MENU

08:35
Кубок Шишкунова 2015!

Салют вам, рыцари мяча!

Творцы побед и славы звонкой,

 Волшебники подачи тонкой

 И мастера рубить с  плеча!

         В спортивному залі Дворічанського ДЮКФП «Юність» відбувся шостий розіграш волейбольного турніру на призи генерального директора ПСП «Родина», заслуженого працівника сільського господарства України Шишкунова Олега Федоровича.

Вже стало доброю традицією на початку весни запрошувати на турнір людей відданих волейболу, людей, які на багато років свідомого життя пов’язали свою долю з волейболом. Саме на цьому наголосив у вітальному слові засновник турніру, голова районної федерації волейболу О.Ф.Шишкунов.

А історія цих змагань розпочалася в 2010 році. Впевнену перемогу на дебютному турнірі, як і на наступному святкувала команда “Родина”, в складі якої виходив на майданчик і сам організатор. (http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_o_f_shishkunova/2011-05-06-341)

А наступний турнір, в 2012 році, став наймасовішим волейбольним заходом за останні роки в Дворічанському районі. “Родина” цього разу теж стала кращою серед десяти волейбольних колективів і виборола право залишити собі цей спортивний трофей в своїй спортивній колекції. (http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_shishkunova_2012/2012-04-09-532)

В 2013 році турнір змінив статус – відтепер збираючи на майданчик досвідчених ветеранів гри з кольоровим м’ячем. Цього ж року він отримав статус міжнародного, завдяки приїзду на змагання команди Білгородської сільгосп-академії. Доповнили географію учасників змагань того разу збірна Куп’янського району та команда Харківського національного аграрного університету. (http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_na_prizy_generalnogo_direktora_chsp_rodina_shishkunova_o_f_2013/2013-06-25-785)

Багатьом глядачам запам’яталась тріумфальна перемога на цьому турнірі в 2014 році команди “Великі Хутори”. Приїзд цієї команди в минулому році став справжнім святом для фанатів волейболу Дворічанського району, які знову оцінили “в дії” маститих гравців харківського “Локомотиву”. (http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_shishkunova_olega_fedorovicha_2014/2014-05-20-949)

Цьогоріч запрошення на турнір отримали ветеранські колективи Куп’янського, Вовчанського і Великобурлуцького районів, яких на церемонії відкриття турніру вітали гостинні волейболісти-джентельмени ветеранської команди Дворічанщини.

Вдягнені урочисто і не по-спортивному, саме таким чином одноклубники вітали свого натхненника з черговим турніром і це стало певною родзинкою навіть для Олега Федоровича. Ще однією родзинкою турніру, згідно регламенту, стала можливість включати до лав ветеранських команд двох гравців більш молодшого віку, що надало протистоянням гостроти, швидкості і динаміки.

         Стартовий поєдинок провели гості, волейболісти команд Куп’янського і Великобурлуцького районів. Доволі неочікувано ініціативою з початку гри заволоділи бурлучани, які й довели першу партію до логічної розв’язки – 25:20. Ще більш відчутною була перевага команди В-Бурлука у другій партії (25:15), яка принесла команді стартову перемогу.

         В іншому матчі першого туру дворічани вийшли на майданчик у грі проти волейболістів Вовчанського району. Перша партія пройшла за ігрової переваги господарів, які переважали суперника в усіх компонентах гри (25:19). Порівняно легка перемога далася взнаки у другій партії, коли суперники почали демонструвати атакувальну міць, а дворічани виявилися не готовими до такого повороту подій. Блок у господарів не працював, натомість захист суперників спиняв усі спроби наших волейболістів добити круглого до полу. Такі перепони посіяли невпевненість в діях наших волейболістів і гра розладилася. Другий сет виграли гості 25:16 і перевели гру на тай-брейк. Відносно рівний початок вирішального сету вилився в рахунок на табло до зміни сторін – 8:7 за господарями. Але в другій половині партії ініціативу перехопили гості, у них пройшло декілька атак з центру сітки, вдало спрацював блок. І кінцівка партії була за гостями. Волейболісти Вовчанська перемогли 15:12 в партії  і 2:1 за грою. Початок був приголомшливим для господарів, але справедливим.

         Другий тур за жеребом дворічани розпочали матчем проти бурлучан. Поразка в попередньому матчі стала холодним душем для команди господарів, втрата хоча б ще одного очка на турнірі, означала для дворічан крах надій в боротьбі за головний приз. Звітний матч не став легкою прогулянкою для команди – позначався психологічний аспект. Та все ж наші земляки заграли більш зібрано і впевнено. Треба віддати належне і суперникам, які не дозволяли господарям збавити оберти. Та все ж швидшими у грі на сітці, потужнішими і точнішими в атаці, результативнішими на блокуванні та успішними на дограванні були ветерани волейболу Дворічанщини, які перемогли в обох партіях і здобули першу перемогу на турнірі – 2:0 (25:21; 25:22).

         Попри очікування легкої прогулянки для вовчанських волейболістів у матчі проти куп’янчан, прогнози скептиків не підтвердилися і матч видався на славу. Боротьба за кожен м’яч, вдалі підбирання і затяжні розіграші, результативні блокування і потужні нападаючі удари – все це було притаманне звітному поєдинку. Звісно, глядачі на трибунах вболівали проти «наших» кривдників у першому матчі, але гості з Вовчанська зуміли зібрати волю в кулак і вирвали перемогу на фінішному відрізку кожної з партій – 2:0 (25:23; 25:23).

         Наставала пора вирішальних матчів. Другу гру поспіль довелося грати вовчанським волейболістам проти бурлучан, які майже в повному складі представляли волейбольного лідера свого району - команду “Сокіл”. Цей дружній колектив – суперник не з простих. Примірявши золоті нагороди минулорічного чемпіонату Велико-Бурлуцького району, в цьому році, за тур до кінця першості свого району, “Сокіл” вдруге здобув перемогу в чемпіонських перегонах.

Від стартового свистка видовищний волейбол захопив присутніх, глядачі шаленіли і підтримували бурлучан, у яких, як мовиться, пішла гра. Час від часу вовчанські спортсмени намагалися збити атаки суперників хвилинними перервами, але все марно. Перший сет виграли волейболісти з Бурлука 25:16. Наступна партія мала стати годиною «ікс» для вовчанців. Кінцівка партії стала важким тягарем для обох команд, але перемогу «вирвали» волейболісти з Вовчанська – 25:23. Знову укорочений сет чекав на глядачів. Обидві команди продемонстрували самовідданий волейбол, «тягли» кожен м’яч, догравали здавалося б неможливі розіграші і… Далася взнаки втома вовчанців, переміг Бурлук 16:14 і 2:1 в матчі – на радість численній публіці.

         Хитросплетіння турнірної сітки при підрахунку залікових балів за італійською системою розіграшу, відкривали чудові перспективи для здобуття місця на вершині таблиці для команди господарів турніру. Але для загальної перемоги на турнірі необхідно було перегравати гостей з Куп’янська з «сухим» рахунком. Приємно відзначити, що інтрига на турнірі збереглася до останнього матчу. Таким подарунком долі і «допомогою» від географічних сусідів-бурлучан, дворічани скористалися сповна, впевнено перегравши волейболістів Куп’янщини з рахунком 2:0 (25:13; 25:19) і завоювали перше місце.

Відставання у один бал залишило на другій позиції команду Вовчанського району, ще на один пункт відстали бурлучани, вони треті.

         В ході церемонії нагородження і підведення підсумків турніру, організаторами було визначено кращих гравців у складах кожної з команд і нагороджено спортивними призами. Номінантами турніру стали: Віктор Холодков (зі складу куп’янчан), Костянтин Стокін (з команди В-Бурлука), Дмитро Кур’янов (гравець збірної команди міста Вовчанська) і Сергій Коваленко зі складу господарів турніру. Всі команди-учасниці нагороджені грамотами та відзначені заохочувальними преміями від організаторів турніру, а господарі одержали в нагороду перехідний кубок турніру.

В. Каща

В.Домнін

Фото В. Кіптілого

Переглядів: 1112 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/5
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: