MENU

01:50
ХРЕЩЕНСЬКА ПОДОРОЖ ДО РОСІЇ



    19 січня 2014 року на Красній площі біля будинку адміністрації відбувся мітинг «Навечно в памяти Валуек», присвячений 71-й річниці визволення міста Валуйки і Валуйського району від німецько-фашистських загарбників в роки Великої Вітчизняної війни. В урочистостях, які пройшли біля братської могили радянських воїнів, що загинули в боях проти фашизму «Скорбящая мать», взяла участь спортивна делегація Дворічанщини, яку очолив голова районної державної адміністрації Сергій Миколайович Радьков. Після слів вдячності від майбутніх поколінь, хвилини мовчання та покладання квітів до монументу та обелісків воїнів-героїв, відбулися традиційні змагання з ігрових видів спорту між спортивними делегаціями Валуйського і Дворічанського районів.

Давня дружба і спортивні стосунки повязують спортсменів України і Росії. Не одне покоління фізкультурників і спортсменів виросло і виховалось на чудових традиціях, закладених нашими попередниками. Спортсмени двох сусідніх братніх держав і сьогодні доводять свою дружбу і теплі стосунки на спортивних майданчиках. От де, дійсно, не існує ніяких кордонів.

На матчеву зустріч з ігрових видів спорту представники оргкомітету запросили цього року волейбольні та футзальні колективи молодіжних та ветеранських складів команд. У Валуйках волейбол завжди займав ведучу позицію і мав приорітет серед видів спорту, тому саме ветеранські склади волейбольних команд двох держав відкривали програму великого спортивного заходу. Відроджена минулого року традиція зустрічі ветеранськими командами мала своє продовження і в нинішньому році. Спортсмени, серед яких є ровесники і учасники перших зустрічей на спортивних майданчиках, залюбки виходять на майданчики і доводять свою професійну пригодність, демонструючи глядачам чудове володіння прийомами гри, невянучу технічну майстерність і тактичну виучку. За обопільною згодою, матч команд ветеранів складався з трьох повних волейбольних партій. Початок зустрічі, розуміючи всю відповідальність стартових хвилин, команди провели дещо нервово і особливою злагодженістю в діях не відзначалися. Згодом, спортсмени-ветерани Дворічанщини захопили ініціативу в свої руки і довели стартову партію до перемоги з рахунком 25:21. Подібний успіх опонентів змусив господарів зібратися з силами і більш відповідально ставитися до розіграшу кожного м’яча. До середини другої партії команди зберігали паритет в рахунку, а далі гра команди господарів стала лакмусовим папірцем, коли на фоні помилок наших волейболістів, рахунок за партіями зрівнявся – 25:19. Повний розіграш вирішальної партії наводив на певні роздуми і розрахунки. Стартовий відрізок краще провели дворічани, але валуйчани наздогнали в рахунку до середини партії. В цій ситуації стало зрозумілим, що перемогти в матчі можливо тільки мінімалізувавши кількість власних помилок. Переломним моментом стало результативне блокування О. Шишкунова за рахунку 17:17, далі удар в майданчик М. Карповича і скидка у виконанні В. Домніна. Російські волейболісти намагалися спинити атакувальний запал українців взявши тайм-аут, але потужною атакою Є. Мальцев поставив крапку в протистоянні двох досвідчених команд. Перемога у вирішальному сеті 25:22 і загальний успіх в матчі з рахунком 2:1 – є стартова перемога і приклад для наслідування. Кращим гравцем матчу у складі нашої команди організатори назвали Максима Бабая, який однаково вдало діяв в нападі та захисті.

Продовжували програму зустрічі волейболісти молодіжних команд. Наш район представляла волейбольна команда «Родина» - новоспечений чемпіон району, підкріплена на деяких позиціях гравцями інших команд. Валуйчани зібрали чи не найпотужніший склад своєї волейбольної дружини за останні роки протистоянь. Присутність у складі господарів колишнього гравця молодіжної збірної Росії та белгородського «Локомотива-Бєлогор’я» М. Голубчикова настроювало на серйозну боротьбу. Дещо несподівана стартова розстановка нашої команди принесла свої плоди і перші переможні бали в свій актив записала саме команда нашого району. Але наявність власних помилок, серед яких червоною ниткою вирізнялася помилка на подачі, аж ніяк не могла бути запорукою успіху в досягненні позитивного результату. Господарі паркету вирівняли становище до середини партії, а потім протягом кількох хвилин забезпечили переможний відрив за рахунок силової подачі, вдалого блокування і чіткого завершення атакувальних дій. Виправити становище наші волейболісти намагалися взявши один за одним два тайм-аути, але це тільки відсрочило поразку в першій партії – 20:25.

Другу частину гри активніше знову розпочали дворічани, але у відрив в рахунку суперники нашу команду не відпускали. Дуже швидкі розіграші мяча закінчувалися перевагою в один-два пункти поперемінно обома командами, ніхто не в змозі був забезпечити собі належний відрив. За рахунку 19:22 здалося, що все скінчено, але В. Мальцев вдалими діями повернув дворічан у гру. Запрацював блок, вдалася атака та за крок до завершення партії травму гомілкостопа зазнав наш звязуючий О. Коваленко. Помилка головного судді дарує шанс вже господарям на завершення партії і в наступній атаці, знову ж упереджені дії арбітра, сприяють перемозі росіян – 27:25.

Задачею третього сету було будь-що «зачепитися» за результат, навязати супернику свою гру і гідно завершити протистояння. Знову стартовий відрив в рахунку не віщував нічого доброго за прикметами перших партій, тим більш росіяни доволі легко різницю в рахунку ліквідували. І першу скрипку в їх складі грав молодий, але амбітний вихованець валуйської школи волейболу, член збірної Бєлгородської області, чотирнадцятирічний Михайло Маданян. В подальшій боротьбі, дворічанам ще вдавалося задавати тон в атаці. Вирішальною знову стала кінцівка партії. За рахунку 20:20 суперники обмінялися помилками на подачі, а коли ми повели 23:22, на авансцену знову вийшов арбітр. Незрозумілим і некрасивим став вчинок російського рефері, тим більше для товариських зустрічей такого рангу в такий святий день. Поразка в партії 24:26 стала останньою у грі. Вперше, за останні роки наша команда програє з «сухим» рахунком і питань щодо поліпшення гри та результату перед матчем-відповіддю за два тижні залишається чимало.

В ході офіційної церемонії відкриття спортсменів вітав голова адміністрації муніципального району «Місто Валуйки і Валуйський район» Олексій Іванович Дибов. З відповідним вітальним словом до присутніх звернувся Сергій Миколайович Радьков. Під звуки Гімну піднято прапори двох держав, право на підняття яких одержали кращі гравці зустрічі молодіжних волейбольних команд. Український прапор підіймав Д. Медяник, який отримав пам’ятний сувенір від О.І. Дибова.

А далі закипіли пристрасті на паркеті між футзальними командами ветеранів Дворічанського і Валуйського районів. Зустрічі між цими командами завжди проходять в цікавій спортивній боротьбі і дарять вболівальникам незабутні миті чудової гри у виконанні досвідчних майстрів кулястого. Не відкладаючи справу по досягненню результату в довгий ящик, дворічани вже в дебюті гри відкрили рахунок забитим м’ячам. Чітка двоходівка Ковальов-Медяник-Ковальов закінчилися результативним ударом останнього. На пятій хвилині С. Деркач асистував П. Медянику, який рахунок подвоїв. Деяка заспокоєність результатом і опальні заміни зіграли не на користь наших земляків, котрі отримали два голи в свої ворота наприкінці тайму.

По-перерві П. Медяник і Г. Ковальов ще по разу засмучували голкіпера росіян, але господарі майже синхронно відігравалися. Кульмінацією матчу стали останні хвилини матчу, коли дворічани перебрали дозволений ліміт фолів. Господарі використали штрафний удар в безпосередній близькості від наших воріт і матч завершився. Ось так, маючи ігрову і територіальну перевагу протягом всієї гри, наші ветерани поступилися 4:5. Це дає привід замислитися над виправленням результату і взяти реванш у матчі-відповіді.

Програму спортивного свята завершували гравці молодіжних складів футзалістів. Потужна команда господарів впевнено почувається на власному паркеті і не раз змушувала капітулювати нашу команду за результатом гри. За відсутності провідних футболістів районного футболу, час на перевірку випав резервістам. До честі молодих футболістів, їм вдалося гідно провести поєдинок і нав’язати свою гру більш досвідченим оппонентам. Щоправда, початок зустрічі нічого доброго дворічанам не віщував, коли стартову пятихвилинку наша команда програла 0:2. Дмитро Карпович дещо скоротив відставання в середині тайму, але перша половина залишилася за господарями, котрі забили ще два мячі після позиційних помилок наших гравців і оформили відрив в рахунку.

Після відпочинку, слово в атаці взяв О. Богатіков, який раз-по-раз ударами з лівої перевіряв надійність резервного голкіпера валуйської команди. Завдячуючи зарядженості на атаку, наші спортсмени скоротили відставання до мінімуму, та пропустили прикру контратаку. Відновили рівновагу дворічани в швидкій наступній атаці, а зрівняли рахунок після потужного пострілу того ж Богатікова зі штрафного. Господарі, занепокоєні такою спортивною наглістю молодих гостей, обрали за краще зберегти нічийний результат і провели спокійну кінцівку, володіючи мячем. Отож, нічия 5:5 залишає приємні враження від гри команди і надію на перспективу. Приз кращого гравця зустрічі отримав автор «покера» Олексій Богатіков.

Господарі матчевої зустрічі подякували учасникам змагань за красиву спортивну боротьбу, підсумком якої є справжні дружні стосунки спортсменів двох сусідніх держав. І не важливо, хто переміг чи програв на майданчику, бо поразка, то є тільки привід для наступної товариської зустрічі, щоб намагатися здобути реванш. Реванш, який подарить радість вболівальникам, від якого отримають насолоду самі спортсмени і радість від зустрічі добре знайомих молодих і не дуже людей, об’єднує яких любов до спорту і добрі людські стосунки.

Відповідна матчева зустріч спортивних делегацій Дворічанського і Валуйського районів пройде на українській землі за два тижні і буде присвячена річниці визволення селища Дворічна і Дворічанського району від фашистських окупантів в роки війни.

Фото: В.Каща, В.Домнин, А. Стремилов

В. Каща

Посилання за темою:

Матчева зустріч Дворічна – Валуйки (2013р.)

http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/chotiri_desjatki_lit_sportivnikh_vidnosin/2013-02-12-713

Матчева зустріч Валуйки - Дворічна (2013р.)

http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/simdesjat_rokiv_potomu/2013-02-01-705

Матчева зустріч Дворічна – Валуйки (2011р.)

http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/druzheskie_vstrechi_pgt_dvurechnaja_i_g_valujki_rf/2011-03-01-315

Переглядів: 616 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 4.8/4
Всього коментарів: 1
1 валера  
У ветеранов последний мяч забил Бабай с задней линии!

Имя *:
Email *:
Код *: