MENU

14:14
Сьомий традиційний турнір пам’яті Миколи Хомича Погребняка

         Сьомий за ліком традиційний волейбольний турнір серед чоловічих команд пам’яті почесного громадянина Дворічанського району, кавалера ордена Леніна Миколи Хомича Погребняка зібрав під свої знамена шість волейбольних колективів і поважну глядацьку аудиторію. Цього року організатори змагань – ПСП «Колодязненське» і Колодязненська сільська рада, дещо змінили формат проведення турніру, віддавши перевагу участі в турнірі місцевих виконавців і запрошеної молодої та амбітної команди «ЗЕВС-Д», знайомої за виступами у відкритій першості району. Але такі зміни градусу боротьби на турнірі не зменшили і команди прогнозовано продемонстрували яскравий волейбол з гідним завершенням і красивим фінальним поєдинком.

 

         На попередньому етапі команди було «розсіяно» на дві підгрупи по три колективи в кожну, згідно остаточних результатів за підсумками першості. В підгрупах волейбольні колективи провели одноколовий турнір в боротьбі з трьох партій, з межею в наборі очок до п’ятнадцяти, за італійською системою підрахунку очок. До групи «А» увійшли «Родіна», «Колос» і команда ветеранів, яка на звітному турнірі дещо додала в назві і виступала під прапором «Факел-Ветеран». Трійку команд другої групи склали колодязненський «Факел», топільський «Оскіл» і команда гостей «ЗЕВС-Д» з Андріївки.

         В стартовому поєдинку турніру ветерани грали проти «Колоса». Пристрасті на майданчику «закипіли» з першої партії. При умовах гри у скорочених партіях, важливо було виключити власні помилки і намагатися якнайкраще використати похибки суперників та піти у відрив. Першу партію більш організовано і зібрано провели ветерани і заслужено перемогли 15:13. В другому сеті рідкодубівці, які зібрали на турнір чи не найкращий ігровий склад в сезоні, ініціативу перехопили і вирівняли гру. У вирішальній партії фортуна була на боці більш досвідчених волейболістів і «Факел-Ветеран» святкував стартову перемогу та записав важливі два очки в актив, залишивши «Колос» з одним балом.

         Наступний матч знову подарував глядачам протистояння команд в трьох сетах. Топільчани не зовсім вдало стартували на турнірі у грі проти гостей з Великобурлуччини і програли першу партію з рахунком 10:15. Гра у команди відверто не заладилася, але в другому сеті шальки терезів «Оскіл» все ж схилив на свою користь, а потім у грі на тайм-брейку вирвав перемогу у рівному протистоянні з суперником, перемігши двічі з однаковим рахунком 15:13.

         В другому матчі першої групи «Колос» мав за мету виправляти становище у грі проти «Родіни». Віце-чемпіони нарешті постали перед вболівальниками в більш-менш оптимальному складі, але і це не допомогло їм уникнути поразки в стартовому сеті (10:15). Надолужувати довелося в наступній партії, коли приклавши неймовірні зусилля «Родіна» перевела гру у вирішальний сет, а потім, знову у щільній боротьбі, вирвала таки перемогу. А волейболісти з Рідкодуба, зазнавши другої поразки, першими покинули турнір, залишивши чудові враження від гри.

         Наступний матч групи «Б» став стартовим поєдинком для молодіжного складу «Факела» і вирішальним, у плані продовження турнірної боротьби, для гравців Великобурлуцького району. Дещо несподівано, гості впевнено переграли господарів з рахунком 2:0 і зробили непогану заявку на вихід з групи у якості лідера, набравши чотири очки.

         Останні матчі групового етапу мали визначати суперників у півфінальних парах, де команди зіграли «хрест на хрест». Переможця трійки «А», що давало право зіграти з другою командою протилежної групи, визначали в очному протистоянні «Родіна» і «Факел-Ветеран». В цікавому і напруженому поєдинку «Родіна» святкувала перемогу в двох партіях, але гра ветеранів волейболу залишала непогане враження. В протилежній підгрупі всі три команди до останнього матчу зберігали шанси на вихід з групи. Найгірші турнірні перспективи мали гравці «Факела», яким потрібна була перемога з рахунком 2:0 над сильним складом «Оскола». Зібравши волю в кулак і продемонструвавши кращі ігрові якості, молоді гравці домоглися необхідного результату і вийшли в півфінал. А «Оскіл», несподівано для себе і для багатьох вболівальників, опинився за бортом турніру.

         Півфінальні протистоянні очікувалися з великим інтересом. Команди набрали ігрової ходи і часу на «розкачку» у волейболістів не залишилося. Віднині кожна похибка могла стати фатальною, наступала вирішальна фаза змагань. На цій стадії турніру команди також зіграли з трьох партій, але «підвищили очковий дах» до двадцяти п’яти пунктів. Глядачі мали змогу спостерігати абсолютно різні два матчі за вихід до фіналу. В першому протистоянні «Родіна», яка набрала чудову ігрову ходу, запропонувала швидкий і потужний волейбол гравцям «Факела». Молоді гравці суперників форсувати подій не стали, активізували свої дії на налагодженні командної взаємодії і поступилися більш іменитому супернику в двох партіях. Зрозуміло було, що «Факел» тримав в умі гру за третє місце і беріг сили для вирішального штурму призової позиції. Другий матч цієї стадії став більш напруженим і за сценарієм першої партії передбачити переможця та назвати ім’я другого фіналіста ніхто не наважувався. Гра між командами «Факел-Ветеран» і «ЗЕВС-Д» часто рясніла довгими розіграшами м’яча, команди вели непримиренну боротьбу за кожне очко і переможець визначився лише на фініші партії. Досвід взяв своє і ветерани повели перед в рахунку. На другу партію команди гостей не вистачило, а ветерани, окрилені успіхом у попередній партії, впевнено крокували до фіналу.

         Матч за третє місце мав стати своєрідним двобоєм двох наймолодших команд турніру, боротьбою різних шкіл волейболу за почесну позицію за підсумками турніру. Господарі вийшли на гру рішуче налаштованими, а гостям, які проводили другу гру поспіль, відверто кажучи, не вистачило ресурсу. Молоді колодязняни, які набирали ходу від гри до гри, впевнено перемогли з рахунком 2:0, взяли реванш за поразку на стадії групового етапу і здобули почесне третє місце на турнірі пам’яті свого земляка.

         Головний матч дня знову став повторенням матчу попереднього етапу. Але такі матчі вболівальники завжди чекають з великим інтересом. Битва «титанів» районного волейболу в образі різних поколінь вихованців місцевої школи волейболу. Такі матчі завжди є прикрасою любих змагань. Гідним завершенням турніру стала і звітна гра між командами «Родіна» - «Факел-Ветеран». Молоді волейболісти «Родіни» рішуче налаштувалися на реванш за відносно невдалий для себе виступ у першості, потужно повели гру у фіналі і святкували перемогу на старті гри. Та до честі ветеранів волейболу, гравці знайшли сили для відновлення. В другій партії вже вони диктували свій сценарій гри, змушували опонентів двічі зупиняти гру тайм-аутом, переконливо виглядали в атаці і на блокуванні та зуміли вирівняти становище в рахунку і подарувати численній публіці, вболівальницький інтерес якої розділився порівну, вирішальний короткий сет. Та молоду команду віце-чемпіонів району було важко зупинити на шляху до мети. Команда суттєво добавила у грі, включила підвищені оберти і заслужено перемогла в партії, у грі і на турнірі. Глядачі побачили яскраву гру у виконанні своїх улюбленців, найсильніших волейболістів району!

         Приємно відмітити, що виступи наших волейбольних колективів і яскраві турнірні події в Дворічанському районі привертають увагу спортивних спеціалістів в Харківської області і за її межами. Так під час офіційного відкриття турніру вихованець місцевої волейбольної школи, колишній гравець харківських команд «Юракадемія» і «Локомотив», майстер спорту Сергій Коваленко, від імені Харківської обласної федерації пляжного волейболу, вручив подяку організатору турніру Скибі Володимиру Миколайовичу за результативну участь у розвитку волейболу та волейболу пляжного в Дворічанському районі, за активну підтримку дитячих, юнацьких і ветеранських команд на змаганнях різного рівня.

         А вже в ході святкової церемонії нагородження учасників турніру вітали директор ПСП «Колодязненське» В.М.Скиба, голова федерації волейболу району О.Ф.Шишкунов і Колодязненський сільський голова О.В.Перепелиця. За яскраву перемогу на турнірі команда «Родіна» нагороджена перехідним кубком. Всі команди-учасниці отримали в подарунок яскраві пам’ятні грамоти про участь і спеціальні заохочувальні призи, призери поповнили власні скарбнички медалями відповідних ступенів, а кращі гравці зі складів кожної з команд удостоєні спеціальних призів від організаторів. Володарями особистих нагород стали М.Рябенко («Колос»), М.Хавелов («Оскіл»), Є.Шевченко («ЗЕВС-Д»), А.Романенко («Факел»), В.Домнін («Факел-Ветеран») і В.Василець («Родіна»).

    За традицією, професійний м’яч для занять волейболом передано дитячому клубу «Юність» від спонсорів і організаторів турніру. Яскраву емоційну хвилю від нагородження і фінальної гри, гравці продовжили під час фотографування. Свято волейболу вдалося на славу!

В. Каща

Вже традиційно пропонуємо фото-репортаж з турніру від Віктора Кіптілого

 

 

Репортаж у випуску новин харківського телеканалу ОТБ (дивитись з 21 хвилини)

 

Свій відео-репортаж про події на турніру підготував Андрій Фомін.

------------------------------------------------------------------------------------------------

З історії цих змагань:

 

2015 - http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/volejbolnij_turnir_v_pam_39_jat_pro_vidatnogo_zemljaka/2015-03-26-1146

2014 - http://volley.io.ua/album709805

2013 - http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/pjatyj_kubok_pamjati_pochjotnogo_grazhdanina_dvurechanskogo_rajona_n_kh_pogrebnjaka_2014/2014-01-23-885

2012 – http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_pamjati_n_kh_pogrebnjaka/2012-02-02-477

2011 – http://volley-kharkiv.ucoz.ua/news/kubok_pamjati_nikolaja_khomicha_pogrebnjaka/2011-02-01-310

Переглядів: 993 | Додав: volley-kharkiv | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Имя *:
Email *:
Код *: