФВУ Михайло Мельник, який проінформував про волейбольні змагання на літній Універсіаді 2015 року в Кореї, де наші команди -- жіноча і чоловіча – посіли другі місця, а також розповів про розвиток студентського волейболу;

— віце-президент ФВУ, президент Асоціації дитячого волейболу України Георгій Поддєнєжний. Він розповів про особливості майбутнього сезону у Дитячій лізі. Якісна підготовка молодого покоління (це стосується не лише гравців, але і волейбольних суддів), на його думку, дуже важлива у складний для України період.

 

…Протягом двох днів роботи семінару учасники мали нагоду прослухати чимало цікавих лекцій, зокрема, стосовно доповнень та змін у правилах волейболу. Багато важливої інформації надав колегам куратор методичного напряму в Арбітражній комісії ФВУ, суддя міжнародної категорії Віктор Козловський, який нещодавно брав участь у роботі суддівського семінару ЄКВ в Софії.

По окремим розділам правил волейболу виступили судді міжнародної категорії Володимир Паєвський та Андрій Ковальчук.

Ряд нововведень та зауважень стосується порядку допуску до гри гравців ліберо (наприклад, у разі травми або вилучення одного або двох ліберо тренер має право перепризначити на цю роль гравця іншого амплуа).

Вже звично багато дискусій у професійних волейбольних колах викликають моменти з торканням сітки під час гри. Останні директиви при трактуванні подібних випадків є такими: будь-яке торкання сітки під час ігрової дії з м’ячем вважається порушенням правил.

З доповіддю про психологію суддівства виступив член методичного відділу Арбітражної комісії ФВУ Сергій Гулька, який навів цікаві спостереження зі статті італійського спортивного психолога Альберто Чеі.

Наприкінці семінару усі слухачі здали письмові та усні іспити на знання правил. Лише після цього вони отримали допуск до суддівства матчів чемпіонату та Кубку України.

«Іспити продемонстрували, що загальний рівень володіння теорією та практикою волейбольного арбітражу у нашої Феміди високий, — відзначив голова методичного відділу Арбітражної комісії ФВУ Віктор КОЗЛОВСЬКИЙ. – Ті, на кого ми найбільше покладаємося, не підвели. Окремим слухачам можна побажати в майбутньому більш ретельно підходити до тестування».

Окремо проводились методичні заняття для технічних делегатів Суперліги та вищої ліги, на яких розглядалися питання документації, правил аналізу матчів, оцінок роботи суддів та системи перевірки матчевих протоколів.

По результатам атестації на семінарі перших, других суддів та технічних делегатів Арбітражна комісія ФВУ підготує списки перших, других суддів і технічних делегатів, які будуть рекомендовані Виконкому ФВУ для затвердження на сезон-2015/2016 по відповідним лігам.

Голова Арбітражної комісії ФВУ Анатолій Коваленко відзначив високий рівень підготовки Всеукраїнського семінару з боку Директорату ФВУ (Геннадій Кондаков), методичної комісії АК ФВУ (Віктор Козловський), а також активність, творчість, бажання підготуватись до нового волейбольного сезону-2015/2016 з боку усіх учасників семінару.

 

 

Прес-служба ФВУ

Переглядів: 549 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: